Grahamka na śniadanie

Śniadanie to bardzo ważna część naszego dnia. Warto zadbać o to, by było zdrowe, pełne witamin i minerałów. Dobre śniadanie dostarczy nam energii, którą wykorzystamy w pracy lub szkole. Warto w tym przypadku pamiętać o pieczywie, które możemy różnicować według własnych potrzeb. Pieczywo z mąki graham posiada wiele cennych dla naszego zdrowia składników, dlatego dziś prezentuję przepis na bułki grahamki.

Składniki:
2,5 szklanki mąki graham, 0,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750, 150 g naturalnego zakwasu żytniego, 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli, 2 łyżeczki roztopionego masła, około 1,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Do miski wsypać oba rodzaje mąki i dokładnie wymieszać z solą. Następnie dodać zakwas oraz masło. Cały czas mieszając, wlewać Powoli wlewać ciepłą wodę, cały czas mieszając. Ciasto zagniatać do momentu, gdy zacznie odchodzić od dłoni (w razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 – 3 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Zwinąć je i ponownie energicznie zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części (5 – 6) i uformować z nich grahamki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 60 minut do wyrośnięcia.
Grahamki piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 – 30 minut, do zrumienienia.

Z grahamki możemy przygotować kanapki, które są polecane osobom stosującym dietę o niskiej zawartości kwasu moczowego.
Taką kanapkę możemy przygotować z poniższych składników:
Bułka grahamka około 100 g, masło, 100 g sera twarogowego, kiełki słonecznika, około 100 g świeżego ogórka
Tak przygotowane kanapki pozwolą nam rozpocząć nowy dzień w zdrowym stylu.

Komentarze