Dziś będzie trochę o paluchach. Pominę tu kwestie
związane z anatomią człowieka i ortopedią, a przedstawię dwa przepisy na
pieczywo. Paluch rzymski to jedna z wielu ciekawych przekąsek oferowanych przez
piekarnie. Paluch rzymski to podłużna bułka wyrabiana z mąki pszennej lub pszennej
z domieszkami innych mąk np. mąki graham. Posypuje się ją sezamem, płatkami
owsianymi, siemieniem lnianym lub innymi dodatkami. Poniżej dwa przepisy na
nieco inne paluchy, z których pierwszy jest bezglutenowy.
Składniki:
3/4 szklanki mąki gryczanej, 3/4 szklanki mąki ryżowej, 1 łyżeczka
suszonych drożdży, szczypta soli, 1 łyżka miodu, 1/2 szklanki ciepłej wody, mak
do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypać obie mąki, drożdże i sól. Składniki dokładnie wymieszać.
Miód połączyć z ciepłą wodą i powoli, cały czas mieszając wlewać do ciasta.
Dokładnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia na 60 minut (ciasto zbyt mocno nie wyrasta). Po tym czasie
ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Naoliwionym dłońmi podzielić je na
części, z których utworzyć wałeczki. Obtoczyć je w maku i ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180
stopni, aż paluchy się zarumienią.
Poniżej przepis na palucha już ze zwykłej mąki pszennej chlebowej.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 750, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 2
łyżeczki suszonych drożdży, 3/4 szklanki ciepłej wody, 3 łyżki masła, 1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło rozpuścić i wystudzić. W misce
wymieszać mąkę, sól i cukier. Cały czas mieszając, wlewać powoli
rozpuszczone drożdże i masło. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne
i zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto przełożyć na stolnicę i ponownie
zagnieść. Następnie podzielić na mniejsze części i uformować wałeczki grubości
palca (powinno wyjść około 20 sztuk). Paluchy przełożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia, przykryć i pozostawić na 30 minut do dalszego wyrośnięcia. Jajko
rozkłócić z mąką i posmarować nim wyrośnięte paluchy. Piec w piekarniku
nagrzanym do temperatury 190 stopni kilkanaście minut, aż się zarumienią.
Paluch rzymski z
mąki pszennej i graham, z bogatą posypką sezamu, płatków i lnu, to dzieło Nowej
Piekarni z Łukowa. Za to powyższe przepisy urozmaicą nasz domowy wypiek
pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz