Zapiekanka z palucha rzymskiego i smaczny sernik wiedeński na Walentynki.

     Znowu witam i zapraszam do robienia smakowitych niespodzianek  w swojej domowej kuchni. Tym razem zachęcę państwa do upieczenia bułki palucha rzymskiego. Zapiekanki z różnymi smakołykami, które położymy na wcześnie zrobionym cieście. Dla zabieganych natomiast  zaproponuję taką samą zapiekankę, tylko, że z paluchów zakupionych w Nowej Piekarni, bez pieczenia tych bułeczek w domu. Nie wszyscy przecież dysponują czasem, żeby móc wykonać po swojemu te smaczne paluchy. Już dużymi krokami zbliżają się do nas Walentynki i warto pomyśleć o tym jak można ciekawie spędzić ten czas jedząc pyszności, pijąc kawę i jakąś lampkę wina. Do tego palucha rzymskiego  pełnego farszu, przygotowałam sernik wiedeński w zimowej odsłonie,  z mrożonych owoców  w żelu. Może lubicie takie klimaty? Jeśli tak to  skorzystajcie  z przepisów, które prezentuję poniżej.
Paluch Rzymski – zapiekanka.🙂
 Składniki:
 Na ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 10 dag drożdży,
  • Szczypta soli i cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • Szklanka wody.
 Farsz:
  • Podsuszana kiełbasa,
  • Mozzarella,
  •  Salami,
  • Cebula,
  • Pół puszki kukurydzy,
  • Ser żółty,
  • Papryka zielona.
Sposób przygotowania:🙂
Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy cukier i sól. Mieszamy rozczyn z 8 łyżkami mąki i wody ( tak by wyszła konsystencja ciasta naleśnikowego). Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy to rozczynu resztę mąki i olej.  Dokładnie wyrabiamy ciasto. Jak się klei to dodajemy mąki, jak za twarde to wody. Ciasto wałkujemy na grube paski. Kładziemy je na papier do pieczenia.
Nakładamy nasz farsz. Wszystkie składniki kroimy w kostkę: Mozarelle układamy na samej górze, najpierw pod nią układamy paski kiełbasy, pióra cebuli, ziarnka kukurydzy, paski zielonej papryki, a na wierzchu  posypujemy startym  żółtym serem.  Paluchy pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do  180 stopni, około  45 min. 
Możemy też kupić kilka paluchów w Nowej Piekarni i rozkroiwszy je uprzednio na pół położyć wszystkie składniki według uznania. Potem zapiec w piekarniku i pyszną zapiekankę zaserwować swojemu partnerowi na kolację walentynkową razem z ciastem i kawą.
Sernik wiedeński z owocami w żelu.🙂
     Jeszcze do tych zapiekanek z bułki palucha pragnę zaproponować wiedeński  sernik w zimowej odsłonie, z dodatkiem żelu z mrożonych owoców.
Składniki:
  • 6 jaj,
  • 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie mielonego,
  •  250 g drobnego cukru do wypieków,
  •  100 g masła,
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego),
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.
opcjonalnie:
  •  zamiast cukru wanilinowego skórka otarta z cytryny.
Sposób wykonania:🙂
Sernik:🙂
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuścić i wystudzić.
W głębokim naczyniu umieścić zmielony twaróg. Dodać mąkę. Wymieszać. Wlać stopione, przestudzone masło i ponownie wymieszać.
Jajka umieścić w misie miksera. Ubić na puch stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy.
Pianę jajeczną dodać w trzech turach do sera i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą skórkę cytrynową (jeśli dodajecie).
Tortownicę o śr. 23 cm wysmarować masłem. Wlać masę serową. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C przez 70 minut.
Piekarnik wyłączyć. Studzić w zamkniętym piekarniku przez godzinę.
Sernik będzie delikatniejszy i bardziej wilgotny, jeśli na dnie piekarnika ustawicie keksówkę z wrzątkiem.
Owoce w żelu:🙂
  • 250 g dowolnych owoców (mogą być mrożone),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka żelatyny.
Sposób wykonania:🙂
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Gdy cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok dodać mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1 minuty. Garnek odstawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić. Wystudzić.
Na wierzch sernika wyłożyć owocowy żel.
Smacznego! 🙂

Komentarze