Sernik z rodzynkami i czekoladkami

Kiedy stefanka miodowa chwilowo nas nie nęci, gdy dobry tort angielski pozostaje w sferze marzeń i planów, gdy babeczki z owocami wydają się być zbyt filigranowe, to może warto pomyśleć o jakimś serniku z rodzynkami. Sernik z rodzynkami to w polskich warunkach sprawdzone ciasto, które idealnie sprawdzi się na popołudniowy deser. Sernik z rodzynkami ma tę zaletę, że można go na różne sposoby wzbogacać. Poniżej jeden z takich przykładów.

Składniki:
5 jajek, 1 i 1/4 szklanki cukru, 500 g twarogu z wiaderka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g czekoladek z nadzieniem śmietankowym, 1/4 szklanki rodzynek namoczonych w rumie, 60 – 70 g herbatników, 1 łyżka masła
Dodatkowo: masło i kasza manna do formy

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem. Dodać twaróg i mąkę. Składniki szybko połączyć. Połowę czekoladek pokroić w kawałki. Rodzynki dokładnie osączyć – rumu nie wypijać, zachować na później. Czekoladki i rodzynki dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy około 20 cm nasmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Dno formy wyłożyć herbatnikami i wyłożyć na nie masę serową. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Upieczony sernik przetrzymać chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie odstawić do wystudzenia.
Łyżkę masła i dwie łyżki rumu (resztę można wypić), w którym były moczone rodzynki podgrzać. Dodać pozostałe czekoladki i mieszać do ich rozpuszczenia – należy ciągle mieszać, gdyż masa szybko się przypala. Odstawić do przestudzenia, a następnie dekorujemy wierzch sernika.

Sernik z rodzynkami i czekoladkami, do tego herbata lub kawa (o rumie nawet nie wspominam) i mamy doskonały deser, który poprawi nam humor zgaszony niekiedy przez codzienne zmagania.

Komentarze