Poszukując ciekawego pomysłu na domowe słodkości,
warto sięgnąć po przepisy na babeczki z owocami. Długa lista tych przepisów, umożliwia
wybranie czegoś właściwego dla naszych upodobań. Jeżeli ktoś uwielbia kulinarne
eksperymenty i poszukuje nieograniczonych jednym schematem możliwości, to
babeczki z owocami są w sam raz dla tej osoby. Poniżej kolejne przepisy.
Składniki na ciasto – 10 sztuk:
60 g masła, 120 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka cukru,
1/2 opakowania cukru waniliowego, szczypta soli
Składniki na krem:
100 g masła roślinnego, 50 g cukru pudru, 1/2 szklanki kefiru, 1/4 szklanki
syropu truskawkowego, truskawki i inne owoce sezonowe
Wykonanie:
Ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać Zimne masło pokrojone w kostkę
posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować
z niego kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzone
ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać kółka, powinny być
nieco większe niż średnica foremek, gdyż ciasto może się kurczyć podczas
pieczenia. Foremki natłuścić i wylepić ciastem. Piekarnik rozgrzać do
temperatury 200 stopni. Babeczki piec 10 minut. Po upieczeniu zostawić w
foremkach i wyjąć dopiero jak wystygną, gdyż są kruche i delikatne.
Krem. Masło przełożyć do miski i zmiksować z cukrem na gładką masę.
Powoli wlewać kefir, cały czas miksując, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodać
syrop i wymieszać. Babeczki wypełnić kremem i udekorować owocami.
Babeczki z owocami możemy też przygotować w wersji bezglutenowej. Jest to
dobra wiadomość dla osób, które borykają się z pewnymi ograniczeniami
wynikającymi z problemów zdrowotnych.
Składniki na 20 sztuk:
80 g margaryny, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1 szklanka mąki gryczanej, 1
szklanka mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do
pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3/4 szklanki mleka, 3
jabłka
Wykonanie:
Margarynę przełożyć do miski. Wsypać cukier i dokładnie utrzeć. Następnie
wbić jajka i całość wymieszać. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Porcjami wsypywać do masy, cały czas miksując. Dodać cynamon, a na koniec wlać
mleko i połączyć z ciastem.
Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać
drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wlać do silikonowych foremek. Piekarnik
nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić babeczki i piec około 30 minut. Upieczone
babeczki odstawić na kuchenną kratkę do ostygnięcia.
Do bezglutenowych babeczek można dołożyć też inne owoce. Doskonałym dodatkiem
będą też orzechy, które należy pokruszyć przed wsypaniem do ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz