Bułka grahamka posmarowana pastą z jajka na twardo, majonezem i rzeżuchą.



     Rzeżucha bardzo mocno u nas w Polsce kojarzy nam się ze Świętami Wielkanocnymi, jednak warto  sięgać po nią przez cały rok. Ponieważ jest cennym źródłem witamin, soli mineralnych i pierwiastków.
Rzeżucha, a właściwie jej drobne listki, zawierają w niewielkich ilościach białko i cukry, witaminy (K, C, A, B1, B2, E, PP), kwas foliowy, kwas pantotenowy, mangan, potas, magnez, wapń, jod, chrom, siarkę oraz bardzo dobrze przyswajalne żelazo.
 Spożywanie rzeżuchy zaleca się zwłaszcza: Palaczom, ze względu na dużą zawartość witaminy C, na której niedobory cierpią. Kobietom w ciąży, dzieciom, osobom z chorobami  tchawicy i rozgałęzień oskrzelowych. Chorym na anemię, reumatyzm, chorobę wieńcową, zaburzenia krążenia, osteoporozę, bo ma wysoką zawartość wapnia. Osobom, których organizm nie toleruje mleka, zaleca się ją jeść ponieważ rzeżucha jest  po orzechach laskowych drugą rośliną zawierającą najwięcej wapnia. Chorym na niedoczynność tarczycy, ponieważ ma wysoką zawartość dobrze przyswajalnego jodu. Chorym na cukrzycę, gdyż   obniża poziom cukru we krwi. Osobom z chorą trzustką, z uwagi na wysoką zawartość chromu.  Osobom odchudzającym się, bo  poprawia trawienie i przemianę materii.
Bardzo specyficzna w smaku rzeżucha potrafi odmienić każde danie. Choć jej codzienne spożywanie jest wskazane dla większości osób, pamiętaj, by nie jeść jej więcej niż 3 łyżki na dobę, ponieważ nadmierne spożycie rzeżuchy może spowodować podrażnienie lub zapalenie pęcherza.
Rzeżuchę możesz uprawiać w warunkach domowych. Potrzebne będą Ci tylko: nasiona rzeżuchy, woda, wata oraz duży talerz i – ewentualnie – gaza. Watę rozłóż na talerzu i obficie skrop wodą. Rozsyp równomiernie na niej nasiona rzeżuchy. Postaw talerz w zacienionym miejscu, w pomieszczeniu, w którym temperatura waha się w ok. 18-21oC. Jeśli chcesz, możesz przykryć go cienką warstwą gazy. Każdego dnia zraszaj rzeżuchę wodą. Rzeżucha zacznie kiełkować po ok. 2 dniach, a po 6-8 dniach zobaczysz już zielone listki. Jeśli delikatnie je zetniesz, na ich miejsce wyrosną nowe. Oprócz tego, że rzeżuchę możesz wyhodować sam, to do jej uprawy nie są potrzebne absolutnie żadne nawozy sztuczne. To sprawia, że rzeżucha jest naprawdę zdrowa i powinna gościć na Twoim talerzu przez cały rok. Dzisiaj szczególnie chciałam państwa zachęcić do spożywania tej prozdrowotnej rzeżuchy z pyszną kanapką z udziałem bułki grahamki z Nowej Piekarni. Dobrze by było, gdyby tymi zaprezentowanymi przeze mnie kanapkami zainteresowały się osoby chore m.in. na cukrzycę, bo wielce prawdopodobne, że dobrze wpłyną na ich zdrowie. Zachęcam! 🙂
Tym, którzy pragną pyszną i zdrową grahamkę upiec sami w zaciszu swojego domu  zapraszam do dzieła, a przepis prezentuję poniżej.
Grahamka.🙂
Bułka grahamka ma bardzo małą zawartość tłuszczów nasyconych, wysoką zawartość żelaza, małą zawartość tłuszczów, wysoką zawartość błonnika. Zrobiona samodzielnie też  na pewno będzie zdrowsza niż zakupiona w sklepie. Można dodać do niej ulubione orzechy i bakalie. Moim zdaniem to najlepsze bułeczki pełnoziarniste jakie jadłam. Mają chrupiącą skórkę, puszyste mięciutkie wnętrze. Pewnie najlepsza na śniadanie  z jajkiem na twardo, majonezem i rzeżuchą. Mam nadzieję, że skutecznie Was do nich zachęciłam!
Składniki:🙂
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 (graham),
  • 100 g mąki pszennej np. typ 500,
  • 300 ml wody,
  • 7 g drożdży suszonych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 30 g słonecznika,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • oraz orzechy do posypania wierzchu bułeczek.
Sposób wykonania:🙂
  1. Do misy wsypać mąki, drożdże, ziarna, sól, cukier oraz pomalutku wlewać wodę.
  2. Wymieszać mikserem z hakiem, ciasto jest mokre i lekko lejące.
  3. Pozostawić na 1 godzinę aż powiększy objętość.
  4. Potem uformować bułeczki i pozostawić znowu do wyrośnięcia na 30 min, aż powiększą objętość.
  5. Posypać ziarnami.
  6. Nagrzać piekarnik na 180 stopni C i do nagrzanego piekarnika włożyć bułeczki i piec ok. 30 minut do „suchego patyczka” na góra-dół.
Jajka na twardo z majonezem i rzeżuchą na kanapce z pyszną grahamką.🙂
Składniki na 8 połówek bułki grahamki:
  • 4 bułki grahamki przekrojone na pół,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki rzeżuchy,
  • Sól i pieprz.
Sposób wykonania: 🙂
Umyj i drobno posiekaj rzeżuchę. Ugotuj jajka na twardo przez 8 – 10 minut. Ostudź je pod bieżącą zimną wodą i obierz ze skorupki. Następnie pokrój jajka w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj z majonezem i rozdrobnioną rzeżuchą. Tak powstałą mieszankę rozsmaruj na każdej połówce bułki grahamki. Zaproś głodomorów na pyszne i zdrowe śniadanie.
SMACZNEGO! .🙂


    


Komentarze