Paszteciki z kapustą, pieczarkami i mięsem

Paszteciki z kapustą są często łączone z wigilijną kuchnią, kiedy to podawane są do czerwonego barszczu. Jednak w wielu domach paszteciki z kapustą podawane są w ciągu całego roku jako danie obiadowe lub kolacyjne lub jako przystawka do innych dań. Paszteciki z kapustą można wzbogacić grzybami leśnymi, pieczarkami lub mięsem. Wersja z pieczarkami i mięsem znajduje się poniżej.

Składniki na ciasto:
30 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 100 ml śmietany, 250 g margaryny, 4 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 2 jajka
Składniki na farsz:
500 g kiszonej kapusty, 500 g pieczarek, 3 cebule, sól, pieprz
500 g mięsa wieprzowego, 1 jajko, przyprawa do mięsa mielonego
Dodatkowo: białko do posmarowania, kminek, olej do smażenia

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Margarynę posiekać z mąką, dodać sól, drożdże i jajka. Ze składników wyrobić jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Przygotować farsz. Kapustę drobno pokroić i ugotować do miękkości. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i usmażyć na oleju do momentu odparowania wody. Cebulę posiekać i podsmażyć. Kapustę, pieczarki i cebulę wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić, a następnie zemleć w maszynce. Dodać jajko i przyprawę, całość wymieszać. Farsze połączyć.
Przygotować paszteciki. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć w rulon. Kroić w kawałki po skosie. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem i posypać kminkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, na złoty kolor.

Paszteciki z kapustą to nie tylko szeroki wybór farszu. Paszteciki to również szeroki wybór ciasta. Może to być ciasto drożdżowe, francuskie, krucho – drożdżowe lub naleśnikowe. Kilka z tych wersji znajduje się na tutejszym blogu.

Komentarze