Pizza, focaccia, farinata, ciabatta. Co łączy te
cztery produkty? Oczywiście są one pochodzenia włoskiego i niektóre z nich już
na dobre zadomowiły się w naszym kraju. Ciabatta występuje praktycznie w całych Włoszech,
mając różne regionalne odmiany. Idąc tropem włoskiej kuchni, możemy z ciabatty
przygotować smaczne tostowe kanapki, zwane w tym kraju panino. Podane na ciepło
lub zimno, z szynką, serem, rukolą i pomidorem, są znakomite na każdą porę dnia.
Idąc dalej, możemy przygotować też placek o nazwie farinata. Jest to pieczywo z ciecierzycy,
podawane w tym kraju w wersji przekąski. Przepis znajduje się tutaj. Kolejną
ciekawą przekąską jest focaccia. Ten mający pewne podobieństwa do pizzy placek,
występuje, w zależności od regionu, w różnych odmianach. Może być z
ziołami, pomidorami lub oliwkami. Poniżej focaccia z rozmarynem.
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 550 lub 750, 15 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki
cukru, 200 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka
świeżego siekanego rozmarynu, 1 łyżeczka kwiatu soli morskiej
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski i utworzyć w niej dołeczek. Drożdże i cukier
rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody i wlać do dołeczka. Przykryć lnianą
ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Gdy drożdże zaczną pęcznieć, wlać pozostałą wodę wymieszaną ze zwykłą
solą i 1 łyżkę oliwy. Składniki wymieszać, zaczynając od środka naczynia.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i energicznie zagniatać przez 10
minut. Ciasto zwinąć w kulę i wróżyć do miski. Przykryć wilgotną ściereczką i
odstawić w naturalnie ciepłe miejsce na 60 minut. Powinno dwukrotnie zwiększyć
swoją objętość.
Ciasto zwinąć i ponownie szybko zagnieść, następnie spłaszczyć do
kształtu dużego prostokąta. Formę lub brytfankę posmarować cienką warstwą oleju
i ułożyć w niej ciasto tak, aby zajęło całą powierzchnie foremki. Ciasto nakłuć
widelcem w równych odstępach około 20 razy. Przykryć i odstawić na 30
minut do dalszego wyrośnięcia.
Piekarnik podgrzać do temperatury 240 stopni. Ciasto posmarować resztą
oliwy, posypać rozmarynem i kwiatem soli. Piec około 15 – 20 minut.
Wracając jeszcze do listy włoskich produktów, to w
Nowej Piekarni z Łukowa można zakupić bułki nazywane tam - ciabata duża i
ciabata mała. Można również zakupić pizzę, a jak komuś będzie mało włoskiego,
to jest tam jeszcze…paluch rzymski. Ale to już inna historia.
Komentarze
Prześlij komentarz