Pieczone pierogi z soczewicą i ciasto pocałunek murzyna na proszoną kolację.


     Tego u mnie jeszcze nie było! Spodziewam się dzisiaj na kolacji gości i chciałabym ich przyjąć tradycyjnie po Polsku „czym chata bogata”. I  w tym celu wymyśliłam bardzo zdrowe danie: a mianowicie zrobię dla nich pyszne pierogi z soczewicą. Wszyscy wiemy jak smaczna jest to przekąska, bo zapewne często korzystamy z możliwości kupienia ich w Nowej Piekarni. No i bardzo dobrze, że nawiedzamy wtedy tę bardzo dobrze zaopatrzoną piekarnię, bo warto! Ja natomiast dzisiaj chciałam państwu zaproponować pieczone pierogi z soczewicą na ostro. Dzieci na tej kolacji nie będzie, więc możemy sobie pozwolić na taką ostrą przekąskę, dla urozmaicenia naszego menu. Do tego celu wykorzystałam jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto pasztecikowe, lub pierogowe. Robi się go bardzo szybko i smakuje świetnie. Tym razem z farszem z czerwonej soczewicy, pieczarek i ostrego chilli. Jeśli odpowiadają ci takie smaki, to spróbuj zrobić razem ze mną takie zdrowe i nowe pierogi z Soczewicą. A dostaniesz prezent w postaci wdzięczności od swoich domowników. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
 Pieczone pierogi z soczewicą dla chętnych.
 Składniki:
Ciasto:
  • 40g drożdży świeżych,
  • 80ml wody (ja użyłam tej po gotowaniu soczewicy, jest nieco bardziej gęsta),
  • 300g mąki orkiszowej pełnej,
  • 80g oleju kokosowego,
  • 2 jajka,
  • Sól,
  • cukier kokosowy do smaku.
farsz:
  • soczewica czerwona,
  • 2 cebule,
  • Pieczarki,
  • ząbek czosnku,
  • papryczka chilli żółta ostra,
  • pieprz kolorowy,
  • przyprawy: kminek, papryka, czarnuszka, lubczyk, imbir, kolendra, pieprz cayenne,
  • jajko,
  • oliwa,
  • sezam niełuszczony.
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy farsz. Soczewicę porządnie płuczemy pod bieżącą chłodną wodą. Zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu kiedy wchłonie większość wody i będzie miękka. Odcedzamy. Ja wodę zachowałam do przyrządzenia ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy cebulkę dorzucając pieczarki i papryczkę chilli pokrojone w plasterki. Przyprawiamy do smaku: pieprzem, pozostałymi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec dodajemy soczewicę i mieszamy jeszcze chwilkę smażąc. 
 Składniki na ciasto łączymy zaczynając od drożdży, wody i mąki.  Dodajemy pozostałe i wyrabiamy ciasto w melakserze lub ręcznie. Zostawiamy do wyrośnięcia na chwilkę ok, 10 min, Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy jedną na placek o grubości ok 0.5 cm. Wycinamy kółka większą szklanką albo pojemnikiem o okrągłym brzegu. Jeszcze lekko wałkujemy i na środek wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy dokładnie jak tradycyjne pierogi. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem rozbełtanym z oliwą i przyprawami i posypujemy sezamem. Pieczemy w temp. ok. 180-190'C przez ok. 15-20 min. Polecam podawać od razu jedynie lekko przestudzone, a przed podaniem drugiego dnia odświeżyć w piekarniku.
Ciasto pocałunek Murzyna
Jeszcze chciałam zaproponować do tej eleganckiej kolacji ciasto pocałunek murzyna, bo to jest pyszne ciasto.  Wszystkie warstwy tego ciasta  doskonale do siebie pasują. Ładnie się prezentuje,  więc świetnie nadaje się na nasze spotkanie we dwoje. Ze świeżo zaparzoną kawą, lub herbatą doskonale będzie pasować jako deser do tych pieczonych pierogów z soczewicą. Nieprawdaż?
 SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sody
  • 2 łyżki octu
Dodatkowo:
  • 4,5 łyżki maku
  • 2/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki kakao
Masa:
  • 300 g miękkiego masła
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 4 łyżki cukru
  • 1 l mleka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
Polewa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka żelatyny
Sposób wykonania:
Ciasto: Wszystkie składniki zmiksować i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, zmiksować. Do drugiej orzechy i rodzynki a do trzeciej części mak.  
Każdą część ciasta przelać do foremek (20x30cm) wyłożonych papierem do pieczenia i piec oddzielnie przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Placki ostudzić. 
Masa: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu dodając do mleka cukier i ekstrakt waniliowy. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Placki przekładać masą i polać polewą. Ciasto można ozdobić orzechami.
Polewa: W garnuszku rozpuścić margarynę, cukier, mleko i kakao. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać z polewą, ostudzić.
SMACZNEGO :



Komentarze