Napoleonkę można przygotować w wielu ciekawych
wersjach. Może to być ręcznie przygotowane ciasto francuskie lub kupione
gotowe. Napoleonkę możemy przygotować z herbatników lub krakersów.
Napoleonka to również szeroki wybór kremów oraz ciekawych dodatków i właśnie takie
dwie wersje przedstawiam poniżej.
Składniki:
1 l mleka, 1 kostka masła, 3 opakowania cukru waniliowego, 4 żółtka, 3/4 szklanki
cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 duże opakowania herbatników, 500 g
winogron, 3 galaretki owocowe, 2,5 szklanki wody
Wykonanie:
3 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło i cukry waniliowe. Składniki
zagotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Żółtka z cukrem, mąką i
pozostałym mlekiem wymieszać na jednolitą masę. Gotujące się mleko zdjąć z
ognia. Cały czas mieszając powoli wlać do niego masę z żółtek i mąki. Garnek
postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje i
powstanie budyń.
Prostokątną formę wyłożyć papierem śniadaniowym i posmarować tłuszczem np.
margaryną. W formie ułożyć połowę herbatników, jeden obok drugiego. Wlać gorącą
masę, równo rozsmarować i przykryć pozostałymi herbatnikami. Gdy masa
przestygnie, wstawić formę do lodówki.
Owoce umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć je gęsto na
wierzchu ciastek.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy zaczną tężeć, wylać na owoce.
Do ciasta można dodać dowolne owoce, świeże lub mrożone. Napoleonka
ładnie wygląda, gdy galaretka jest w kolorze owoców. A poniżej napoleonka z gotowego
ciasta francuskiego.
Składniki:
500 g śmietany kremówki, 2 opakowania śmietan – fiksu, 120 g cukru, 150 –
200 g winogron, 400 g ciast francuskiego
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć na posypanej mąką stolnicy i delikatnie rozwałkować
na płat wielkości blachy. Płat ciasta przenieść do blachy wyłożonej papierem do
pieczenia. Ponakłuwać i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Schłodzoną kremówkę ubić z fiksami na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier.
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Jeden placek posmarować połową kremu.
Na kremie położyć winogrona i przykryć resztą kremu. Nałożyć drugi placek i
odstawić do schłodzenia. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Napoleonka to wspaniała słodkość. Dzięki wielu możliwościom
jej przygotowania, można wybrać coś w sam raz dla siebie. Spotkanie z
przyjaciółmi w cukierni, rodzinne popołudnie w domu – wszędzie tam
napoleonka będzie idealnym dopełnieniem miłych chwil.
Komentarze
Prześlij komentarz