Tort kalejdoskop.


     Szukasz pomysłu na imieniny, urodziny, lub chciałabyś poczęstować swojego lubego jak Ci przyniesie kwiaty na dzień kobiet? To ja zaproponowałabym Ci w tej sytuacji, ten pyszny tort Kalejdoskop, którego przepis odnalazłam w internecie i właśnie teraz chciałabym go Tobie zaprezentować. Nie tylko efektownie wygląda, ale i tak też dobrze  smakuje. Jest połączeniem dwóch ciast: ciasta biszkoptowego i orzechowego, które piekłam w formie okrągłej o średnicy 28 cm.  Ciasta przełożone bitą śmietaną, z dodatkiem dwóch rodzajów galaretek, oraz świeżymi owocami smakują wyśmienicie. Na początku marca nie musisz głowić się skąd wziąć owoce do tego tortu. Wystarczy, że wejdziesz do pierwszego z brzegu sklepiku i dostaniesz dobre i soczyste, pełne witamin i minerałów, pomarańcze, żeby takie smaczne i soczyste mogły jak najszybciej wylądować we wnętrzu Twojego tortu. Z tymi pysznymi pomarańczami,  możesz też wyczarować kolorowe  babeczki z owocami i położyć na stole obok sporej porcji pysznego tortu.   
Tort Kalejdoskop.
Składniki:
 Ciasto jasne:
  • 5 jajek
  • 10 dkg cukru pudru
  • szczypta soli
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
  • 4 jajka
  • 8 dkg cukru pudru
  • 15 dkg orzechów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Bita śmietana:
  • 500 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 1 pełna łyżka żelatyny
  • 50 ml wody
  • 1 galaretka truskawkowa (75 gr) + 350 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa (75 gr) + 350 ml wody
  • 20 dkg obranych pomarańczy (usunięte pestki i biała powłoka)
Poncz:
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki soku soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 10 dkg czekolady mlecznej
Sposób wykonania:
Ciasto jasne: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do sztywnych białek dodać cukier puder. Stopniowo. Żółtka rozmieszać widelcem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Przesiać całość przez sitko. Do ubitych z cukrem białek dodawać na przemian mąkę i żółtka (nie na raz a w 3-4 porcjach). Mieszać delikatnie. Ciasto wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Upieczone ciasto wystudzić a kiedy zimne przekroić raz wzdłuż.
Ciasto orzechowe: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy posiekać bardzo drobno (najlepiej w mikserze). Do posiekanych orzechów dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier puder i utrzeć na masę o puszystej konsystencji. Włożyć orzechy z mąką a na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Ciasto przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Bita śmietana: do dwóch misek wsypać galaretki. Do każdej dodać wrzącą wodę Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Galaretki powinny stężeć i być twarde. Kiedy gotowe, pokroić w kostkę nożem lub podzielić łyżką na mniejsze kawałki.
Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć w miarę możliwości jak najwięcej białej powłoki. Pokroić w kostkę.
Żelatynę wsypać do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po 10-u minutach podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej (nie gotować), wymieszać i wystudzić.
Z 500 ml śmietanki kremówki odlać 100 ml i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Kiedy żelatyna jest letnia (prawie zimna lecz nadal płynna) dodać do śmietanki, która była w temperaturze pokojowej (żelatynę i śmietankę połączyć przed samym ich dodaniem do ubitej kremówki). Wymieszać.
400 ml zimnej kremówki ubić na sztywno. Dodać kremówkę z żelatyną i szybko wymieszać (najlepiej robotem ręcznym). Do ubitej kremówki przełożyć galaretki oraz kawałki pomarańczy. Masę podzielić na dwie części.
Poncz: do kubeczka wlać sok z cytryny, cukier puder i gorącą wodę. Wymieszać i wystudzić. Każdy blat ciasta nasączyć dobrze z obu stron ponczem (biszkoptowe jak i orzechowe).
Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Złożenie ciasta: w tortownicy ułożyć pierwsze ciasto biszkoptowe, następnie połowę bitej śmietany. Na bitą śmietanę położyć ciasto orzechowe, na które wyłożyć pozostałą część bitej śmietany. Na bitej śmietanie położyć drugą część biszkoptu. Biszkopt po wierzchu polać płynną czekoladą.
Tort schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny przed podaniem.
Smacznego!

Komentarze