Razowy paluch rzymski z pastą twarogową i łososiem.


 

     Dzisiaj pragnę was zachęcić do upieczenia paluchów rzymskich z mąki gruboziarnistej. Ucieszą się wszyscy w domu, którzy szukają takiego pieczywa. Zawsze kupisz paluch rzymski w Nowej Piekarni i możesz go zjeść na różne sposoby. Niedawno na tym blogu proponowałam zapiekankę z palucha, a dzisiaj pragnę zaproponować smaczną  kanapkę z pysznym i zdrowym  twarożkiem i łososiem. Jeśli szukasz palucha z mąki razowej i do tego zdrowej pasty na świeże domowe pieczywo,  to skorzystaj z przepisu, który prezentuję poniżej.
Paluchy z mąki razowej
Składniki:
600g mąki pszennej razowej typ 2000,
250 ml wody,
250 ml mleka,
15g świeżych drożdży,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzej z wodą, masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszaj. Wsyp porcjami przesianą mąkę i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (powinno odchodzić od dłoni). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

2. Kiedy ciasto podwoi objętość, uformuj paluchy długości ok. 10-15 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinaj wierzch na ukos. Zostaw paluchy na 15 min do ponownego wyrośnięcia.
3. Wstaw pieczywo do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, piecz ok. 15 min. Wyjmij i wystudź na kratce.
Pasta twarogowa z łososiem
Składniki na 4 porcje:
  • kostka (25 dag) twarogu delikatnego śmietankowego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 10 dag drobniutko posiekanego łososia wędzonego,
  • spora garść koperku,
  • pęczek rzodkiewki.
Sposób wykonania:
1. Do miski włóż twaróg śmietankowy. Dodaj jogurt naturalny i utrzyj na gładko.
2. Następnie do składników w misce dołóż posiekanego wędzonego łososia oraz drobno posiekany koperek.
3. Dodaj posiekaną lub startą na tarce o drobnych oczkach rzodkiewkę, przypraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko delikatnie ze sobą wymieszaj.
4. Pastę podawaj na grzankach palucha rzymskiego. Dodatkowo dekoruj plasterkami ogórka – latem świeżego, zimą kiszonego lub konserwowego. Dobrym dodatkiem są też listki ziół – natki pietruszki lub tymianku, a nawet mięty ogrodowej.
Smacznego😊 




Komentarze