Bułki pyszne z jabłkiem i krówką.



     Witam państwa i zapraszam wszystkich chętnych do wzięcia udziału w upieczeniu bułek pysznych z jabłkiem i krówką z ciasta, które najczęściej wykorzystuje się do robienia pizzy. Muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu mi się to przydarzy. Spróbujmy tego wypieku w swojej kuchni, bo może warto!
BUŁKA PYSZNA Z JABŁKAMI.🙂
Składniki na bułki pyszne:
4  jabłka
25 g masła
1 łyżka brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie ciasta na pizze (prostokątnego)
1 jajko
8 cukierków krówek
Składniki na lukier
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:🙂
Jabłka obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Dodaj jabłka, brązowy cukier oraz cynamon i smaż około 5 minut, aż jabłka zmiękną. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź.
Rozwiń arkusz ciasta na pizzę i podziel go na 15 kwadratów. Na każdym kawałku umieść po połówce krówki i po łyżce farszu jabłkowego. Dokładnie zlep brzegi ciasta i uformuj niewielkie bułeczki.
Przełóż bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut, aż bułeczki się zarumienią.
W międzyczasie przygotuj lukier. W niewielkiej miseczce wymieszaj cukier puder z cynamonem. Dodawaj po łyżce śmietanki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Upieczone bułeczki ostudź około 10 minut, a następnie polej obficie cynamonowym lukrem.
Ciasto na pizzę.🙂
 Jeszcze pragnę państwu zaprezentować bardzo dobry przepis na pizzę, który my też możemy wykorzystać do upieczenia bułek pysznych. Jest to propozycja na włoskie ciasto. Nic nie szkodzi, że my na nim położymy świeżo usmażone jabłka i kawałek krówki. Może zamiast kupować gotowe ciasto na pizzę wolisz sama w swoim domu upiec takie bułeczki od  A do Z.
Składniki:🙂
  • 10 g drożdże
  • 330 ml woda
  • 560 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:🙂
  • Włóż drożdże do miseczki i wlej 75 mililitrów ciepłej wody. Rozrób drożdże aż się rozpuszczą i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
  • Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek i dodaj sól, resztę wody oraz drożdże.
  • Posiekaj ciasto nożem, a gdy składniki w miarę się połączą, wyrób je rękami. Rób to tak długo, aż stanie się elastyczne.
  • Uformuj ciasto w kulę i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Możesz je przykryć.
  • Na posypanej mąką stolnicy, uformuj placek w kształcie kwadratu. Możesz to zrobić rękami, rozciągając palcami w kierunku brzegów lub wałkiem. Wałek przesuwaj od środka ku brzegom. Potem podziel ciasto na 15 kwadratów, a na środku każdego połóż łyżkę wysmażonych jabłek i połowę krówki. Zlep brzegi ciasta i uformuj z tego ciasta pyszne bułeczki. Zaproś przyjaciół i ciesz się smakiem.
SMACZNEGO! 🙂


Komentarze