Chleb z soczewicą

Było o pierogach z soczewicą, to teraz będzie o chlebie z soczewicą. Szukając pomysłu na kolejny chleb przyszłości, z oceanu przepisów, wyłonił się on – chleb na zakwasie z dodatkiem soczewicy. Dodatek ciekawy, dlatego ów przepis świetnie nadaje się do serii o chlebie przyszłości, na którego inne przepisy znajdują się na tutejszym blogu.

Składniki na zaczyn:
50 g aktywnego zakwasu żytniego, 100 g letniej wody, 100 g mąki żytniej typ 720
Składniki na ciasto właściwe:
100 g zielonej soczewicy, 150 g letniej wody, 1 łyżeczka soli, 400 g mąki pszennej typ 650
Dodatkowo: siemię lniane do posypania

Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem (wieczorem) składniki zaczynu wymieszać. Miskę przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
Sól rozpuścić w letniej wodzie. Gotowy zaczyn wymieszać z osoloną wodą i mąką. Następnie wsypać ugotowaną soczewicę i zagnieść jednolite ciasto, wyrabiając je przez około 5 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w miejsce o pokojowej temperaturze.
Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach około 15 x 28 cm. Mokrą dłonią wyrównać wierzch i posypać siemieniem lnianym. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 2 – 3 godziny.
Formę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20 – 25 minut. Studzić na kratce.

Domowy wypiek pieczywa, daje nam możliwość zastosowania wielu ciekawych receptur. Dzięki temu możemy wzbogacić nasze codzienne pieczywo o nowe smaki. Warto też pokusić się o zakup ciekawego i mniej znanego pieczywa. Może to być, pochodzący z Nowej Piekarni z Łukowa, chleb przyszłości, chleb wileński, chleb orzeźwienie lub chleb młodości.

Komentarze