Ciabatta i smaczne ciasto Kubanka.


     Nie jadam zbyt często Ciabatty, ale goszcząc czasami u mojej koleżanki jestem częstowana tą bułeczką. Od niej właśnie dostałam ten przepis, bo jak mi się pochwaliła lubi sama własnoręcznie upiec Ciabattę. Uwielbia pieczywo o wysokiej hydracji i dużych dziurach. Jak brakuje jej czasu, to często „wpada” do Nowej Piekarni i kupuje Ciabattę dużą, lub Ciabattę małą i przygotowuje dobre jedzonko.  Ciabatta bardzo pasuje jej do grzanek, bruschett, zapiekanek i innych świetnych i smacznych pomysłów na posiłki dla rodziny. Niedawno zrobiła grzanki z masłem czosnkowo – tymiankowym i podała do zupy z pieczonych marchewek. Upieczona przez Nią   Ciabatta wyszła smaczna, choć dziury mogłyby być trochę większe. Jeśli jesteś odważną gospodynią, to zapraszam Cię do upieczenia ciabatty, a przepis prezentuję poniżej. 🙂  
 CIABATTA🙂
SKŁADNIKI:
4 chlebki🙂
zaczyn:
1/8 łyżeczki suszonych drożdży,
1 szklanka (225ml) wody,
1 szklanka (140g) mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej,
Ciasto właściwe,
1 szklanka (225ml) mleka,
1/2 szklanki (115ml) gorącej wody,
1/2 łyżeczki suszonych drożdży,
750-800g mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej,
1 łyżka soli,
1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób wykonania: 🙂
Zaczyn:
Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj mąkę, wymieszaj. Szczelnie przykryj i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
ciasto właściwe:
Zmieszaj mleko z gorącą wodą, dodaj drożdże, wymieszaj. Dodaj zaczyn i 1/3 mąki, wymieszaj, aż uzyskasz gładkie, płynne ciasto. Dodaj oliwę, sól oraz kolejną 1/3 mąki. Wymieszaj. Pozostałą mąką posyp ciasto w misce oraz blat kuchenny. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez około 6 minut. Ciasto będzie kleiło się do rąk, postaraj się jednak nie dodawać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto powinno być bardzo miękkie, gładkie i wilgotne.
Miskę wysmaruj oliwą z oliwek, przełóż do niej zagniecione ciasto, przykryj folią spożywczą i odstaw na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż ciasto na blat, luźno przykryj, pozostaw na kilka minut, po czym podziel na 4 części. Każdą część po kolei rozpłaszcz w prostokąt, a następnie zwiń (jak roladę), przełóż na omączony papier do pieczenia sklejeniem w dół i ponownie rozpłaszcz w prostokąt, obróć sklejeniem do góry i ponaciskaj palcami (ciasto nie powinno po tym zbytnio wyrosnąć). Całość przykryj ponownie luźno folią i odstaw na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej  do 220 stopni. Piecz z parą po 2 chlebki na raz przez 20 minut. Ciabatty powinny być złoto-brązowe. Ostudź na kratce.
Ciasto Kubanka.🙂
     Jeszcze pragnę zaproponować dla Was ciasto o wdzięcznej nazwie Kubanka. To jest dobre ciasto na imieniny, lub inne świętowanie. Do niego zrobiła bym także napoleonkę i rożek francuski. To ciasto jest na biszkoptowym spodzie nasączonym kawą z rumem, z masą czekoladową i bitą śmietaną.   Słodkie smaki, przełamuje warstwa  dwukolorowych herbatników, przełożonych powidłami śliwkowymi. Prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i kremowych ciast z nutą alkoholu. Jeśli czujesz, że jest to ciasto dla Ciebie, to spróbuj zmierzyć się z tematem. Myślę, że niezbyt  trudny przepis, podaję poniżej. 🙂  
Składniki:
Masa:🙂
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżki nutelli,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru.
Biszkopt (forma 23 x 35 cm)🙂
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ponadto:🙂
  • 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 śmietan-fixy,
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
  • ok. 16 sztuk herbatników maślanych,
  • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych.
Nasączenie: 🙂
  • 1/2 szklanki naparu z kawy,
  • 2-3 łyżki rumu.
Sposób przygotowania: 🙂
Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.
Biszkopt wystudzić. Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z rumem.
Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.
Budyń przykryć i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem (około 12 łyżek). Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.
SMACZNEGO! 🙂

Komentarze