Witam państwa i
zapraszam do wzięcia udziału w przygodzie kulinarnej, która na pewno przyniesie
Wam wiele satysfakcji, gdy uda się zrobić ten piękny angielski tort. Ten wyrób
cukierniczy przyniesie wiele frajdy Waszym dzieciom, gdy zobaczą go na stole
jako niespodzianka. Nasi milusińscy uwielbiają takie kolorowe torty angielskie
i długo wspominają nastrój i wrażenia z takiej uroczystości. Warto więc postarać się o
taki tort angielski, żeby dzieciom sprawić niesamowitą radość. Dla odważnej
mamy pragnę zaprezentować przepis, z którego będzie mogła wyczarować piękny i
smaczny, a także bajkowo kolorowy tort angielski dla swojego dziecka.
Bajkowo kolorowy tort angielski.
Składniki:
Na ciasto:
- 350 g masła,
- 200 g cukru,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 6 jajek,
- 300 g mąki,
- 120 g mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia,
- 6 łyżeczek mleka,
- dodatkowo: barwniki spożywcze (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony; ja używam barwników w proszku).
Na krem:
- litr mleka,
- 6 łyżek mąki,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 duże żółtka,
- 4 łyżki cukru waniliowego,
- 400 miękkiego masła.
Plastyczna masa cukrowa:
- 750 g cukru pudru (+ kilka łyżek do podsypywania),
- 100 g glukozy w proszku,
- 4 łyżki żelatyny,
- 70 ml wody,
- kilka kropel aromatu migdałowego.
Dodatkowo: różowy barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
- Zaczęłam od przygotowania ciasta: masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym i ciągle miksując dodawałam powoli po jednym jajku.
- Cały czas miksując dodawałam wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i mleko.
- Powstałe ciasto podzieliłam na 6 równych części i do każdej z nich dodałam szczyptę barwnika i dokładnie wymieszałam.
- Porcje ciasta rozlałam do foremek o średnicy 20 cm i piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu blaty wykładałam do góry dnem na papier do pieczenia do wystudzenia.
- Gdy blaty się studziły przygotowałam krem: 4 szklanki mleka zagotowałam, a resztę mleka wymieszałam z żółtkami, mąką i cukrem.
- Do gotującego się mleka wlałam przygotowaną mieszankę i gotowałam do zgęstnienia ciągle mieszając (aż powstała gładka masa). Odstawiłam do wystygnięcia.
- Masło utarłam na puszystą masę i cały czas miksując dodawałam stopniowo po łyżce zimnego budyniu.
- Blaty ułożone w kolejności fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony przełożyłam kremem i pokryłam nim też wierzch i boki tortu (blaty można też delikatnie nasączyć, ale ja pominęłam ten etap). Odstawiłam na kilka godzin, aby krem z zewnątrz trochę wysechł i utworzył delikatną skorupkę.
- Przygotowałam masę cukrową: żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, a gdy napęczniała wymieszałam ją z glukozą i delikatnie podgrzałam (mieszanki nie można zagotować!), aż powstał jednolity płyn. Odstawiłam do lekkiego przestudzenia.
- Do lekko ciepłej żelatyny z glukozą dodawałam stopniowo cukier puder i cały czas mieszałam (początkowo strasznie się klei).
- Gdy dodałam cały cukier, masę zagniatałam, aż stała się miękka jak plastelina.
- Wyłożyłam ją na obsypany cukrem pudrem blat i rozwałkowałam do dużych rozmiarów (zdecydowanie większych niż tort), na grubość ok. pół cm.
- Gdy masa była już rozwałkowana na środku ułożyłam wałek, na który zawinęłam masę i przeniosłam ją na tort.
- Lukier wygładziłam z wierzchu i na bokach, a nadmiar odcięłam.
- Do pozostałego lukru dodałam odrobinę różowego barwnika i zagniotłam. Rozwałkowałam na cienki blat i wycięłam 6 pasków, które podzieliłam na pół. Z 10 kawałków przygotowałam "łezki" i odstawiłam do podsuszenia, a z 2 zrobiłam wstążki i także zostawiłam do wysuszenia. Z reszty różowej masy zrobiłam kilka niewielkich kuleczek.
- Udekorowałam tort różowymi wstążkami, przyklejając je niewielką ilością wody (małym nawilżonym pędzelkiem, którym usunęłam też nadmiar cukru z ozdób).
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz