Pieczywo – paluchy

Dziś będzie trochę o paluchach. Pominę tu kwestie związane z anatomią człowieka i ortopedią, a przedstawię dwa przepisy na pieczywo. Paluch rzymski to jedna z wielu ciekawych przekąsek oferowanych przez piekarnie. Paluch rzymski to podłużna bułka wyrabiana z mąki pszennej lub pszennej z domieszkami innych mąk np. mąki graham. Posypuje się ją sezamem, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym lub innymi dodatkami. Poniżej dwa przepisy na nieco inne paluchy, z których pierwszy jest bezglutenowy.

Składniki:
3/4 szklanki mąki gryczanej, 3/4 szklanki mąki ryżowej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, szczypta soli, 1 łyżka miodu, 1/2 szklanki ciepłej wody, mak do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypać obie mąki, drożdże i sól. Składniki dokładnie wymieszać. Miód połączyć z ciepłą wodą i powoli, cały czas mieszając wlewać do ciasta. Dokładnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (ciasto zbyt mocno nie wyrasta). Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Naoliwionym dłońmi podzielić je na części, z których utworzyć wałeczki. Obtoczyć je w maku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż paluchy się zarumienią.

Poniżej przepis na palucha już ze zwykłej mąki pszennej chlebowej.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 750, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 3/4 szklanki ciepłej wody, 3 łyżki masła, 1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło rozpuścić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Cały czas mieszając, wlewać powoli rozpuszczone drożdże i masło. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie zagnieść. Następnie podzielić na mniejsze części i uformować wałeczki grubości palca (powinno wyjść około 20 sztuk). Paluchy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na 30 minut do dalszego wyrośnięcia. Jajko rozkłócić z mąką i posmarować nim wyrośnięte paluchy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni kilkanaście minut, aż się zarumienią.

Paluch rzymski z mąki pszennej i graham, z bogatą posypką sezamu, płatków i lnu, to dzieło Nowej Piekarni z Łukowa. Za to powyższe przepisy urozmaicą nasz domowy wypiek pieczywa.

Komentarze