Chleb Słoneczko.



   

     Dzisiaj znowu pragnę państwu zaproponować smaczny chleb Słoneczko  bez wyrabiania. Pewnie każdy z was woli zrobić taki chlebek, bo wystarczy przemieszać parę minut łyżką i gotowe. Nie trzeba kilkanaście minut ręcznie  wyrabiać ciasta i męczyć się. Nie każdy tę czynność zostawia robotowi kuchennemu, bo po prostu może go nie ma. Żeby mieć smaczny chlebek na weekend warto wiedzieć, że trzeba go zacząć robić jeden dzień wcześniej. Jeszcze jedna rada, żeby był pieczony w garnku żeliwnym, bo wtedy powstanie pyszny chleb o wyjątkowej strukturze. Jeśli do upieczenia tego chleba użyjecie naczynia żaroodpornego wówczas jego struktura ulegnie zmianie. Chleb wyjdzie zupełnie inny. Chodzi o to, że w garnku żeliwnym wytwarza się bardzo wysoka temperatura. Taka, jakiej nie osiągniemy w naczyniu żaroodpornym. A to właśnie ta temperatura buduje strukturę tego  chleba. Umawiamy się że najpierw musimy zakupić garnek, jeśli chcemy mieć taki dobry chleb. Chleb Słoneczko kupisz też w Nowej Piekarni, jeśli masz ją w pobliżu to skorzystaj! A jeśli musisz przemierzać do niej dużo kilometrów, to spróbuj go upiec w swoim domu. Dla chętnych, którzy tęsknią za takim smacznym pieczywem, polecam przepis poniżej.
 Chleb Słoneczko  z mąki pszennej.🙂
SKŁADNIKI: 🙂
  • 450 g mąki pszennej jasnej,
  • 300 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych),
  • Garść siemienia lnianego,
  • Garść ziaren słonecznika.
Sposób wykonania: 🙂
Najpierw robimy rozczyn, a potem   wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką przez 30 sekund. Tylko tyle, żeby się składniki połączyły. Zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy na 12-18 godzin. W tym czasie drożdże będą pracowały i ciasto wyrobi się samo.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Pół godziny przed końcem wyrastania chleba, wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.
Gdy już chleb wyrośnie, oprószamy go mąką (koniecznie – to zapobiegnie nadmiernemu przypaleniu się.
Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.
Po upieczeniu chleb minimum godzinę studzimy na kratce. Nie kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna). Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją właściwą strukturę.
 Pasta brokułowa z orzechami.🙂
     Jeszcze do tego pszennego chleba Słoneczko  o wyjątkowej strukturze chciałam państwu zaproponować bardzo zdrową pastę brokułową z orzechami. Może wam posmakuje.
Składniki: 🙂
§   Brokuł, 
§  150 g orzechów włoskich,
§  100 g sera feta,
§  ząbek czosnku,
§  sól, pieprz.
Sposób przygotowania.🙂
Różyczki brokuła wrzucamy na osolony  wrzątek i gotujemy kilka minut, odcedzamy i studzimy.
orzechy zalewamy wrzątkiem na ok 10 min, odcedzamy i studzimy.
Brokuła miksujemy  na gładką pastę, orzeszki rozdrabniamy ale nie za bardzo żeby troszkę chrupało w paście, dodajemy  do brokuła razem z serem feta i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego. 🙂


  

Komentarze