Kopytka z tymiankiem

Dziś propozycja na typowo polski posiłek. Będą to kopytka, które od lat, oprócz pierogów, są symbolem naszej narodowej kuchni. Często dopytują się o nie zagraniczni goście chcący „wgryźć” się w nasze tradycyjne specjały. Poniżej prezentuję przepis na kopytka z tymiankiem, a jak komuś będzie mało, to na tutejszym blogu może odnaleźć przepisy na kopytka pietruszkowe, kopytka z marchewką, kopytka z kaszy manny i inne.

Składniki:
1 kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 4 łyżki posiekanego tymianku oraz kilka listków do dekoracji, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka oleju

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, następnie zemleć w maszynce.
Do masy ziemniaczanej wbić jajka, wsypać mąkę i dodać posiekany tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Uformować z niego jednakowe wałki o grubości około 2 cm. Delikatnie je spłaszczyć i ukośnie pokroić, tworząc kopytka.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli oraz oleju i wrzucać do niej partiami kopytka. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, gotować jeszcze 2 minuty. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową i osączyć z wody.
Przed podaniem udekorować świeżym tymiankiem.

Kopytka idealnie sprawdzają się z wielorakimi sosami. Mogą to być sosy z mięsem, sosy grzybowe i warzywne. Takich przepisów na blogu Nowej Piekarni również nie brakuje.

Komentarze