Babeczki w trzech smakach

Babeczki z owocami to wspaniała słodycz. Te filigranowe wypieki, w ciekawy i twórczy sposób, zastąpią nam tradycyjnie pieczone ciasto. W przypadku babeczek z owocami, ogranicznikiem naszych możliwości jest jedynie nasza wyobraźnia, gdyż sposobów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Wystarczy spojrzeć na ilość owoców do wyboru, na mnogość przeróżnych mas i kremów, by uzmysłowić sobie, że te małe pyszności możemy przygotowywać przez cały rok na wiele różnych okazji. Poniżej kolejny przepis na babeczki z owocami. Tym razem przedstawicielem owocowej rodziny będą maliny, które w tym przypadku są podane w nieco innej postaci. Reszta to już tylko masa serowa, toffi i rozkosz podniebienia.

Składniki na ciasto, 25 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej, 200 g masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli
Pozostałe składniki:
1 szklanka mrożonych malin, 100 g konfitury malinowej, 60 g cukru, 250 g tłustego sera białego, 80 g homogenizowanego serka waniliowego, 4 łyżki sosu toffi, 2 łyżki cukru pudru do posypania

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek, śmietany i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować je na płat o grubości 1 cm. Z ciasta wyciąć mniejsze kawałki i wylepić nimi posmarowane masłem foremki na babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut na ciemnozłoty kolor. Ostudzić.
Rozmrożone maliny zmiksować blenderem i wymieszać z 30 g cukru. Biały ser zemleć dwukrotnie, dodać drugie 30 g cukru i serek waniliowy.
Babeczki posmarować konfiturą malinową, a na nią nałożyć po porcji zmiksowanych malin. Za pomocą szprycy cukierniczej wycisnąć na wierzch masę serową. Wierzch babeczek ozdobić paskami z sosu toffi.
Tak przygotowane babeczki zapiekać na złoty kolor przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ostudzone i posypane cukrem pudrem.

Przepisy na inne babeczki z owocami znajdują się na tutejszym blogu. Warto wybrać ten czy inny przepis i pokusić się o jego wypróbowanie, zachęcając dzieci do wspólnego pieczenia i dekorowania.

Komentarze