Nie jadam zbyt
często Ciabatty, ale goszcząc czasami u mojej koleżanki jestem częstowana tą
bułeczką. Od niej właśnie dostałam ten przepis, bo jak mi się pochwaliła lubi
sama własnoręcznie upiec Ciabattę. Uwielbia pieczywo o wysokiej hydracji i
dużych dziurach. Jak brakuje jej czasu, to często „wpada” do Nowej Piekarni i
kupuje Ciabattę dużą, lub Ciabattę małą i przygotowuje dobre jedzonko. Ciabatta bardzo pasuje jej do grzanek, bruschett,
zapiekanek i innych świetnych i smacznych pomysłów na posiłki dla rodziny. Niedawno
zrobiła grzanki z masłem czosnkowo – tymiankowym i podała do zupy z pieczonych
marchewek. Upieczona przez Nią Ciabatta wyszła smaczna, choć dziury mogłyby
być trochę większe. Jeśli jesteś odważną gospodynią, to zapraszam Cię do
upieczenia ciabatty, a przepis prezentuję poniżej. 🙂
CIABATTA🙂
SKŁADNIKI:
4 chlebki🙂
zaczyn:
1/8 łyżeczki suszonych drożdży,
1 szklanka (225ml) wody,
1 szklanka (140g) mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej,
Ciasto właściwe,
1 szklanka (225ml) mleka,
1/2 szklanki (115ml) gorącej wody,
1/2 łyżeczki suszonych drożdży,
750-800g mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej,
1 łyżka soli,
1 łyżka oliwy z oliwek.
4 chlebki🙂
zaczyn:
1/8 łyżeczki suszonych drożdży,
1 szklanka (225ml) wody,
1 szklanka (140g) mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej,
Ciasto właściwe,
1 szklanka (225ml) mleka,
1/2 szklanki (115ml) gorącej wody,
1/2 łyżeczki suszonych drożdży,
750-800g mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej,
1 łyżka soli,
1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób wykonania: 🙂
Zaczyn:
Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj mąkę, wymieszaj. Szczelnie przykryj i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
ciasto właściwe:
Zmieszaj mleko z gorącą wodą, dodaj drożdże, wymieszaj. Dodaj zaczyn i 1/3 mąki, wymieszaj, aż uzyskasz gładkie, płynne ciasto. Dodaj oliwę, sól oraz kolejną 1/3 mąki. Wymieszaj. Pozostałą mąką posyp ciasto w misce oraz blat kuchenny. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez około 6 minut. Ciasto będzie kleiło się do rąk, postaraj się jednak nie dodawać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto powinno być bardzo miękkie, gładkie i wilgotne.
Miskę wysmaruj oliwą z oliwek, przełóż do niej zagniecione ciasto, przykryj folią spożywczą i odstaw na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż ciasto na blat, luźno przykryj, pozostaw na kilka minut, po czym podziel na 4 części. Każdą część po kolei rozpłaszcz w prostokąt, a następnie zwiń (jak roladę), przełóż na omączony papier do pieczenia sklejeniem w dół i ponownie rozpłaszcz w prostokąt, obróć sklejeniem do góry i ponaciskaj palcami (ciasto nie powinno po tym zbytnio wyrosnąć). Całość przykryj ponownie luźno folią i odstaw na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Piecz z parą po 2 chlebki na raz przez 20 minut. Ciabatty powinny być złoto-brązowe. Ostudź na kratce.
Ciasto Kubanka.🙂
Zaczyn:
Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj mąkę, wymieszaj. Szczelnie przykryj i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
ciasto właściwe:
Zmieszaj mleko z gorącą wodą, dodaj drożdże, wymieszaj. Dodaj zaczyn i 1/3 mąki, wymieszaj, aż uzyskasz gładkie, płynne ciasto. Dodaj oliwę, sól oraz kolejną 1/3 mąki. Wymieszaj. Pozostałą mąką posyp ciasto w misce oraz blat kuchenny. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez około 6 minut. Ciasto będzie kleiło się do rąk, postaraj się jednak nie dodawać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto powinno być bardzo miękkie, gładkie i wilgotne.
Miskę wysmaruj oliwą z oliwek, przełóż do niej zagniecione ciasto, przykryj folią spożywczą i odstaw na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż ciasto na blat, luźno przykryj, pozostaw na kilka minut, po czym podziel na 4 części. Każdą część po kolei rozpłaszcz w prostokąt, a następnie zwiń (jak roladę), przełóż na omączony papier do pieczenia sklejeniem w dół i ponownie rozpłaszcz w prostokąt, obróć sklejeniem do góry i ponaciskaj palcami (ciasto nie powinno po tym zbytnio wyrosnąć). Całość przykryj ponownie luźno folią i odstaw na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Piecz z parą po 2 chlebki na raz przez 20 minut. Ciabatty powinny być złoto-brązowe. Ostudź na kratce.
Ciasto Kubanka.🙂
Jeszcze pragnę
zaproponować dla Was ciasto o wdzięcznej nazwie Kubanka. To jest dobre ciasto
na imieniny, lub inne świętowanie. Do niego zrobiła bym także napoleonkę i
rożek francuski. To ciasto jest na biszkoptowym spodzie nasączonym kawą z
rumem, z masą czekoladową i bitą śmietaną. Słodkie
smaki, przełamuje warstwa dwukolorowych herbatników, przełożonych
powidłami śliwkowymi. Prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i kremowych
ciast z nutą alkoholu. Jeśli czujesz, że jest to ciasto dla Ciebie, to spróbuj zmierzyć
się z tematem. Myślę, że niezbyt trudny
przepis, podaję poniżej. 🙂
Składniki:
Masa:🙂
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżki nutelli,
- 2 żółtka,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru.
Biszkopt (forma 23 x 35 cm)🙂
- 4 jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ponadto:🙂
- 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 śmietan-fixy,
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
- ok. 16 sztuk herbatników maślanych,
- ok. 16 sztuk herbatników kakaowych.
Nasączenie: 🙂
- 1/2 szklanki naparu z kawy,
- 2-3 łyżki rumu.
Sposób przygotowania: 🙂
Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie
rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia
przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.
Biszkopt wystudzić. Przygotować napar z kawy i wystudzić.
Połączyć z rumem.
Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze
szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną
mieszankę i zagotować.
Budyń przykryć i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać
budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem (około 12 łyżek). Wyłożyć masę
czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko
powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i
śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na
noc.
Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.
SMACZNEGO! 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz