Stefanka miodowa i z dodatkiem chałwy.



  Przepis, który chciałbym wam zaproponować na stefankę miodową z chałwą wygrzebałem z przepisów mojej mamy. Nie jest to zbyt często ciasto, które gości w naszym domu, ale zawsze, gdy się pojawi zajadamy się nim ze smakiem. Dlatego i was chciałbym zaprosić do przygotowania tego wspaniałego ciasta, jakim jest stefanka miodowa z chałwą.
Składniki:
Ciasto
- 45 dag pszennej mąki;
- 15 dag cukru pudru;
- 22 dag margaryny;
- 2 jajka;
- 1,5 łyżeczki sody;
- 6 łyżek miodu;
Krem
- 3 budynie śmietankowe;
- 0.75 szklanki cukru kryształu;
- 0.75 l mleka;
- 2 cukry waniliowe;
- 15 dag masła;
Pomada:
- 20 dag masła;
- 20 dag chałwy waniliowej;
  Pora na wykonanie naszej stefanki miodowej z chałwą. Na początek zajmiemy się ciastem. Przesiewamy mąkę, cukier puder oraz sodę na stolnicę, dodajemy schłodzoną margarynę oraz dokładnie musimy posiekać z sypkimi składnikami. Potem dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy i pieczemy trzy rumiane placki. Placki musimy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około kwadrans. Przejdźmy do wykonania kremu. Musimy ugotować budynie z cukrem na mleku. Do gorącego budyniu dodajemy masło oraz mieszamy, aż składniki się dobrze połączą. Gorący budyń wykładamy równo na upieczonym i ostudzonym placku. Teraz przykrywamy drugim plackiem. Studzimy to i przechodzimy do przygotowania pomady. Na początek, jeżeli chodzi o przygotowanie pomady, to należy utrzeć masło na puch. Do utartego masła dodajemy stopniowo pokruszoną chałwę oraz dobrze ją ucieramy. Masę wykładamy na wystudzone przełożone kremem ciasto, przykrywamy trzecim plackiem. Cisto musimy udekorować polewą czekoladową. Jeżeli mamy taki kaprys to możemy posypać to orzeszkami. Tym o to sposobem mamy smaczną stefankę miodową z chałwą.
  Smacznego!

Komentarze