Tort kokosowy w angielskim stylu

Rodzinne uroczystości, piękne jubileusze, wydarzenia kulturalne i biznesowe, nie mogą się obyć bez wspaniałych tortów. Tort to król wszystkich słodkości, dlatego od lat jest nieodłącznym symbolem wyżej wymienionych okoliczności. Tak jest u nas, tak jest też poza granicami Polski. Niemal każdy kraj ma swoje tradycyjne, przygotowywane w charakterystyczny sposób torty. Niektóre z nich trafiły już do naszego kraju. Jednym z nich jest tort angielski, który wyróżnia się „pokrywą” z masy cukrowej i lukrowymi dekoracjami. Przepis na domowy tort angielski znajduje się poniżej.

Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru kryształu, 225 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy, 1 tabliczka białej czekolady
Krem: 4 jajka, 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 100 g wiórków kokosowych, 3/4 szklanki mleka, 2 kostki masła, 1 kieliszek spirytusu
Poncz: 3/4 szklanki wody, 1 kieliszek wódki, sok z 1/2 cytryny
Masa cukrowa: 400 g cukru pudru, 50 g glukozy w proszku, 2 łyżeczki żelatyny, 1 kieliszek wody
Dodatkowo: bezy do dekoracji

Wykonanie:
Biszkopt. Białka ubić z cukrem. Miksując, dodawać po żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia, budyń i posiekaną czekoladę wsypać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (średnica 23 cm) i piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem. Jajka zmiksować z cukrami i ubić na parze, aż będą gorące. Mieszając, wystudzić. Kawę zalać niewielką ilością wrzątku i odstawić do wystudzenia. Wiórki gotować w mleku, aż wchłoną płyn, wystudzić. Masło utrzeć i porcjami dodawać masę jajeczną. Wlać spirytus, wymieszać. 1/3 kremu wymieszać z kawą (odrobinę kawy zostawić do zabarwienia resztek masy cukrowej). Pozostały krem wymieszać z wiórkami.
Poncz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przygotować tort. Biszkopt przekroić na 4 placki i nasączyć ponczem. Trochę kremu kokosowego (do posmarowania boków) i kawowego (do dekoracji) odłożyć. Na pierwszym biszkopcie rozsmarować połowę kremu kokosowego. Przykryć drugim biszkoptem, a na nim rozsmarować krem kawowy. Przyłożyć kolejny biszkopt, nałożyć drugą połowę kremu kokosowego i przykryć ostatnim biszkoptem.
Masa cukrowa. Żelatynę rozpuścić w kieliszku wody i wymieszać z cukrem oraz glukozą. Masę rozwałkować na tak duży placek, by przykryć cały tort. Skrawki masy zabarwić kawą i wyciąć z niej listki. Udekorować tort.

Tort angielski to ciekawa opcja dla naszych rodzimych tortów. Warto pokusić się o jego przygotowanie, a jeśli nie mamy takich możliwości, to poszukajmy go w dobrej cukierni. Tam król słodkości ma swoje należne miejsce.

Komentarze