Rodzinne uroczystości, piękne jubileusze, wydarzenia kulturalne
i biznesowe, nie mogą się obyć bez wspaniałych tortów. Tort to król wszystkich
słodkości, dlatego od lat jest nieodłącznym symbolem wyżej wymienionych okoliczności.
Tak jest u nas, tak jest też poza granicami Polski. Niemal każdy kraj ma swoje tradycyjne,
przygotowywane w charakterystyczny sposób torty. Niektóre z nich trafiły już
do naszego kraju. Jednym z nich jest tort angielski, który wyróżnia się „pokrywą”
z masy cukrowej i lukrowymi dekoracjami. Przepis na domowy tort angielski
znajduje się poniżej.
Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru kryształu, 225 g mąki, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy, 1 tabliczka białej czekolady
Krem: 4 jajka, 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej, 100 g wiórków kokosowych, 3/4 szklanki mleka, 2
kostki masła, 1 kieliszek spirytusu
Poncz: 3/4 szklanki wody, 1 kieliszek wódki, sok z 1/2 cytryny
Masa cukrowa: 400 g cukru pudru, 50 g glukozy w proszku, 2 łyżeczki
żelatyny, 1 kieliszek wody
Dodatkowo: bezy do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt. Białka ubić z cukrem. Miksując, dodawać po żółtku. Mąkę,
proszek do pieczenia, budyń i posiekaną czekoladę wsypać do masy jajecznej i wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy (średnica 23 cm) i piec 40 minut w temperaturze
170 stopni.
Krem. Jajka zmiksować z cukrami i ubić na parze, aż będą gorące.
Mieszając, wystudzić. Kawę zalać niewielką ilością wrzątku i odstawić do
wystudzenia. Wiórki gotować w mleku, aż wchłoną płyn, wystudzić. Masło utrzeć i
porcjami dodawać masę jajeczną. Wlać spirytus, wymieszać. 1/3 kremu wymieszać z
kawą (odrobinę kawy zostawić do zabarwienia resztek masy cukrowej). Pozostały
krem wymieszać z wiórkami.
Poncz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przygotować tort. Biszkopt przekroić na 4 placki i nasączyć ponczem.
Trochę kremu kokosowego (do posmarowania boków) i kawowego (do dekoracji) odłożyć.
Na pierwszym biszkopcie rozsmarować połowę kremu kokosowego. Przykryć drugim
biszkoptem, a na nim rozsmarować krem kawowy. Przyłożyć kolejny biszkopt, nałożyć
drugą połowę kremu kokosowego i przykryć ostatnim biszkoptem.
Masa cukrowa. Żelatynę rozpuścić w kieliszku wody i wymieszać z cukrem
oraz glukozą. Masę rozwałkować na tak duży placek, by przykryć cały tort.
Skrawki masy zabarwić kawą i wyciąć z niej listki. Udekorować tort.
Tort angielski to ciekawa opcja dla naszych rodzimych
tortów. Warto pokusić się o jego przygotowanie, a jeśli nie mamy takich
możliwości, to poszukajmy go w dobrej cukierni. Tam król słodkości ma swoje
należne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz