Dzisiaj zapraszam
na sernik kukułka o smaku znanych i lubianych cukierków. Doskonale nadaje się
dla osób, które szukają ciast bezglutenowych, bo posiada w swoim wnętrzu mąkę
owsianą. Spód tego ciasta jest
czekoladowy, masa serowa jest na bazie mlecznej czekolady, natomiast pianka kukułkowa
przykrywa biszkopty i jest do tiramisu. A na wierzchu ten bardzo smaczny sernik
jest posypany sypką czekoladą i kruszonką kukułkową. Jest to pokaźny sernik,
który możesz wykorzystać na specjalne okazje – urodziny, imieniny, święta. Jest
on przeznaczony zdecydowanie dla wielbicieli czekolady, nut kawowych i
alkoholowych w ciastach. Jeśli szukasz takiego pysznego sernika to skorzystaj z
przepisu, który prezentuję poniżej. Jeśli jednak wolisz sernik z rodzynkami to
wybierz się na zakupy do Nowej Piekarni, a na pewno nie pożałujesz, bo oni na
swoich półkach posiadają bardzo smaczne takie serniki z rodzynkami. Serdecznie ZAPRASZAM!
Sernik kukułka
Składniki brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 50 g mielonych migdałów lub orzechów
- 85 g mąki (w wersji bezglutenowej – owsianej)
- szczypta soli
Składniki masy serowej:
- 750 g twarogu (wiaderkowa Piątnica)
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietany 22 %
- 180-200 g cukru
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego
- 200 g mlecznej czekolady
- szczypta soli
Pianka kukułkowa:
- 300 g kremówki
- 120 g cukierków kukułek
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Dodatki:
- 2 paczki biszkoptów (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
- 100 ml mocnej, chłodnej kawy
- 100 ml likieru mleczno-kakaowego (można w zastępstwie 3-4 łyżki rumu)
- starta czekolada do posypania wierzchu
- 4-5 cukierków kukułek na kruszonkę
Sposób wykonania:
Pracę trzeba rozłożyć
na dwa dni i rozpocząć od przygotowania śmietanki kukułkowej.
Spód:
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. Piekarnik włączyć i
nastawić temperaturę 170 °C.
Masło rozpuścić, chwilę przestudzić, dodać połamaną
czekoladę, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli.
Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i
mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 22 minuty.
Wyjąc z piekarnika i wystudzić.
Masa
serowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg,
mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i szczyptę soli zmiksować do
połączenia składników. Miksując dodać rozpuszczoną czekoladę.
Na upieczony spód położyć masę serową. Piec 50-60 minut w
piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Upieczony wyjąć (od razu), wystudzić.
Pianka
kukułkowa:
Rozpakowane cukierki włożyć do garnka, wlać śmietankę i podgrzewając rozpuścić
cukierki. Trzeba cały czas mieszać i nie dopuścić do zagotowania. Śmietankę
kukułkową wystudzić, przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin. Potem kawę
wymieszać z alkoholem. Do płynu kawowego na chwilę (jak do tiramisu, sekunda z
jednej i sekunda z drugiej strony) wkładać biszkopty i układać je na serniku.
Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę (wody, tyle by przykryła proszek) – 10 minut.
Dalej podgrzewając, rozpuścić. Nie można dopuścić do zagotowania, ponieważ
popsujemy właściwości żelujące żelatyny. Lekko przestudzić. W tym czasie ubić
zimną śmietankę, nie przerywając ubijania dodać do niej żelatynę. Można
żelatynę zahartować, dodając partiami śmietankę. Dzięki temu ie powstaną grudki.
Masę położyć na biszkopty. Całość schłodzić.
Wykończenie: Zimny sernik posypać
startą czekoladą i posiekanymi kukułkami.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz