Dobre śniadanie to ważny początek każdego dnia. Na
naszym stole pojawiają się wtedy różne gatunki pieczywa, które spożywamy z wędlinami,
serami lub warzywami. Dużą popularnością cieszą się bułki. Świeża grahamka,
kajzerka lub ciabatta, których zapach rozchodzi się po całej kuchni, podrażniają
wypoczęte po nocy zmysły. Do tego kompletu warto zaliczyć bułkę pyszną z poniższego
przepisu, której smak warto wzmocnić marmoladą z czarnego bzu.
Składniki na bułki:
20 g świeżych drożdży, 170 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 300 g mąki
pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 40 g masła, sezam, mak lub płatki owsiane do
posypania, 1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania
Składniki na marmoladę z czarnego bzu:
300 g owoców bzu, 2 jabłka (około 300 g), 200 g brązowego cukru
Wykonanie:
Przygotować bułki. Do naczynia pokruszyć drożdże. Dodać do nich cukier,
łyżkę mąki, zalać mlekiem i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać do niej wyrośnięte drożdże oraz
roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić na jednolite
ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść (przez chwilę), podzielić je na właściwe dla
naszych potrzeb części i uformować z nich bułki. Ułożyć je na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posypać
dodatkami. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować marmoladę. Owoce bzu i jabłka umyć. Jabłka obrać i pokroić na
plasterki. Do garnka z grubym dnem wrzucić owoce i wsypać cukier. Mieszając, smażyć
na niewielkim ogniu do momentu, aż dżem zredukuje się o 1/3. Usmażony dżem,
jeśli nie spożyjemy go od razu, przełożyć do słoiczka i zapasteryzować.
A dlaczego czarny bez? Bo wzmacnia on naszą odporność.
Owoce tej rośliny zawierają cenne dla naszego organizmu pektyny, garbniki,
kwasy owocowe, witaminę C i A oraz wapń, potas sód, glin i żelazo. Działają one
przeciwwirusowo (stosuje się je w przeziębieniach), przeczyszczająco i odtruwająco
– usuwają toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, przeciwbólowo,
zwłaszcza w nerwobólach i rwie kulszowej. Są też pomocne w stanach zapalnych
żołądka i jelit.
Komentarze
Prześlij komentarz