Torcik miętowy

Tort y dla dzieci to bogactwo smaków, kolorów, kształtów i przeróżnych dekoracji. Możemy je też podzielić na różne kategorie. Są torty dla dzieci najmłodszych, których kształty nawiązują do bajkowych postaci. Są torty dla dzieci starszych, bardziej poważne, dla których tort z kolejną świeczką jest powodem do dumy i charakterystycznej dla tego wieku radości, że jest się starszym. Są też torty komunijne, proste domowe, jak i te bardziej wykwintne z dodatkiem komunijnych symboli. Poniżej prezentuję przepis na torcik, który sprawdzi się zarówno na urodziny dla starszego dziecka, jak i na inne okazje.

Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 180 g masła, 1 szklanka drobnego cukru, 3 jajka, 2/3 szklanki gorzkiego kakao, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, 100 g mlecznej czekolady, 2 łyżki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem:
300 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 %, 400 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 1 – 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego, kilka kropelek zielonego barwnika w żelu
Składniki na poncz:
1/2 szklanki miętowej herbaty, sok z 1 cytryny, 1 łyżka cukru
Dekoracja: beziki i perełki cukrowe

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Masło roztopić w rondelku i wymieszać z kakao i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym. Masę jajeczną zmiksować z przestudzoną masą kakaową i śmietaną, następnie połączyć z mąką za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto (powinno być dość gęste) rozdzielić na dwie natłuszczone i oprószone bułką tartą tortownice o średnicy około 21 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy suche, wystudzić na kratce i przekroić na dwa blaty.
Przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami cukier puder, mascarpone i aromat. Gdy masa zgęstnieje, zabarwić na zielonkawy kolor.
Przygotować tort. Z podanych składników przygotować poncz. Połową ponczu nasączyć jeden blat, rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć drugim blatem i nasączyć go pozostałym ponczem. Górę i boki pokryć resztą kremu. Udekorować bezikami i perełkami. Schłodzić w lodówce.

Tort dla dziecka to tylko część urodzinowego święta. Najważniejsza jest wspaniała rodzinna atmosfera, którą dziecko zapamięta do następnych urodzin.
Tort z powyższego przepisu można polać roztopioną czekoladą – białą lub mleczną. W wersji dla dorosłych, zamiast soku z cytryny i cukru, do ponczu można dodać 3 – 4 łyżki likieru miętowego.

Komentarze