Chleb przyszłości z dodatkiem mąki kasztanowej

Kolejny przepis na domowy chleb przyszłości i kolejna ciekawostka w nim zawarta. O ile orzechy i rodzynki są w domowym chlebie spotykane, to już mąka kasztanowa zbyt często w codziennym pieczywie nie występuje. Ale tak to już jest z tym chlebem przyszłości, że wciąż pojawia się w nim coś niecodziennego. Kilka innych, ciekawych przepisów na chleb przyszłości znajduje się na tutejszym blogu.

Składniki:
350 g mąki pszennej typ 750, 250 g mąki kasztanowej, 20 g świeżych drożdży, 300 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli, 125 g orzechów włoskich, 125 g rodzynek

Wykonanie:
Orzechy obrać i pokroić na duże kawałki. Rodzynki umieścić w naczyniu i zalać wrzącą wodą.
Mąkę pszenną i kasztanową przesiać do miski, wymieszać łyżką i utworzyć wgłębienie. Drożdże rozcieńczyć w 3 łyżkach letniej wody i wlać do wgłębienia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
W pozostałej wodzie rozpuścić sól. Mąkę z drożdżami mieszać, dolewając stopniowo wodę. Tak powstałe ciasto ułożyć na oprószonej mąką stolnicy i energicznie zagniatać około 10 minut. Ciasto przełożyć do obsypanej mąką miski, przykryć i pozostawić na 60 minut w pokojowej temperaturze do dwukrotnego wyrośnięcia.
Wodę z rodzynek odleć. Wyrośnięte ciasto zwinąć i ponownie szybko zagnieść. Spłaszczyć je, dodać orzechy i rodzynki i ponownie zwinąć. Utworzyć podłużny bochenek i przełożyć go do pokrytej olejem i mąką brytfanki. Wierzch ciasta regularnie ponacinać i posypać odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 60 minut do dwukrotnego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury. Chleb wstawić do piekarnika, a na jego dnie umieścić naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 – 220 stopni i dalej piec przez 30 – 35 minut.

Mąkę kasztanową wytwarza się z ususzonych kasztanów jadalnych. Dodatek tej mąki do chleba sprawia, że w trakcie obróbki termicznej staje się on bardziej pulchny. Mąka ta nie zawiera glutenu i jest dobrym źródłem miedzi, potasu, magnezu, fosforu i witaminy B6.

Komentarze