Stefanka miodowa z ananasem

Ciasto miodowe, krem budyniowy lub masa z kaszy manny, to podstawa tworząca jedno z najbardziej lubianych ciast. Chodzi oczywiście o stefankę miodową, której największa popularność przypada na okres bożonarodzeniowych świąt. Ale miłośnicy stefanki miodowej nie potrzebują określonego czasu na jej skonsumowanie. Korzystając z tego faktu, chętnie wykorzystują niezliczone, podstawowe przepisy na stefankę lub wprowadzają pewne modyfikacje. Jedna z nich znajduje się poniżej.

Składniki na ciasto:
560 g mąki, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 300 g margaryny, 150 g cukru, 3 łyżki ciepłego miodu, 1 jajko
Składniki na masę:
750 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny, 300 g masła, 160 g cukru pudru, sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
200 g biszkoptów, 1 duża puszka ananasa, 1 mała puszka papai, 3 koski gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać do niej margarynę i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wszystko połączyć. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na prostokątny płat i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wielkości około 25 x 36 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut.
Przygotować masę. Mleko doprowadzić do wrzenia, po czym wsypać kaszę, zagotować i lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać kaszę. Wlać sok z cytryny i wymieszać.
Przygotować całość. Ananasy oraz papaje osączyć i pokroić. Jeden płat ciasta posmarować około 1/3 masy. Na niej ułożyć nasączone w syropie z owoców biszkopty. Na ciastka wyłożyć połowę odłożonego kremu. Całość przykryć drugim plackiem, a jego wierzch posmarować resztą masy. Ciasto udekorować owocami i posypać startą gorzką czekoladą.

Wspaniały smak stefanki miodowej idealnie komponuje się z filiżanką dobrej kawy. Z podanych wyżej składników powinno wyjść około 20 porcji ciasta. Myślę, że taka ilość wystarczy domowym łasuchom na popołudniowy deser.

Komentarze