Zimow膮 por膮 po
powrocie ze spaceru bardzo chcia艂o nam si臋 je艣膰, a w lod贸wce by艂y paszteciki z
kapust膮 i pieczarkami z Nowej Piekarni i 艣wie偶y czerwony barszczyk, kt贸ry
niedawno zosta艂 przyrz膮dzony. Zasiedli艣my do jedzenia i bardzo g艂odni zjedli艣my
prawie wszystkie. Pewnego razu zaprosi艂a
nas do siebie babcia Helenka i tak偶e pocz臋stowa艂a nas pasztecikami, ale z
herbat膮. Jakie偶 by艂o nasze zdziwienie, kiedy zacz臋li艣my konsumowa膰 te bardzo
smaczne paszteciki, bo one w 艣rodku mia艂y zamiast farszu z kapusty i z
pieczarek, pyszny owocowy farsz. Zjad艂am zamiast pasztecika z kapust膮,
przepyszny babciny pasztecik i oczami wypatrywa艂am nast臋pnego. Oj! 呕eby mi oni
tego smako艂yku nie zjedli modli艂am si臋 w duchu i 艂yka艂am 艂apczywie szybko k臋sy
popijaj膮c gor膮c膮 herbat膮. Nasza kochana babcia przewidzia艂a, co si臋 b臋dzie
dzia艂o i z u艣miechem na twarzy nak艂ada艂a na talerz now膮 porcj臋 tego pysznego smako艂yku.
Kiedy zaspokoili艣my sw贸j apetyt zdradzi艂a nam jak je przyrz膮dzi膰. Je艣li lubisz mocno owocowe dro偶d偶owe
paszteciki, to w艂a艣nie te paszteciki s膮 dla ciebie stworzone. W 艣rodku, w chrupi膮cym
艣wie偶o upieczonym dro偶d偶owym cie艣cie znajdziesz bardzo pyszny i rozp艂ywaj膮cy
si臋 w ustach farsz z powide艂 艣liwkowych i 艣wie偶o usma偶onych pysznych i zdrowych
jab艂ek Renet. Spr贸buj w swojej kuchni wyczarowa膰
ten smako艂yk, a na pewno tego nie
po偶a艂ujesz! Pod warunkiem, 偶e lubisz takie klimaty. 馃槈
Paszteciki
dro偶d偶owe z jab艂ek i z powide艂 艣liwkowych.
Sk艂adniki:
Ciasto:
- 500 g m膮ki pszennej,
- 40 g 艣wie偶ych dro偶d偶y,
- 3 偶贸艂tka,
- 200 ml mleka,
- 1 艂y偶eczka cukru,
- 100 g mas艂a,
- szczypta soli,
- jajko do smarowania,
- przyprawy do posypania np.: mak.
Farsz
- 2 s艂oiki powide艂 艣liwkowych,
- 6 wi臋kszych jab艂ek Renet,
- 艂y偶ka cukru.
Spos贸b przygotowania
Ciasto:
- Do ciep艂ego mleka dodajemy pokruszone dro偶d偶e, 1 艂y偶k臋 m膮ki oraz cukier.
- Odstawiamy na 15 min.
- W tym czasie rozpuszczamy mas艂o i studzimy.
- Ze wszystkich sk艂adnik贸w oraz rozczynu zagniatamy ciasto.
- Odstawiamy na 1,5 godziny do wyro艣ni臋cia.
Farsz:
Obieramy kwa艣ne jab艂ka Renety ze sk贸rki i kroimy na
膰wiartki. Potem wydr膮偶amy gniazda nasienne. Wk艂adamy do rondla posypuj膮c
niewielk膮 ilo艣ci膮 cukru i sma偶ymy, a偶
rozpadn膮 si臋 jab艂ka i powstanie owocowa masa. Nast臋pnie pozostawiamy do wystygni臋cia.
Powid艂a wyjmujemy z lod贸wki i pozostawiamy na stole, a偶
nabior膮 pokojowej temperatury.
Potem nak艂adamy na ka偶dy pasztecik po jednej 艂y偶eczce
powide艂 艣liwkowych i jednej 艂y偶eczce 艣wie偶o usma偶onych kwa艣nych jab艂ek.
Ciasto:
Ciasto wyjmujemy na stolnic臋, uderzamy pi臋艣ci膮 aby je
odgazowa膰.
- Dzielimy ciasto na 3 cz臋艣ci.
- Ka偶d膮 cz臋艣膰 rozwa艂kowujemy na prostok膮t.
- Z prostok膮ta wycinamy pi臋cio, lub sze艣cio centymetrowy pasek ciasta i dzielimy go na ma艂e prostok膮ty. Po艣rodku ka偶dego z nich nak艂adamy 艂y偶eczk臋 powide艂 艣liwkowych i 艂y偶eczk臋 musu jab艂kowego. Potem bierzemy za brzeg ciasta i zginamy go ku 艣rodkowi. To samo robimy z brzegiem, kt贸ry jest po przeciwleg艂ej stronie. Nast臋pnie rolujemy ca艂y pasztecik.
- Przek艂adamy rulony na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem.
- Mo偶emy posypa膰 je jeszcze makiem.
- Pozostawiamy do napuszenia na ok. 30 min.
- Pieczemy do zrumienienia ok 25-30 min, w 180 stopniach.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prze艣lij komentarz