Dzisiaj znowu
pragnę państwu zaproponować smaczny chleb Słoneczko bez wyrabiania. Pewnie każdy z was woli
zrobić taki chlebek, bo wystarczy przemieszać parę minut łyżką i gotowe. Nie
trzeba kilkanaście minut ręcznie
wyrabiać ciasta i męczyć się. Nie każdy tę czynność zostawia robotowi
kuchennemu, bo po prostu może go nie ma. Żeby mieć smaczny chlebek na weekend
warto wiedzieć, że trzeba go zacząć robić jeden dzień wcześniej. Jeszcze jedna
rada, żeby był pieczony w garnku żeliwnym, bo wtedy powstanie pyszny chleb o
wyjątkowej strukturze. Jeśli do upieczenia tego chleba użyjecie naczynia
żaroodpornego wówczas jego struktura ulegnie zmianie. Chleb wyjdzie zupełnie
inny. Chodzi o to, że w garnku żeliwnym wytwarza się bardzo wysoka temperatura.
Taka, jakiej nie osiągniemy w naczyniu żaroodpornym. A to właśnie ta
temperatura buduje strukturę tego
chleba. Umawiamy się że najpierw musimy zakupić garnek, jeśli chcemy
mieć taki dobry chleb. Chleb Słoneczko kupisz też w Nowej Piekarni, jeśli masz
ją w pobliżu to skorzystaj! A jeśli musisz przemierzać do niej dużo kilometrów,
to spróbuj go upiec w swoim domu. Dla chętnych, którzy tęsknią za takim
smacznym pieczywem, polecam przepis poniżej.
Chleb
Słoneczko z mąki pszennej.🙂
SKŁADNIKI: 🙂
- 450 g mąki pszennej jasnej,
- 300 ml wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych),
- Garść siemienia lnianego,
- Garść ziaren słonecznika.
Sposób wykonania: 🙂
Najpierw robimy rozczyn, a potem wszystkie
składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką przez 30 sekund. Tylko tyle,
żeby się składniki połączyły. Zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy
na 12-18 godzin. W tym czasie drożdże będą pracowały i ciasto wyrobi się samo.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat i
formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim
trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do
garnka żeliwnego). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Pół godziny przed końcem wyrastania chleba, wkładamy do
piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej
temperatury.
Gdy już chleb wyrośnie, oprószamy go mąką (koniecznie – to
zapobiegnie nadmiernemu przypaleniu się.
Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!),
zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy
chleb do garnka żeliwnego, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Od razu
zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach
zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.
Po upieczeniu chleb minimum godzinę studzimy na kratce. Nie
kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna). Chleb podczas stygnięcia
uzyskuje jeszcze swoją właściwą strukturę.
Pasta brokułowa z orzechami.🙂
Jeszcze do
tego pszennego chleba Słoneczko o
wyjątkowej strukturze chciałam państwu zaproponować bardzo zdrową pastę
brokułową z orzechami. Może wam posmakuje.
Składniki: 🙂
§ Brokuł,
§ 150
g orzechów włoskich,
§ 100
g sera feta,
§ ząbek
czosnku,
§ sól,
pieprz.
Sposób przygotowania.🙂
Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i
gotujemy kilka minut, odcedzamy i studzimy.
orzechy zalewamy wrzątkiem na ok 10 min, odcedzamy i
studzimy.
Brokuła miksujemy na gładką pastę, orzeszki
rozdrabniamy ale nie za bardzo żeby troszkę chrupało w paście, dodajemy do brokuła razem z serem feta i przeciśniętym
przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego. 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz