Chleb przyszłości, ciasto pyszne z płatkami i zdrowe kuleczki z bakaliami.



      Dzisiaj chciałam Was zachęcić do jedzenia płatków owsianych. A dlaczego? Bo pomagają utrzymać wagę, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego, chronią serce. A także stabilizują poziom cukru we krwi. Płatki owsiane ze względu na dużą zawartość błonnika są trawione powoli, więc zawarty w nich cukier powoli przechodzi do krwi. Dzięki temu nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny.  Mówimy, że płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny i cukier przez długi czas utrzymuje się na stałym poziomie. Dlatego zaproponowałabym je między innymi osobom chorym na cukrzycę.  Płatki owsiane poprawiają też  wydolność fizyczną. Są bogatym źródłem magnezu, który koi nerwy i wzmacnia mięśnie. Zapobiegają astmie. Przyczyniają się do poprawy  trawienia. Pomagają w zasypianiu. Chociaż płatki owsiane kojarzą się zazwyczaj raczej ze śniadaniem niż z kolacją, lekarze polecają je także wieczorem, zwłaszcza tym, którzy miewają problemy z zaśnięciem. Płatki owsiane zawierają dużo magnezu i potasu, a także tryptofan - aminokwas, który jest prekursorem serotoniny, i witaminę B6, pod wpływem której zwiększa się produkcja serotoniny w mózgu. Jak się ma serotonina do zasypiania? W ciemności przekształca się w melatoninę regulującą pracę naszego zegara biologicznego. No i po zjedzeniu pysznego dania z udziałem płatków powoli zasypiamy. Zrobioną z  płatków owsianych możemy jeść także owsiankę z przeróżnymi dodatkami. Może być ona także  doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka pożywnego, taniego i sycącego posiłku. Dobra i zdrowa jest także dla dzieci. Z chęcią jedzą ją także osoby w starszym wieku, które mają problemy z pogryzieniem twardych posiłków. Płatki owsiane to posiłek, który warto wybrać!  Ja przygotowałam dzisiaj niespodzianki pełne tych płatków owsianych. Będzie to chleb przyszłości, ciasto owsiane z jabłkami i przepyszne kuleczki owsiane z masłem orzechowym. Chętnym przepisy prezentuję poniżej.
Chleb Przyszłości. 🙂
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych,
1 szklanka mąki orkiszowej,
2 szklanki mleka (np. roślinnego),
2 łyżki oliwy z oliwek,
paczka suszonego zakwasu pszennego,
1.5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka rozdrobnionych ziaren dyni.
1 łyżka ziaren słonecznika.
Sposób wykonania: 🙂
Wymieszać widelcem mąkę, płatki, zakwas i, dodając po trochu mleka, oliwę, ziarna dyni, ziarna słonecznika, sól. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego) z ciepłych składników.  Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie ponownie wyrobić i utworzyć podłużny bochen, wysoki lub płaski,  jaki wolicie (ja go piekłam w keksownicy). Pokropić go oliwą z wodą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 5 minut w 220°C, a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 15-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Pyszne i zdrowe ciasto z płatkami owsianymi. 🙂
     Jeszcze chciałam Wam zaproponować ciasto z udziałem płatków owsianych z pysznymi i bardzo zdrowymi jabłkami.  Jest  to prosty oraz bardzo smaczny wypiek, który jest źródłem cennych wartości odżywczych, pełnych witamin i minerałów.
Jak wyżej napisałam na temat płatków, to zdrowe ciasto zawiera sporą ilość błonnika, a jego sytość idealnie zaspokoi mały głód oraz ochotę na coś słodkiego zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Ciasto ładnie wyrasta pomimo "ciężkich" składników (płatków, mąki pełnoziarnistej) i najbardziej smakuje mi z jabłkami, choć możecie je zastąpić dowolnymi owocami. Polecam! 🙂
Składniki: 🙂
(Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
1 szklanka mąki orkiszowej (1 szklanka = 250 ml),
1/2 szklanki płatków owsianych  górskich,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1/2-3/4 szklanki erytrolu,
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie),
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju.
Dodatkowo:
1-2 jabłka.
Sposób wykonania: 🙂
W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, wiórki, erytrol,  oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i olej.
Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi.
Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać plasterki jabłka.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Kuleczki owsiane z masłem orzechowym.
Pyszna, zdrowa i sycąca przekąska do zrobienia w kilka minut. Najbardziej polecam ją  naszym pociechom, zamiast czekolady.
Do kuleczek można dodać różne inne bakalie. My tymczasem dodaliśmy suszoną żurawinę. Mam nadzieję, że ten przysmak Wam przypadnie do gustu i  posmakuje waszym dzieciom?🙂
SKŁADNIKI:
  • 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 1/3 szklanki  suszonej żurawiny,
  • łyżeczka wiórków kokosowych,
  • łyżeczka miodu.
Sposób wykonania: 🙂
Wszystkie składniki wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki schłodzić. A potem zjeść na zdrowie!
SMACZNEGO!🙂




Komentarze