Komunijny tort dla dziecka

Komunijne torty dla dzieci, to jeden z wielu ważnych symboli tego uroczystego dnia. Po przyjściu z kościoła i spożyciu obiadu, następuje ceremonia degustacyjna tego wyjątkowego deseru. Komunijne torty bywają bogate w religijne symbole odnoszące się do tego święta. Jednak nie każdy ma na tyle cierpliwości i talentu, by przygotować taki tort. Można oczywiście zamówić w cukierni, jednak nie jest to konieczność. Poniżej prezentuję przepis na tort dla dzieci, który doskonale spełni swoją rolę w tym wyjątkowym dniu.

Składniki na biszkopt:
6 jaj, 2 szczypty soli, 1,5 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 7 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki – masa I - stracciatella:
3,5 łyżki żelatyny, około 1 szklanka gorącej wody, 1 l kremówki 30%, 4 – 5 łyżek cukru pudru, 1 puszka brzoskwiń, 3/4 tabliczki czekolady deserowej, 5 wafli czekoladowych typu Prince Polo
Składniki – masa II - budyniowa:
3/4 l mleka, 1,5 kostki masła, 2 budynie waniliowe, 2 cukry waniliowe, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru
Dodatkowo: róże cukrowe, listki czekoladowe, wiórki kokosowe

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, schładzamy, po czym ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy cukier. Do masy wlewamy olej i ocet. Delikatnie mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką lub bułką tartą tortownic (średnica 26 cm). Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować masę I. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wafle kroimy w kostkę.
Kremówkę ubijamy, wsypujemy do niej cukier. Wlewamy żelatynę i mieszamy. Dodajemy brzoskwinie, czekoladę oraz wafle i ponownie mieszamy.
Masę wylewamy na pierwszy biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Chłodzimy.
Przygotować masę II. 1/2 mleka gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z budyniami, mąką, cukrami waniliowymi i żółtkami. Wlewamy do mleka z cukrem i gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy stopniowo budyń. Część masy rozsmarowujemy na torcie. Boki oprószamy wiórkami. Z reszty masy za pomocą woreczka cukierniczego robimy na brzegach tortu rozetki (obok siebie). Dekorujemy różami i listkami.

Przepisy na torty dla dzieci i dorosłych można odnaleźć na tutejszym blogu. Są również do kupienia w Nowej Piekarni z Łukowa.

Komentarze