Jeszcze dzisiaj
pragnę państwu zaproponować tort „Stefankę miodową”. Składającą się z siedmiu placków miodowych, przełożonych powidłami i
kremem z kaszy manny z nutą alkoholu. Jest to ciasto pyszne i ładne.
Udekorowane ciastkami w różne wzory na wierzchu Stefanki miodowej. Bardzo
nadaje się na imieniny, urodziny, lub inne przyjęcia z dużą liczbą gości. Spróbuj
tego wypieku, a na pewno nie powstydzisz się przed swoją rodziną i
przyjaciółmi. Chyba, że wolisz kupić Stefankę miodową w Nowej Piekarni, wybór
należy do ciebie. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
„Stefanka miodowa”:
Ciasto:
- 60 dag mąki
- 20 dag cukru pudru (można mniej)
- 10 dag miodu
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
Krem:
- 1 l mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 25 dag masła w temperaturze pokojowej
- 20 dag cukru pudru (lub do smaku)
- 5 łyżek spirytusu
Dodatki:
- powidła śliwkowe (duży słoik)
- 1/2 tabliczki czekolady
- 2-3 słone paluszki
- puder do oprószenia ciasta
Sposób wykonania:
Ciasto: Mąkę wymieszać z sodą i posiekać razem
z masłem. Dodać cukier puder, jajka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w
folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone ciasto
podzielić na 7 części i rozwałkować placki o średnicy 28 cm. Z resztek ciasta
wykroić dowolne ozdoby – kwiatki, serduszka, inne. Piec placki w temperaturze
180-200 °C na złoty kolor. Najlepiej upiec ciasto na 2-3 dni przed
przygotowaniem tortu (by blaty
skruszały).
Krem: zagotować mleko, do wrzącego wsypać,
intensywnie mieszając, by nie powstały grudki, kaszę mannę. Wierzch
przykryć folią spożywczą (nie powstanie kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z
cukrem pudrem. Do utartego dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, cały czas
miksując. Na koniec dodać stopniowo spirytus.
Składanie: Placki smarować powidłami a następnie kremem i
układać jeden na drugim. Wierzch ozdobić upieczonymi ciasteczkami (serduszka, kwiatki,
inne) przyklejając je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (można też
kremem). Wierzch ciasteczek ozdobić czekoladą. Całość oprószyć cukrem pudrem.
„Stefanka” jest
najlepsza następnego dnia po zrobieniu (zmięknie i smaki połączą się).
Dobre rady:
Przed położeniem pierwszego blatu na paterze, warto na
środek naczynia położyć kleks kremu. Dzięki temu tort jest stabilny i nie
przesuwa się po paterze.
Kaszę studzić w temperaturze pokojowej. dzięki temu i masło,
i kasza będą miały tą samą temperaturę i krem nie zwarzy się.
Do ciasta warto dodać szczyptę soli, to podkreśli słodycz
ciasta i placki ładniej zrumienią się.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz