Dziś zapraszam na dzień z rożkiem francuskim. Jest to
prosta, szybka w przygotowaniu i smaczna przekąska, którą możemy przygotować
na wiele okazji. W pierwszej zaprezentowanej wersji, rożek francuski wypełniony
jest nadzieniem z warzyw, pieczarek i koziego sera. Tak przygotowany rożek
sprawdzi się doskonale na kolację w domowym zaciszu, a w większej ilości będzie
doskonałą przystawką w trakcie imprezy.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 cebula, 2 marchewki 1 pietruszka, 4
pieczarki, 2 łyżki oliwy, 1/4 szklanki wrzącej wody, 100 g twardego sera
koziego, świeżo zmielone pieprz i sól morska, 1 jajko
Wykonanie:
Warzywa i pieczarki obrać i pokroić na plasterki. W rondlu z oliwą
umieścić cebulę i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż się zeszkli.
Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, pieczarki i zalać wrzącą wodą. Dusić, aż
warzywa zmiękną. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Ewentualny nadmiar płynu
w warzywach odlać. Do przestudzonych warzyw dodać pokrojony w drobniutką
kosteczkę ser. Całość wymieszać.
Z ciasta wyciąć kwadraty o bokach około 7 cm. Na środek każdego z nich
wyłożyć łyżkę warzyw. Kwadraty złożyć po przekątnej i dokładnie zlepić brzegi.
Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rożków
posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni, a
następnie 5 – 10 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania rumianego
koloru.
Jeżeli ktoś poszukuje słodkiej i prostej przekąski, to i tu rożek francuski
sprawdzi się idealnie. Poniższy przepis pokazuje, że nie trzeba wyszukanych
składników, by zapewnić sobie chwilę słodkiej przyjemności.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 opakowanie budyniu bananowego bez
cukru, 2 szklanki mleka, 6 – 8 kostek mlecznej czekolady, 1 żółtko
Wykonanie:
Budyń ugotować na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko
przestudzić. Ciasto pokroić na 6 – 8 kwadratów. Na każdym ułożyć porcję budyniu
i kostkę czekolady. Kawałki ciasta złożyć w trójkąty i dokładnie zlepić brzegi.
Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rożków
posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec 12 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 200 stopni.
Tak właśnie wygląda dzień z rożkiem francuskim. Dwa
opakowania ciasta, kilka prostych składników i trochę pracy wystarczą, by w
ciekawy sposób urozmaicić sobie codzienne menu.
Komentarze
Prześlij komentarz