Dziś chciałbym was
zaprosić do zrobienia pysznego ciasta, jakim jest stefanka miodowa z dodatkami
dżemu jagodowego oraz grysiku. Przepis zaczerpnięty także nie jest to moje
autorskie dzieło. Tradycyjnie składniki oraz wykonanie zamieszczam poniżej.
Składniki:
Ciasto
- 500 gram mąki pszennej;
- 120 gram cukru pudru;
- 3-4 łyżki miodu płynnego;
- 200 gram masła;
- jedna łyżeczka sody oczyszczonej;
- dwa duże jajka;
- większa szczypta soli;
Krem
- 7-8 łyżek grysiku;
- 600 ml mleka;
- 100 gram cukru kryształ;
- 130 gram masła;
- jedno opakowanie cukru waniliowego;
- 70 gram cukru pudru;
- dżem jagodowy (może również być jeżynowy);
Pora na przygotowanie
naszej stefanki miodowej. Zacznijmy może od ciasta. Na początku musimy
wymieszać naszą mąkę z cukrem, solą a także sodą. Dodajemy posiekane na
kawałeczki schłodzone masło i to razem siekamy na kruszonkę. Dodajemy całe
jajka oraz miód i musimy to energicznie zagnieść, do momentu, kiedy powstanie
nam gładkie, jednolite, elastyczne ciasto. Pamiętajmy, że jeżeli ciasto się za
bardzo lepi to należy dodać trochę mąki. Teraz dzielimy ciasto na trzy równe
porcje, owijamy folią oraz wkładamy do lodówki na około 45 minut. Następnie
naszą średnią blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz wypełniamy
rozwałkowaną porcją schłodzonego ciasta. To wszystko pieczemy w rozgrzanym do
180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut, do momentu, kiedy nasze
ciasto zrobi się złote. Wyjmujemy je ostrożnie na kratkę. Z pozostały porcjami
ciasta musimy postępować podobnie. Teraz przejdźmy do naszego grysiku. W
posłodzonym cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym mleku gotujemy gęsty
grysik. Studzimy i schładzamy w lodówce. Czas na ucieranie miękkiego masła na
jasny puszysty krem z cukrem pudrem. Dodajemy do tego stopniowo grysik po łyżce
stale miksując do momentu, kiedy masa będzie jednolita. Teraz ostatnia część,
czyli czas na zrobienie naszych warstw. W blaszce układamy spodnią warstwę
ciasta, smarujemy je lekko ogrzanym miękkim dżemem jagodowym, na wierzchu
wykładamy cienką warstwę kremu grysikowego oraz nakrywamy drugim plackiem.
Musimy tą czynność powtarzać i kolejne czynności do momentu ostatniego placka.
Naszą górną czy też wierzchnią warstwę musi stanowić krem grysikowy. Kiedy
naszą stefankę miodową mamy już gotową to owijamy ją w papier do pieczenia,
wkładamy do lodówki i zostawiamy na około jednego, ewentualnie dwóch dni, żeby
nam dobrze zmiękło. Mogę tylko życzyć pysznej stefanki miodowej z tak
wspaniałymi dodatkami, jakimi są dżem jagodowy oraz grysik.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz