Super dobry tort dla dzieci.



     Jeszcze chciałam Was zaprosić na super smaczny tort dla dzieci. Składa się z dwóch ociekających czekoladą blatów mocno murzynkowego ciasta,  przełożonych kremem z białej czekolady. Jest pięknie kremowo ozdobiony, a na środku mnóstwo  brązowych bardzo zdrowych i smacznych cukierków Kinder Schoko Bons. Takie smakowite zdobienia podobają się nie tylko małym dzieciom. Dorośli takie pyszne torty dla dzieci też z nie małą chęcią  konsumują. Tort nie należy do trudnych, więc z pewnością sobie z nim poradzicie. Jeśli przypadł Wam do gustu, to zapraszam do skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.
SUPER DOBRY TORT DLA DZIECI.🙂
 SKŁADNIKI NA MURZYNEK :
  • 1 margaryna 250g.,
  • pół szklanki  mleka,
  • 1 i 3/4 szklanki cukru,
  • 4 łyżki gorzkiego kakao,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy,
  • szczypta soli.
SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:🙂
  • 500 ml. śmietany kremówki 36%,
  • 160 g. białej czekolady.
DO OZDOBY: 🙂
  • 500 g. cukierków Kinder Schoko Bons.
Sposób wykonania: 🙂
MURZYNEK:
W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia – mleko, margarynę, cukier oraz kakao.
Z otrzymanej masy  odlewamy 3/4 szklanki.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka, z dodatkiem soli-ubijamy na gęstą pianę.
Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikserem, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE –  mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max.23 cm.).
Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika – robimy na cieście nacięcia nożem, żeby wylana na nie masa czekoladowa przeniknęła do środka.
Wylewamy na ciasto masę czekoladową, odlaną wcześniej do szklanki (powinna mieć ona płynną konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęsta – należy ją troszeczkę podgrzać).
Odstawiamy ciasto do przestygnięcia, następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.
KREM:🙂
 Śmietanę (dobrze schłodzoną) wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki.
Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu… i gotowe! 😉
PRZEKŁADANIE:🙂
Ciasto przekrawamy  na dwa równe blaty.
Pierwszy blat układamy na paterze i nakładamy na niego warstwę kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Krem nakładamy również na górę i boki tortu.
Rozprowadzamy krem równomiernie – wygładzamy.
Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.
DEKOROWANIE:🙂
Na środku tortu  wysypujemy czekoladowe cukierki pełne zdrowego mleka Kinder Schoko Bons.
Pozostałą ilość kremu umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z dużą końcówką typu: „zamknięta gwiazda”. Wykonujemy kremowe zdobienia dookoła góry tortu oraz mniejsze kremowe zdobienia u podstawy i dekorujemy jeszcze boki tortu.
Gotowy tort przechowujemy w lodówce!
Smacznego!🙂


Komentarze