Znowu witam i
zapraszam do robienia smakowitych niespodzianek w swojej domowej kuchni. Tym razem zachęcę
państwa do upieczenia bułki palucha rzymskiego. Zapiekanki z różnymi
smakołykami, które położymy na wcześnie zrobionym cieście. Dla zabieganych
natomiast zaproponuję taką samą
zapiekankę, tylko, że z paluchów zakupionych w Nowej Piekarni, bez pieczenia
tych bułeczek w domu. Nie wszyscy przecież dysponują czasem, żeby móc wykonać
po swojemu te smaczne paluchy. Już dużymi krokami zbliżają się do nas Walentynki
i warto pomyśleć o tym jak można ciekawie spędzić ten czas jedząc pyszności,
pijąc kawę i jakąś lampkę wina. Do tego palucha rzymskiego pełnego farszu, przygotowałam sernik wiedeński
w zimowej odsłonie, z mrożonych owoców w żelu. Może lubicie takie klimaty? Jeśli tak
to skorzystajcie z przepisów, które prezentuję poniżej.
Paluch
Rzymski – zapiekanka.🙂
Składniki:
Na ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 10 dag drożdży,
- Szczypta soli i cukru,
- 3 łyżki oleju,
- Szklanka wody.
Farsz:
- Podsuszana kiełbasa,
- Mozzarella,
- Salami,
- Cebula,
- Pół puszki kukurydzy,
- Ser żółty,
- Papryka zielona.
Sposób przygotowania:🙂
Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach
gorącej wody i dodajemy cukier i sól. Mieszamy rozczyn z 8 łyżkami mąki i wody
( tak by wyszła konsystencja ciasta naleśnikowego). Odstawiamy na 15 min w
ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy to rozczynu resztę mąki i olej.
Dokładnie wyrabiamy ciasto. Jak się klei to dodajemy mąki, jak za twarde to
wody. Ciasto wałkujemy na grube paski. Kładziemy je na papier do pieczenia.
Nakładamy nasz farsz. Wszystkie składniki kroimy w kostkę:
Mozarelle układamy na samej górze, najpierw pod nią układamy paski kiełbasy,
pióra cebuli, ziarnka kukurydzy, paski zielonej papryki, a na wierzchu posypujemy startym żółtym serem.
Paluchy pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni, około 45 min.
Możemy też kupić kilka paluchów w Nowej Piekarni i
rozkroiwszy je uprzednio na pół położyć wszystkie składniki według uznania.
Potem zapiec w piekarniku i pyszną zapiekankę zaserwować swojemu partnerowi na
kolację walentynkową razem z ciastem i kawą.
Sernik
wiedeński z owocami w żelu.🙂
Jeszcze do tych zapiekanek z bułki palucha
pragnę zaproponować wiedeński sernik w
zimowej odsłonie, z dodatkiem żelu z mrożonych owoców.
Składniki:
- 6 jaj,
- 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie mielonego,
- 250 g drobnego cukru do wypieków,
- 100 g masła,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego),
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
opcjonalnie:
- zamiast cukru wanilinowego skórka otarta z cytryny.
Sposób wykonania:🙂
Sernik:🙂
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuścić i wystudzić.
W głębokim naczyniu umieścić zmielony twaróg. Dodać mąkę.
Wymieszać. Wlać stopione, przestudzone masło i ponownie wymieszać.
Jajka umieścić w misie miksera. Ubić na puch stopniowo
dodając cukier i cukier wanilinowy.
Pianę jajeczną dodać w trzech turach do sera i dokładnie
wymieszać. Na koniec dodać startą skórkę cytrynową (jeśli dodajecie).
Tortownicę o śr. 23 cm wysmarować masłem. Wlać masę serową.
Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C przez 70
minut.
Piekarnik wyłączyć. Studzić w zamkniętym piekarniku przez
godzinę.
Sernik będzie delikatniejszy i bardziej wilgotny, jeśli
na dnie piekarnika ustawicie keksówkę z wrzątkiem.
Owoce w żelu:🙂
- 250 g dowolnych owoców (mogą być mrożone),
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Sposób wykonania:🙂
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do
napęcznienia. Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Gdy cukier się
rozpuści, a owoce puszczą sok dodać mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1 minuty. Garnek
odstawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Żelatyna
powinna całkowicie się rozpuścić. Wystudzić.
Na wierzch sernika wyłożyć owocowy żel.
Smacznego!
🙂
Komentarze
Prześlij komentarz