Jeszcze chciałam
Was zaprosić na super smaczny tort dla dzieci. Składa się z dwóch ociekających
czekoladą blatów mocno murzynkowego ciasta, przełożonych kremem z białej czekolady. Jest
pięknie kremowo ozdobiony, a na środku mnóstwo brązowych bardzo zdrowych i smacznych
cukierków Kinder Schoko Bons. Takie smakowite zdobienia podobają się nie tylko
małym dzieciom. Dorośli takie pyszne torty dla dzieci też z nie małą chęcią konsumują. Tort nie należy do trudnych, więc z
pewnością sobie z nim poradzicie. Jeśli przypadł Wam do gustu, to zapraszam do
skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.
SUPER DOBRY TORT DLA DZIECI.🙂
SKŁADNIKI NA MURZYNEK
:
- 1 margaryna 250g.,
- pół szklanki mleka,
- 1 i 3/4 szklanki cukru,
- 4 łyżki gorzkiego kakao,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy,
- szczypta soli.
SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:🙂
- 500 ml. śmietany kremówki 36%,
- 160 g. białej czekolady.
DO OZDOBY: 🙂
- 500 g. cukierków Kinder Schoko Bons.
Sposób wykonania: 🙂
MURZYNEK:
W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia –
mleko, margarynę, cukier oraz kakao.
Z otrzymanej masy odlewamy 3/4 szklanki.
Z otrzymanej masy odlewamy 3/4 szklanki.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka, z dodatkiem soli-ubijamy na gęstą pianę.
Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikserem, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE – mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Białka, z dodatkiem soli-ubijamy na gęstą pianę.
Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikserem, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE – mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia
tortownicy (średnica max.23 cm.).
Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy 40 min.
Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika – robimy na cieście nacięcia nożem,
żeby wylana na nie masa czekoladowa przeniknęła do środka.
Wylewamy na ciasto masę czekoladową, odlaną wcześniej do
szklanki (powinna mieć ona płynną konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęsta – należy
ją troszeczkę podgrzać).
Odstawiamy ciasto do przestygnięcia, następnie okrajamy
delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.
KREM:🙂
Śmietanę (dobrze
schłodzoną) wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i
podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i
połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa
osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki.
Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-śmietanową miksujemy na
niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu… i gotowe! 😉
PRZEKŁADANIE:🙂
Ciasto przekrawamy na
dwa równe blaty.
Pierwszy blat układamy na paterze i nakładamy na niego warstwę kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Pierwszy blat układamy na paterze i nakładamy na niego warstwę kremu.
Przykrywamy drugim blatem.
Krem nakładamy również na górę i boki tortu.
Rozprowadzamy krem równomiernie – wygładzamy.
Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.
Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.
DEKOROWANIE:🙂
Na środku tortu wysypujemy czekoladowe cukierki pełne zdrowego
mleka Kinder Schoko Bons.
Pozostałą ilość kremu umieszczamy w rękawie do
zdobienia tortów, z dużą końcówką typu: „zamknięta gwiazda”. Wykonujemy kremowe
zdobienia dookoła góry tortu oraz mniejsze kremowe zdobienia u podstawy i
dekorujemy jeszcze boki tortu.
Gotowy tort przechowujemy w lodówce!
Smacznego!🙂
Komentarze
Prześlij komentarz