Sernik kukułka.


     Dzisiaj zapraszam na sernik kukułka o smaku znanych i lubianych cukierków. Doskonale nadaje się dla osób, które szukają ciast bezglutenowych, bo posiada w swoim wnętrzu mąkę owsianą.  Spód tego ciasta jest czekoladowy, masa serowa jest na bazie mlecznej czekolady, natomiast pianka kukułkowa przykrywa biszkopty i jest do tiramisu. A na wierzchu ten bardzo smaczny sernik jest posypany sypką czekoladą i kruszonką kukułkową. Jest to pokaźny sernik, który możesz wykorzystać na specjalne okazje – urodziny, imieniny, święta. Jest on przeznaczony zdecydowanie dla wielbicieli czekolady, nut kawowych i alkoholowych w ciastach. Jeśli szukasz takiego pysznego sernika to skorzystaj z przepisu, który prezentuję poniżej. Jeśli jednak wolisz sernik z rodzynkami to wybierz się na zakupy do Nowej Piekarni, a na pewno nie pożałujesz, bo oni na swoich półkach posiadają bardzo smaczne takie serniki z rodzynkami. Serdecznie ZAPRASZAM!
 Sernik kukułka
Składniki brownie:
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów
  • 85 g mąki (w wersji bezglutenowej – owsianej)
  • szczypta soli
Składniki masy serowej:
  • 750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 22 %
  • 180-200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 200 g mlecznej czekolady
  • szczypta soli
Pianka kukułkowa:
  • 300 g kremówki
  • 120 g cukierków kukułek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Dodatki:
  • 2 paczki biszkoptów (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
  • 100 ml mocnej, chłodnej kawy
  • 100 ml likieru mleczno-kakaowego (można w zastępstwie 3-4 łyżki rumu)
  • starta czekolada do posypania wierzchu
  • 4-5 cukierków kukułek na kruszonkę
 Sposób wykonania:
Pracę  trzeba rozłożyć na dwa dni i rozpocząć od przygotowania śmietanki kukułkowej.
Spód: Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i nastawić temperaturę 170 °C.
Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 22 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić.
Masa serowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników. Miksując dodać rozpuszczoną czekoladę.
Na upieczony spód położyć masę serową. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć (od razu), wystudzić.
Pianka kukułkowa: Rozpakowane cukierki włożyć do garnka, wlać śmietankę i podgrzewając rozpuścić cukierki. Trzeba cały czas mieszać i nie dopuścić do zagotowania. Śmietankę kukułkową wystudzić, przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin. Potem kawę wymieszać z alkoholem. Do płynu kawowego na chwilę (jak do tiramisu, sekunda z jednej i sekunda z drugiej strony) wkładać biszkopty i układać je na serniku. Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę (wody, tyle by przykryła proszek) – 10 minut. Dalej podgrzewając, rozpuścić. Nie można dopuścić do zagotowania, ponieważ popsujemy właściwości żelujące żelatyny. Lekko przestudzić. W tym czasie ubić zimną śmietankę, nie przerywając ubijania dodać do niej żelatynę. Można żelatynę zahartować, dodając partiami śmietankę. Dzięki temu ie powstaną grudki. Masę położyć na biszkopty. Całość schłodzić.
Wykończenie: Zimny sernik posypać startą czekoladą i posiekanymi kukułkami.
SMACZNEGO : )

Komentarze