Napoleonka i winogrona

Napoleonkę można przygotować w wielu ciekawych wersjach. Może to być ręcznie przygotowane ciasto francuskie lub kupione gotowe. Napoleonkę możemy przygotować z herbatników lub krakersów. Napoleonka to również szeroki wybór kremów oraz ciekawych dodatków i właśnie takie dwie wersje przedstawiam poniżej.

Składniki:
1 l mleka, 1 kostka masła, 3 opakowania cukru waniliowego, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 duże opakowania herbatników, 500 g winogron, 3 galaretki owocowe, 2,5 szklanki wody
Wykonanie:
3 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło i cukry waniliowe. Składniki zagotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Żółtka z cukrem, mąką i pozostałym mlekiem wymieszać na jednolitą masę. Gotujące się mleko zdjąć z ognia. Cały czas mieszając powoli wlać do niego masę z żółtek i mąki. Garnek postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń.
Prostokątną formę wyłożyć papierem śniadaniowym i posmarować tłuszczem np. margaryną. W formie ułożyć połowę herbatników, jeden obok drugiego. Wlać gorącą masę, równo rozsmarować i przykryć pozostałymi herbatnikami. Gdy masa przestygnie, wstawić formę do lodówki.
Owoce umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć je gęsto na wierzchu ciastek.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy zaczną tężeć, wylać na owoce.

Do ciasta można dodać dowolne owoce, świeże lub mrożone. Napoleonka ładnie wygląda, gdy galaretka jest w kolorze owoców. A poniżej napoleonka z gotowego ciasta francuskiego.

Składniki:
500 g śmietany kremówki, 2 opakowania śmietan – fiksu, 120 g cukru, 150 – 200 g winogron, 400 g ciast francuskiego
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć na posypanej mąką stolnicy i delikatnie rozwałkować na płat wielkości blachy. Płat ciasta przenieść do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Schłodzoną kremówkę ubić z fiksami na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Jeden placek posmarować połową kremu. Na kremie położyć winogrona i przykryć resztą kremu. Nałożyć drugi placek i odstawić do schłodzenia. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Napoleonka to wspaniała słodkość. Dzięki wielu możliwościom jej przygotowania, można wybrać coś w sam raz dla siebie. Spotkanie z przyjaciółmi w cukierni, rodzinne popołudnie w domu – wszędzie tam napoleonka będzie idealnym dopełnieniem miłych chwil.

Komentarze