Ciasto miodowe, krem budyniowy lub masa z kaszy manny,
to podstawa tworząca jedno z najbardziej lubianych ciast. Chodzi
oczywiście o stefankę miodową, której największa popularność przypada na okres bożonarodzeniowych
świąt. Ale miłośnicy stefanki miodowej nie potrzebują określonego czasu na jej skonsumowanie.
Korzystając z tego faktu, chętnie wykorzystują niezliczone, podstawowe przepisy
na stefankę lub wprowadzają pewne modyfikacje. Jedna z nich znajduje się poniżej.
Składniki na ciasto:
560 g mąki, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 300 g margaryny, 150 g cukru,
3 łyżki ciepłego miodu, 1 jajko
Składniki na masę:
750 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny, 300 g masła, 160 g cukru pudru, sok z
połowy cytryny
Dodatkowo:
200 g biszkoptów, 1 duża puszka ananasa, 1 mała puszka papai, 3 koski
gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać do niej margarynę i
posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wszystko połączyć. Ciasto
zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na
prostokątny płat i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wielkości
około 25 x 36 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez
15 minut.
Przygotować masę. Mleko doprowadzić do wrzenia, po czym wsypać kaszę, zagotować
i lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać
kaszę. Wlać sok z cytryny i wymieszać.
Przygotować całość. Ananasy oraz papaje osączyć i pokroić. Jeden płat
ciasta posmarować około 1/3 masy. Na niej ułożyć nasączone w syropie z owoców
biszkopty. Na ciastka wyłożyć połowę odłożonego kremu. Całość przykryć drugim
plackiem, a jego wierzch posmarować resztą masy. Ciasto udekorować owocami i
posypać startą gorzką czekoladą.
Wspaniały smak stefanki miodowej idealnie komponuje
się z filiżanką dobrej kawy. Z podanych wyżej składników powinno wyjść
około 20 porcji ciasta. Myślę, że taka ilość wystarczy domowym łasuchom na
popołudniowy deser.
Komentarze
Prześlij komentarz