Dzisiaj chciałam
Was zachęcić do jedzenia płatków owsianych. A dlaczego? Bo pomagają utrzymać
wagę, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko
rozwoju nowotworu jelita grubego, chronią serce. A także stabilizują poziom
cukru we krwi. Płatki owsiane ze względu na dużą zawartość błonnika są trawione
powoli, więc zawarty w nich cukier powoli przechodzi do krwi. Dzięki temu nie
następuje gwałtowny wyrzut insuliny. Mówimy,
że płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny i cukier przez długi czas
utrzymuje się na stałym poziomie. Dlatego zaproponowałabym je między innymi osobom
chorym na cukrzycę. Płatki owsiane
poprawiają też wydolność fizyczną. Są
bogatym źródłem magnezu, który koi nerwy i wzmacnia mięśnie. Zapobiegają
astmie. Przyczyniają się do poprawy trawienia. Pomagają w zasypianiu. Chociaż
płatki owsiane kojarzą się zazwyczaj raczej ze śniadaniem niż z kolacją,
lekarze polecają je także wieczorem, zwłaszcza tym, którzy miewają problemy z
zaśnięciem. Płatki owsiane zawierają dużo magnezu i potasu, a także tryptofan -
aminokwas, który jest prekursorem serotoniny, i witaminę B6, pod wpływem której
zwiększa się produkcja serotoniny w mózgu. Jak się ma serotonina do zasypiania?
W ciemności przekształca się w melatoninę regulującą pracę naszego zegara
biologicznego. No i po zjedzeniu pysznego dania z udziałem płatków powoli
zasypiamy. Zrobioną z płatków owsianych
możemy jeść także owsiankę z przeróżnymi dodatkami. Może być ona także doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka
pożywnego, taniego i sycącego posiłku. Dobra i zdrowa jest także dla dzieci. Z
chęcią jedzą ją także osoby w starszym wieku, które mają problemy z
pogryzieniem twardych posiłków. Płatki owsiane to posiłek, który warto
wybrać! Ja przygotowałam dzisiaj niespodzianki pełne tych płatków
owsianych. Będzie to chleb przyszłości, ciasto owsiane z jabłkami i przepyszne
kuleczki owsiane z masłem orzechowym. Chętnym przepisy prezentuję poniżej.
Chleb Przyszłości. 🙂
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych,
1 szklanka mąki orkiszowej,
2 szklanki płatków owsianych,
1 szklanka mąki orkiszowej,
2 szklanki mleka (np. roślinnego),
2 łyżki oliwy z oliwek,
paczka suszonego zakwasu pszennego,
1.5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka rozdrobnionych ziaren dyni.
2 łyżki oliwy z oliwek,
paczka suszonego zakwasu pszennego,
1.5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka rozdrobnionych ziaren dyni.
1 łyżka ziaren słonecznika.
Sposób wykonania: 🙂
Wymieszać widelcem mąkę, płatki, zakwas i, dodając po trochu
mleka, oliwę, ziarna dyni, ziarna słonecznika, sól. Wyrobić ciasto (najlepiej
mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego) z ciepłych składników. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym
czasie ponownie wyrobić i utworzyć podłużny bochen, wysoki lub płaski,
jaki wolicie (ja go piekłam w keksownicy). Pokropić go oliwą z wodą i odstawić
w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 5 minut w 220°C, a potem
zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 15-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i
pozostawić do ostudzenia.
Pyszne i zdrowe ciasto z
płatkami owsianymi. 🙂
Jeszcze chciałam
Wam zaproponować ciasto z udziałem płatków owsianych z pysznymi i bardzo
zdrowymi jabłkami. Jest to prosty oraz bardzo smaczny wypiek, który
jest źródłem cennych wartości odżywczych, pełnych witamin i minerałów.
Jak wyżej napisałam na temat płatków, to zdrowe ciasto
zawiera sporą ilość błonnika, a jego sytość idealnie zaspokoi mały głód oraz
ochotę na coś słodkiego zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Ciasto ładnie wyrasta pomimo "ciężkich" składników
(płatków, mąki pełnoziarnistej) i najbardziej smakuje mi z jabłkami, choć
możecie je zastąpić dowolnymi owocami. Polecam! 🙂
Składniki: 🙂
(Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
1 szklanka mąki orkiszowej (1 szklanka = 250 ml),
1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1/2-3/4 szklanki erytrolu,
1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1/2-3/4 szklanki erytrolu,
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie),
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju.
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju.
Dodatkowo:
1-2 jabłka.
Sposób wykonania: 🙂
W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, wiórki, erytrol, oraz proszek do pieczenia, a w drugiej -
jajka, mleko i olej.
Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi.
Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać plasterki jabłka.
Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi.
Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać plasterki jabłka.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 35-40
minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Kuleczki
owsiane z masłem orzechowym.
Pyszna, zdrowa i sycąca przekąska do zrobienia w kilka
minut. Najbardziej polecam ją naszym
pociechom, zamiast czekolady.
Do kuleczek można dodać różne inne bakalie. My tymczasem dodaliśmy suszoną żurawinę. Mam nadzieję, że ten przysmak Wam przypadnie do gustu i posmakuje waszym dzieciom?🙂
Do kuleczek można dodać różne inne bakalie. My tymczasem dodaliśmy suszoną żurawinę. Mam nadzieję, że ten przysmak Wam przypadnie do gustu i posmakuje waszym dzieciom?🙂
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
- łyżeczka wiórków kokosowych,
- łyżeczka miodu.
Sposób wykonania: 🙂
Wszystkie składniki wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować
kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki schłodzić. A potem zjeść na
zdrowie!
SMACZNEGO!🙂
Komentarze
Prześlij komentarz