Babeczki z jeżynami

Kruche babeczki z owocami, wypełnione przeróżnymi kremami i masami, to idealna propozycja dla wielbicieli filigranowych wypieków. Te małe słodkości, w sam raz na jeden lub dwa kęsy, sprawdzą się doskonale na rozmaitych imprezach. Babeczki z owocami możemy przygotowywać przez cały rok. Jest to związane z szeroką dostępnością owoców sezonowych lub mrożonych oraz tych z puszki i ze słoików. Daje nam to mnóstwo możliwości do wykorzystania własnych cukierniczych fantazji. Poniżej prezentuję prosty przepis na babeczki z budyniem i jeżynami.

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 120 g masła, 1/4 szklanki cukru pudru, szczypta soli
Składniki na masę:
1 opakowanie budyniu waniliowego, mleko, 100 g masła
Dodatkowo: 1 szklanka jeżyn do dekoracji

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać do miski. Wsypać sól i cukier puder. Dodać żółtka oraz pokrojone w kawałki zimne masło. Ze składników szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Foremki do babeczek posmarować masłem. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować na niej ciasto na grubość około 5 mm, następnie foremką wykroić krążki. Foremki wylepić krążkami. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wystudzić.
Przygotować masę. Z proszku budyniowego oraz nieco mniejszej ilości mleka, niż podano na opakowaniu, ugotować budyń (nie powinien być zbyt rzadki). Odstawić do wystudzenia. Następnie utrzeć z miękkim masłem.
Babeczki wypełnić masą budyniową. Udekorować umytymi i osuszonymi jeżynami. Opcjonalnie można też spód babeczek leciutko posmarować dżemem z owoców leśnych.

Kolorowe i smaczne, nieskomplikowane, a zarazem ciekawe w przygotowaniu, co może być zachętą do podjęcia pracy. Takie są babeczki z owocami, które wspaniale umilą nam wspólne spędzenie czasu.

Komentarze