Pierogi z soczewicą czerwoną

Smaczne i aromatyczne pierogi z soczewicą, to idealny pomysł na obiad. Jest to też ciekawa odskocznia od dań mięsnych, z których od czasu do czasu warto zrezygnować. Zresztą soczewica posiada duże ilości białka, co w pewnym stopniu czyni ją zamiennikiem białka zwierzęcego zawartego w spożywanym mięsie. Soczewica nie jest jałową w witaminy i minerały rośliną. Posiada duże ilości potasu oraz kwasu foliowego i innych dobrodziejstw. Charakteryzuje się też niskim indeksem glikemicznym, jest więc polecana cukrzykom. Po tym krótkim wstępie już wiecie, dlaczego warto pokusić się o pierogi z soczewicą. Przepis poniżej.

Składniki na ciasto:
350 g mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka rozpuszczonego masła, szczypta soli
Składniki na farsz:
1/2 szklanki soczewicy czerwonej, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, papryczka chili, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka curry, mielona papryka słodka, sól, pieprz
Dodatkowo: jogurt naturalny

Wykonanie:
Przygotować farsz. Soczewicę opłukać. Gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Cebulę, czosnek i chili posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać osączoną soczewicę, curry, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość usmażyć do miękkości.
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać do miski. Wlać ciepłą wodę i wymieszać. Dodać jajko, rozpuszczone masło i sól. Ze składników zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować na niej ciasto. Szklanką lub kubkiem wykroić krążki i nałożyć na nie po porcji farszu. Dokładnie zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiać łyżką cedzakową. Można podawać z jogurtem naturalnym.

Powyższy przepis na pierogi z soczewicą, to tylko jeden z wielu sposobów na przygotowanie takiego dania. Na tutejszym blogu znajduje się kilka innych przepisów na pierogi, zarówno z soczewicą czerwoną, jak i zieloną, niekiedy też z ciekawymi dodatkami.

Komentarze