Gruzińskie chlebki Chaczapuri.



    

     Witam państwa i zapraszam w ciekawą podróż po Gruzji. Nie zabiorę was jednak,  tak jak zwykle autokarem, by zwiedzać ciekawe zakątki tego świata, lecz zaproponuję smaczne przekąski, którymi delektują się Gruzini.  Dla nas Polaków odkrywanie magii kuchni z całego świata bywa czasami ekscytujące, a zwłaszcza , gdy kosztujemy tych  dań z miejsc, które odwiedziliśmy jedynie na mapie i z którymi dopiero się zapoznajemy. Warto szukać nowych smaków i testować nowe przepisy, żeby zdobywając nowe doświadczenie móc zaskoczyć swoich przyjaciół i zaimponować rodzinie. Ostatnio zainteresowałam się  tą kuchnią  i okazało się, że ma wiele ciekawych smaków. Poznałam wtedy przepis na chaczapuri. Chaczapuri to gruzińskie płaskie chlebki. Nie ma na nie uniwersalnego przepisu, ponieważ  istnieje sporo wersji zależnych od regionu. Można je nawet podzielić pod względem kształtu, od łódeczek zapiekanych z jajkiem, po płaskie placki z serem w środku. Te pierwsze znane są jako chaczapuri adżarskie. Na początek jednak wypróbowałam chlebki imeretyńskie. Przy okazji tego przepisu chciałam powiedzieć, że te chlebki można upiec w swojej kuchni na patelni. Te gruzińskie  chlebki są napełnione zdrowym i pysznym serowym farszem. Tutaj możesz sam próbować  i sprawdzać jaki smak Ci najbardziej podchodzi. Czyli z  tym serowym farszem można eksperymentować po swojemu. Ja, wykorzystałam te, które miałam pod ręką, a miałam wędzony twaróg oraz parmezan! W bardziej klasycznej wersji będzie to mieszanka bundzu i mozzarelli, czy prawdziwa feta. Chlebki smakują trochę jak pizza z popularnej sieci restauracji. Pewnie skuszą się na nie Ci, którzy uwielbiają takie smakołyki. Spróbujmy czegoś innego w naszej domowej  kuchni, może te drożdżowe  chlebki nam posmakują?
Dla chętnych przepis, propozycja na kolację, lub drugie śniadanie pełną gruzińskich smaków,  podaję poniżej. Natomiast inni  Polacy bez większego wysiłku mogą odwiedzić  Nową Piekarnię i kupić pyszne i zdrowe pieczywo na zakwasie, z mąki gruboziarnistej i z dodatkiem ziaren.  Zjedzą zdrowe  kanapki z chleba przyszłości, grahamką, lub  chlebem słoneczko i zadowoleni pójdą spać. Czy wybierzecie chlebki imeretyńskie, czy może rożki francuskie na kolację. A może też inne pieczywo z Nowej Piekarni! Wybór należy do Was! Zapraszam.🙂
CHLEBKI IMERETYŃSKIE.🙂
SKŁADNIKI:🙂 
  1. mąka pszenna typ 650 500 g
  2. letnia woda 150 ml
  3. sól 1,5 łyżeczki
  4. oliwa 3 łyżka
  5. masło 5 g
  6. suszonych drożdży instant 7 g
  7. letniego mleka 150 ml
  8. sera np. w proporcji pół na pół - fety i mozzarelli (u mnie wędzony twaróg, mascarpone i parmezan),  sól,  pieprz (farsz) 250 g
Sposób wykonania:🙂
Wyrabianie:🙂
6 min
1.Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą. Mleko podgrzewamy w rondlu z wodą i łyżką masła, tak aby płyn był letni. Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po ok. 6 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli odstającej od ręki.
Pierwsze wyrastanie:🙂
90 min
2.Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.
Formowanie:🙂
10 min
3.W tym czasie przygotowujemy farsz. Ja, połączyłam wędzony twaróg z łyżką mascarpone i tartym parmezanem. Przyprawiłam go solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Dzielimy na 5 części. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Na środku umieszczamy 1-2 łyżki serowego farszu, zostawiając brzegi wolne. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placek. Czynność powtarzamy z każdą częścią ciasta uzyskując 5 placków.
Grillowanie:🙂
10 min
4.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy pierwszy chlebek i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie. Następnie zdejmujemy i odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a na patelni smażymy kolejny chlebek.
SMACZNEGO.🙂
  
 

Komentarze