Dzisiaj pragnę
was zachęcić do upieczenia paluchów rzymskich z mąki gruboziarnistej. Ucieszą
się wszyscy w domu, którzy szukają takiego pieczywa. Zawsze kupisz paluch
rzymski w Nowej Piekarni i możesz go zjeść na różne sposoby. Niedawno na tym
blogu proponowałam zapiekankę z palucha, a dzisiaj pragnę zaproponować smaczną kanapkę z pysznym i zdrowym twarożkiem i łososiem. Jeśli szukasz palucha
z mąki razowej i do tego zdrowej pasty na świeże domowe pieczywo, to skorzystaj z przepisu, który prezentuję
poniżej.
Paluchy z
mąki razowej
Składniki:
600g mąki pszennej razowej typ 2000,
250 ml wody,
250 ml mleka,
15g świeżych drożdży,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli.
600g mąki pszennej razowej typ 2000,
250 ml wody,
250 ml mleka,
15g świeżych drożdży,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzej z wodą, masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszaj. Wsyp porcjami przesianą mąkę i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (powinno odchodzić od dłoni). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
1. Mleko lekko podgrzej z wodą, masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszaj. Wsyp porcjami przesianą mąkę i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (powinno odchodzić od dłoni). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
2. Kiedy ciasto podwoi objętość, uformuj paluchy długości
ok. 10-15 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinaj
wierzch na ukos. Zostaw paluchy na 15 min do ponownego wyrośnięcia.
3. Wstaw pieczywo do piekarnika rozgrzanego do temperatury
200°C, piecz ok. 15 min.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Pasta twarogowa z łososiem
Pasta twarogowa z łososiem
Składniki na 4 porcje:
- kostka (25 dag) twarogu delikatnego śmietankowego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz,
- 10 dag drobniutko posiekanego łososia wędzonego,
- spora garść koperku,
- pęczek rzodkiewki.
Sposób wykonania:
1. Do miski włóż twaróg śmietankowy. Dodaj jogurt naturalny
i utrzyj na gładko.
2. Następnie do składników w misce dołóż posiekanego
wędzonego łososia oraz drobno posiekany koperek.
3. Dodaj posiekaną lub startą na tarce o drobnych oczkach
rzodkiewkę, przypraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko delikatnie ze sobą
wymieszaj.
4. Pastę podawaj na grzankach palucha rzymskiego. Dodatkowo
dekoruj plasterkami ogórka – latem świeżego, zimą kiszonego lub konserwowego.
Dobrym dodatkiem są też listki ziół – natki pietruszki lub tymianku, a nawet
mięty ogrodowej.
Smacznego😊
Komentarze
Prześlij komentarz