Witam państwa i zapraszam w ciekawą podróż
po Gruzji. Nie zabiorę was jednak, tak
jak zwykle autokarem, by zwiedzać ciekawe zakątki tego świata, lecz zaproponuję
smaczne przekąski, którymi delektują się Gruzini. Dla nas Polaków odkrywanie magii kuchni
z całego świata bywa czasami ekscytujące, a zwłaszcza , gdy kosztujemy
tych dań z miejsc, które
odwiedziliśmy jedynie na mapie i z którymi dopiero się zapoznajemy.
Warto szukać nowych smaków i testować nowe przepisy, żeby zdobywając nowe
doświadczenie móc zaskoczyć swoich przyjaciół i zaimponować rodzinie. Ostatnio
zainteresowałam się tą kuchnią i okazało się, że ma wiele ciekawych
smaków. Poznałam wtedy przepis na chaczapuri. Chaczapuri to gruzińskie płaskie chlebki. Nie ma na nie uniwersalnego przepisu,
ponieważ istnieje sporo wersji zależnych od regionu. Można je nawet
podzielić pod względem kształtu, od łódeczek zapiekanych z jajkiem, po
płaskie placki z serem w środku. Te pierwsze znane są jako chaczapuri
adżarskie. Na początek jednak wypróbowałam chlebki imeretyńskie. Przy okazji
tego przepisu chciałam powiedzieć, że te chlebki można upiec w swojej kuchni na
patelni. Te gruzińskie chlebki są
napełnione zdrowym i pysznym serowym farszem. Tutaj możesz sam próbować i sprawdzać jaki smak Ci najbardziej
podchodzi. Czyli z tym serowym farszem można eksperymentować po swojemu.
Ja, wykorzystałam te, które miałam pod ręką, a miałam wędzony twaróg oraz
parmezan! W bardziej klasycznej wersji będzie to mieszanka bundzu i
mozzarelli, czy prawdziwa feta. Chlebki smakują trochę jak pizza z popularnej
sieci restauracji. Pewnie skuszą się na nie Ci, którzy uwielbiają takie
smakołyki. Spróbujmy czegoś innego w naszej domowej kuchni, może te drożdżowe chlebki nam posmakują?
Dla chętnych przepis,
propozycja na kolację, lub drugie śniadanie pełną gruzińskich smaków, podaję poniżej. Natomiast inni Polacy bez większego wysiłku mogą
odwiedzić Nową Piekarnię i kupić pyszne
i zdrowe pieczywo na zakwasie, z mąki gruboziarnistej i z dodatkiem ziaren. Zjedzą zdrowe
kanapki z chleba przyszłości, grahamką, lub chlebem słoneczko i zadowoleni pójdą spać. Czy
wybierzecie chlebki imeretyńskie, czy może rożki francuskie na kolację. A może też
inne pieczywo z Nowej Piekarni! Wybór należy do Was! Zapraszam.🙂
CHLEBKI IMERETYŃSKIE.🙂
SKŁADNIKI:🙂
- mąka pszenna typ 650 500 g
- letnia woda 150 ml
- sól 1,5 łyżeczki
- oliwa 3 łyżka
- masło 5 g
- suszonych drożdży instant 7 g
- letniego mleka 150 ml
- sera np. w proporcji pół na pół - fety i mozzarelli (u mnie wędzony twaróg, mascarpone i parmezan), sól, pieprz (farsz) 250 g
Sposób wykonania:🙂
Wyrabianie:🙂
6 min
1.Mąkę przesiewamy i mieszamy
z drożdżami, solą. Mleko podgrzewamy w rondlu z wodą i łyżką masła, tak aby
płyn był letni. Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i zaczynamy
wyrabiać ciasto. Po ok. 6 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej
kuli odstającej od ręki.
Pierwsze wyrastanie:🙂
90 min
2.Przekładamy je do miseczki,
przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5
godziny.
Formowanie:🙂
10 min
3.W tym czasie przygotowujemy
farsz. Ja, połączyłam wędzony twaróg z łyżką mascarpone i tartym parmezanem.
Przyprawiłam go solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto przekładamy na
blat. Dzielimy na 5 części. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o
grubości ok. 1 cm. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki serowego farszu, zostawiając
brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi,
tworząc coś w rodzaju kieszonki. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placek. Czynność
powtarzamy z każdą częścią ciasta uzyskując 5 placków.
Grillowanie:🙂
10 min
4.Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go
na drugą stronę i smażymy kolejne dwie. Następnie zdejmujemy i odsączamy z
tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a na patelni smażymy kolejny
chlebek.
SMACZNEGO.🙂
Komentarze
Prześlij komentarz