Napoleonka na krakersach i smaczne rożki francuskie ze szpinakiem i jajkiem na kolację.



     Witam wszystkich bardzo serdecznie i zachęcam do konsumowania pysznych i zdrowych grahamek z Nowej Piekarni, z pasztetem z soczewicy na śniadanie. Na niedzielę zachęcam, żeby zrobić świeży i smaczny obiadek, a na deser można zjeść pyszną napoleonkę, też z Nowej Piekarni. Jeśli w ferworze przygotowań niedzielnego obiadu nie zabraknie nam siły do własnoręcznego przygotowania ciasta? To zapraszam do zrobienia napoleonki na krakersach, a przepis podaję poniżej.
NAPOLEONKA NA KRAKERSACH. 😊
SKŁADNIKI: 😊  
  • 1 l mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru),
  • 1 paczka krakersów.
Sposób przygotowania: 😊
Z mleka odlewamy jedną szklankę, a resztę zagotowujemy z cukrem. Odlane mleko łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy aż powstanie gęsty budyń. Na blaszce lub tacy układamy połowę krakersów, wylewamy gorący budyń i układamy drugą część ciastek. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (ciasto musi być absolutnie zimne, inaczej budyń będzie mazisty i ciasto będzie się rozpadało ). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
 Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem. 😊  
     Jeszcze na kolację pragnę państwu zaproponować pyszne rożki francuskie z farszem szpinakowo – jajecznym. A do nich bardzo zdrowy i gorący czerwony barszczyk. Samo wykonanie tych rożków francuskich nie będzie takie trudne i pracochłonne, jeśli zakupimy gotowe ciasto francuskie. Z tym gotowym ciastem całe wykonanie tej bardzo smacznej przekąski może trwać tylko 20 minut. Warto zrobić te pyszności na kolację, jeśli jest smak i ochota. Zachęcam z całego serca, a przepis prezentuję poniżej.
Składniki: 😊
Rożki: 😊
1 op. ciasta francuskiego w temp. Pokojowej,
300g  szpinaku,
4 jajka,
100g sera camembert,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
1 jajko,
Posypka: 😊
bazylia, czosnek, oregano.
Sposób przygotowania: 😊
1. 😊  Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi, wrzucamy szpinak i pod przykryciem dusimy go do miękkości, a następnie doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ser typu camembert kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Gdy się roztopi, wbijamy jajka i energicznie mieszamy do momentu powstania jednolitej, ściętej masy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Całkowicie studzimy.
2. 😊  Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 równych części. Na środek każdego kwadratu nakładamy 2 łyżki farszu i zlepiamy brzegi w tzw. rożek. Łączenia dodatkowo dociskamy widelcem.
3. 😊  Każde ciastko nacinamy w 3 miejscach ostrym nożem, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200*C ok 15 minut. Rożki najlepiej smakują z kubkiem gorącego barszczu.
SMACZNEGO! 😊


Komentarze