Przepis na pierogi z soczewicą.


 
  Moda na zdrową żywność trwa w najlepsze. Dlatego dziś zaproponuje wam przepis na pierogi z zieloną soczewicą. Soczewica zawiera dużo protein, żelaza i kwasu foliowego. Również spore ilości żelaza oraz kwasu foliowego ułatwia powstawanie czerwonych krwinek. Kwas foliowy ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu jak i dobrego samopoczucia. Oddziaływuje również na układ pokarmowy. Soczewica również jest dobrym źródłem błonnika, który jest sprawdzonym sojusznikiem we wszystkich dietach. Błonnik powoduje, że dłużej jesteśmy syci a co za tym idzie łatwiej nam jest zapanować nad apetytem i pokonać pokusę jedzenia.  Również pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i ciśnienia. Kolejnym plusem jest usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Także stosowany jest, jako środek, który chroni przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego. Do przyrządzenia pierogów z soczewicą będziemy potrzebować poniższych składników.
Składniki:
- 30 gram zielonej soczewicy;
- 2-3 jaja,
- 1-2 ugotowane ziemniaki;
- 1 cebula;
- 20 dag pieczarek;
- 3 łyżki oleju;
- 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy;
- 120 ml oleju;
- około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut);
  Teraz czas przejść do wykonania naszych pierogów.
 Namaczamy soczewicę na około 2 godziny w ostudzonej wodzie. Potem gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości. W dalszym ciągu musi to nam Odparować oraz się ostudzić. Dalej to mielimy, dodając 2-3 jajka ugotowane na twardo i ziemniaki, da nam to, że farsz nie będzie się kruszył. Potem musimy pokroić drobno cebulę i pieczarki, lekko je poddusić i dodajemy do farszu. Doprawiamy farsz pieprzem i majerankiem.
Przepis na ciasto na pierogi
    Mąkę należy połączyć z solą, olejem i ciągle mieszamy w mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy. Potem dodajemy po trochu bardzo gorącej wody. Jeżeli robimy to ręcznie musimy uważać, aby się nie poparzyć. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto łatwo odchodzące od ręki. Kolejnym krokiem  jest przykrycie ściereczką i pozostawienie na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Ostatnim etapem jest wałkowanie i nadziewanie naszym farszem. I tym o to sposobem mamy przepyszne i zdrowe pierogi z zieloną soczewicą.
  Smacznego!

Komentarze