Dzisiaj na
obiad chciałam Wam zaproponować bardzo smaczne i zdrowe kopytka, ale nie takie
jak zawsze. Chciałam Wam zaproponować kopytka jaglane. Bo kasza jaglana jest
bardzo zdrowa. Jest najstarszą z kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić
organizm. I wyrównuje nadmiar produktów
kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie (nabiał, pieczywo, cukier, mięso). Jej
regularne spożywanie ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Ma dużo
łatwo przyswajalnego białka. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B , oraz
żelaza i miedzi i lecytynę. Nie zawiera
glutenu. Dostarcza organizmowi krzemu, odpowiadającego za zdrowe stawy, mocne
włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii. Jest lekkostrawna i
dobrze przyswajalna.
Kopytka
jaglane
SKŁADNIKI:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 0,5kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- sól.
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 0,5kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- sól.
Sposób wykonania:
Zagotować 1szklankę wody. Kasze jaglaną wysypać na sitko, przepłukać wodą i wrzątkiem (pozwoli to pozbyć się goryczki) Potem kaszę wrzucić do wrzątku i gotować, aż wchłonie wodę. Wystudzić.
Ziemniaki obrać i ugotować. Wystudzić. Zemleć.
Do miski wrzucić ziemniaki, kaszę, mąkę, sól i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest lejące - dodajemy mąki (ja musiałam dodać jeszcze 0,5szkl). Jeśli ciasto jest za suche - dodajemy zimną wodę. Formować wałeczki i odcinać krótkie kawałki formując kopytka. Ugotować w osolonym wrzątku, nie mieszać, czekać aż same wypłyną.
Zagotować 1szklankę wody. Kasze jaglaną wysypać na sitko, przepłukać wodą i wrzątkiem (pozwoli to pozbyć się goryczki) Potem kaszę wrzucić do wrzątku i gotować, aż wchłonie wodę. Wystudzić.
Ziemniaki obrać i ugotować. Wystudzić. Zemleć.
Do miski wrzucić ziemniaki, kaszę, mąkę, sól i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest lejące - dodajemy mąki (ja musiałam dodać jeszcze 0,5szkl). Jeśli ciasto jest za suche - dodajemy zimną wodę. Formować wałeczki i odcinać krótkie kawałki formując kopytka. Ugotować w osolonym wrzątku, nie mieszać, czekać aż same wypłyną.
Śledzie
ze śliwką wędzoną na kolację.
Śledzie są rybą bardzo popularną na naszych stołach.
Podawaną z różnymi dodatkami i na wiele sposobów. Serwowane jako dodatek – lub przekąska,
albo danie obiadowe czy kolacyjne. Na
Śląsku popularne są opiekane w zalewie octowej, zwane bratheringami. Na Pomorzu
można spróbować świeżego smażonego śledzia prosto z patelni czy tatara
śledziowego z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i ogórka kiszonego. Sporo
jest też sposobów przygotowania śledzia solonego, serwowanego z różnymi, często
zaskakującymi dodatkami w rozmaitych sosach. W naszych sklepach najczęściej
dostępne są śledzie w oleju lub zalewach octowych. Odpowiednie ich
przyrządzenie potrafi zrobić z tych pospolitych, bogatych w kwasy tłuszczowe
Omega-3, EPA, DHA i witaminę D3, prawdziwy rarytas. My dzisiaj spróbujemy zrobić śledzia ze śliwką, a potem
takie pyszne skonsumować z chlebem przyszłości, czy paluchem rzymskim z Nowej Piekarni.
Składniki:
6 płatów śledziowych (typu matias)
1 cebula
1,5 łyżeczki cukru
150 g wędzonych śliwek (np. kalifornijskich)
Sos:
3/4 szklanki oleju
210 g koncentratu pomidorowego
100 ml octu
2 łyżki cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki,
zasypać łyżeczką cukru i wymieszać. Śliwki wędzone pokroić w cienkie paski.
Śledzie opłukać z nadmiaru soli zimną wodą i zostawić na sicie do odsączenia.
Aby zrobić sos, należy w osobnym naczyniu zmiksować ocet z przecierem
pomidorowym, stopniowo dodając oleju i cukru. Całość doprawić solą i pieprzem
tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak i gładką, błyszczącą konsystencję. Śledzie
pokroić w paski lub niewielkie kawałki. W półmisku warstwowo układać śledzie,
cebulę i śliwki. Na koniec całość zalać sosem pomidorowym i odstawić do lodówki
na kilka godzin. Podawać z grzankami, chlebem przyszłości, lub paluchem rzymskim z Nowej
Piekarni. Śledzie przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz