Włoskie przysmaki

Pizza, focaccia, farinata, ciabatta. Co łączy te cztery produkty? Oczywiście są one pochodzenia włoskiego i niektóre z nich już na dobre zadomowiły się w naszym kraju. Ciabatta występuje praktycznie w całych Włoszech, mając różne regionalne odmiany. Idąc tropem włoskiej kuchni, możemy z ciabatty przygotować smaczne tostowe kanapki, zwane w tym kraju panino. Podane na ciepło lub zimno, z szynką, serem, rukolą i pomidorem, są znakomite na każdą porę dnia. Idąc dalej, możemy przygotować też placek o nazwie farinata. Jest to pieczywo z ciecierzycy, podawane w tym kraju w wersji przekąski. Przepis znajduje się tutaj. Kolejną ciekawą przekąską jest focaccia. Ten mający pewne podobieństwa do pizzy placek, występuje, w zależności od regionu, w różnych odmianach. Może być z ziołami, pomidorami lub oliwkami. Poniżej focaccia z rozmarynem.

Składniki:
400 g mąki pszennej typ 550 lub 750, 15 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 200 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka świeżego siekanego rozmarynu, 1 łyżeczka kwiatu soli morskiej

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski i utworzyć w niej dołeczek. Drożdże i cukier rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody i wlać do dołeczka. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Gdy drożdże zaczną pęcznieć, wlać pozostałą wodę wymieszaną ze zwykłą solą i 1 łyżkę oliwy. Składniki wymieszać, zaczynając od środka naczynia. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i energicznie zagniatać przez 10 minut. Ciasto zwinąć w kulę i wróżyć do miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w naturalnie ciepłe miejsce na 60 minut. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto zwinąć i ponownie szybko zagnieść, następnie spłaszczyć do kształtu dużego prostokąta. Formę lub brytfankę posmarować cienką warstwą oleju i ułożyć w niej ciasto tak, aby zajęło całą powierzchnie foremki. Ciasto nakłuć widelcem w równych odstępach około 20 razy. Przykryć i odstawić na 30 minut do dalszego wyrośnięcia.
Piekarnik podgrzać do temperatury 240 stopni. Ciasto posmarować resztą oliwy, posypać rozmarynem i kwiatem soli. Piec około 15 – 20 minut.

Wracając jeszcze do listy włoskich produktów, to w Nowej Piekarni z Łukowa można zakupić bułki nazywane tam - ciabata duża i ciabata mała. Można również zakupić pizzę, a jak komuś będzie mało włoskiego, to jest tam jeszcze…paluch rzymski. Ale to już inna historia.

Komentarze