Rzeżucha bardzo
mocno u nas w Polsce kojarzy nam się ze Świętami Wielkanocnymi, jednak
warto sięgać po nią przez cały rok.
Ponieważ jest cennym źródłem witamin, soli mineralnych i pierwiastków.
Rzeżucha, a właściwie jej drobne listki, zawierają w niewielkich
ilościach białko i cukry, witaminy (K, C, A, B1, B2, E, PP), kwas foliowy,
kwas pantotenowy, mangan, potas, magnez, wapń, jod, chrom, siarkę oraz bardzo
dobrze przyswajalne żelazo.
Spożywanie rzeżuchy
zaleca się zwłaszcza: Palaczom, ze względu na dużą zawartość witaminy C, na
której niedobory cierpią. Kobietom w ciąży, dzieciom, osobom z chorobami tchawicy i rozgałęzień oskrzelowych. Chorym
na anemię, reumatyzm, chorobę wieńcową, zaburzenia krążenia, osteoporozę, bo ma
wysoką zawartość wapnia. Osobom, których organizm nie toleruje mleka, zaleca
się ją jeść ponieważ rzeżucha jest po
orzechach laskowych drugą rośliną zawierającą najwięcej wapnia. Chorym na
niedoczynność tarczycy, ponieważ ma wysoką zawartość dobrze przyswajalnego
jodu. Chorym na cukrzycę, gdyż obniża
poziom cukru we krwi. Osobom z chorą trzustką, z uwagi na wysoką zawartość
chromu. Osobom odchudzającym się, bo poprawia trawienie i przemianę materii.
Bardzo specyficzna w smaku rzeżucha potrafi odmienić każde
danie. Choć jej codzienne spożywanie jest wskazane dla większości osób, pamiętaj,
by nie jeść jej więcej niż 3 łyżki na dobę, ponieważ nadmierne spożycie
rzeżuchy może spowodować podrażnienie lub zapalenie pęcherza.
Rzeżuchę możesz uprawiać w warunkach domowych. Potrzebne
będą Ci tylko: nasiona rzeżuchy, woda, wata oraz duży talerz i – ewentualnie –
gaza. Watę rozłóż na talerzu i obficie skrop wodą. Rozsyp równomiernie na
niej nasiona rzeżuchy. Postaw talerz w zacienionym miejscu, w pomieszczeniu, w
którym temperatura waha się w ok. 18-21oC. Jeśli chcesz, możesz przykryć go
cienką warstwą gazy. Każdego dnia zraszaj rzeżuchę wodą. Rzeżucha zacznie
kiełkować po ok. 2 dniach, a po 6-8 dniach zobaczysz już zielone listki. Jeśli
delikatnie je zetniesz, na ich miejsce wyrosną nowe. Oprócz tego, że rzeżuchę
możesz wyhodować sam, to do jej uprawy nie są potrzebne absolutnie żadne nawozy
sztuczne. To sprawia, że rzeżucha jest naprawdę zdrowa i powinna gościć na
Twoim talerzu przez cały rok. Dzisiaj szczególnie chciałam państwa zachęcić do
spożywania tej prozdrowotnej rzeżuchy z pyszną kanapką z udziałem bułki grahamki
z Nowej Piekarni. Dobrze by było, gdyby tymi zaprezentowanymi przeze mnie
kanapkami zainteresowały się osoby chore m.in. na cukrzycę, bo wielce
prawdopodobne, że dobrze wpłyną na ich zdrowie. Zachęcam!
🙂
Tym, którzy pragną pyszną i zdrową grahamkę upiec sami w
zaciszu swojego domu zapraszam do
dzieła, a przepis prezentuję poniżej.
Grahamka.🙂
Bułka grahamka ma bardzo małą
zawartość tłuszczów nasyconych, wysoką zawartość żelaza, małą
zawartość tłuszczów, wysoką zawartość błonnika. Zrobiona samodzielnie
też na pewno będzie zdrowsza niż
zakupiona w sklepie. Można dodać do niej ulubione orzechy i bakalie. Moim zdaniem
to najlepsze bułeczki pełnoziarniste jakie jadłam. Mają chrupiącą skórkę,
puszyste mięciutkie wnętrze. Pewnie najlepsza na śniadanie z jajkiem na twardo, majonezem i rzeżuchą.
Mam nadzieję, że skutecznie Was do nich zachęciłam!
Składniki:🙂
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 (graham),
- 100 g mąki pszennej np. typ 500,
- 300 ml wody,
- 7 g drożdży suszonych,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 30 g słonecznika,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- oraz orzechy do posypania wierzchu bułeczek.
Sposób wykonania:🙂
- Do misy wsypać mąki, drożdże, ziarna, sól, cukier oraz pomalutku wlewać wodę.
- Wymieszać mikserem z hakiem, ciasto jest mokre i lekko lejące.
- Pozostawić na 1 godzinę aż powiększy objętość.
- Potem uformować bułeczki i pozostawić znowu do wyrośnięcia na 30 min, aż powiększą objętość.
- Posypać ziarnami.
- Nagrzać piekarnik na 180 stopni C i do nagrzanego piekarnika włożyć bułeczki i piec ok. 30 minut do „suchego patyczka” na góra-dół.
Jajka na
twardo z majonezem i rzeżuchą na kanapce z pyszną grahamką.🙂
Składniki na 8 połówek bułki grahamki:
- 4 bułki grahamki przekrojone na pół,
- 4 jajka,
- 3 łyżki rzeżuchy,
- Sól i pieprz.
Sposób wykonania: 🙂
Umyj i drobno posiekaj rzeżuchę. Ugotuj jajka na twardo
przez 8 – 10 minut. Ostudź je pod bieżącą zimną wodą i obierz ze skorupki.
Następnie pokrój jajka w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj z
majonezem i rozdrobnioną rzeżuchą. Tak powstałą mieszankę rozsmaruj na każdej
połówce bułki grahamki. Zaproś głodomorów na pyszne i zdrowe śniadanie.
SMACZNEGO! .🙂
Komentarze
Prześlij komentarz