Babeczki z owocami to wspaniała słodycz. Te filigranowe
wypieki, w ciekawy i twórczy sposób, zastąpią nam tradycyjnie pieczone ciasto.
W przypadku babeczek z owocami, ogranicznikiem naszych możliwości jest jedynie
nasza wyobraźnia, gdyż sposobów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Wystarczy
spojrzeć na ilość owoców do wyboru, na mnogość przeróżnych mas i kremów, by
uzmysłowić sobie, że te małe pyszności możemy przygotowywać przez cały rok na wiele
różnych okazji. Poniżej kolejny przepis na babeczki z owocami. Tym razem
przedstawicielem owocowej rodziny będą maliny, które w tym przypadku są podane
w nieco innej postaci. Reszta to już tylko masa serowa, toffi i rozkosz
podniebienia.
Składniki na ciasto, 25 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej, 200 g masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 2
żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli
Pozostałe składniki:
1 szklanka mrożonych malin, 100 g konfitury malinowej, 60 g cukru, 250 g
tłustego sera białego, 80 g homogenizowanego serka waniliowego, 4 łyżki sosu
toffi, 2 łyżki cukru pudru do posypania
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek, śmietany i
szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię i
włożyć do lodówki na 45 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować je na płat o grubości 1 cm.
Z ciasta wyciąć mniejsze kawałki i wylepić nimi posmarowane masłem foremki na
babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut na
ciemnozłoty kolor. Ostudzić.
Rozmrożone maliny zmiksować blenderem i wymieszać z 30 g cukru. Biały ser
zemleć dwukrotnie, dodać drugie 30 g cukru i serek waniliowy.
Babeczki posmarować konfiturą malinową, a na nią nałożyć po porcji
zmiksowanych malin. Za pomocą szprycy cukierniczej wycisnąć na wierzch masę
serową. Wierzch babeczek ozdobić paskami z sosu toffi.
Tak przygotowane babeczki zapiekać na złoty kolor przez 15 minut w temperaturze
180 stopni. Podawać ostudzone i posypane cukrem pudrem.
Przepisy na inne babeczki z owocami znajdują się na
tutejszym blogu. Warto wybrać ten czy inny przepis i pokusić się o jego
wypróbowanie, zachęcając dzieci do wspólnego pieczenia i dekorowania.
Komentarze
Prześlij komentarz