Babeczki z owocami na dwa sposoby

Poszukując ciekawego pomysłu na domowe słodkości, warto sięgnąć po przepisy na babeczki z owocami. Długa lista tych przepisów, umożliwia wybranie czegoś właściwego dla naszych upodobań. Jeżeli ktoś uwielbia kulinarne eksperymenty i poszukuje nieograniczonych jednym schematem możliwości, to babeczki z owocami są w sam raz dla tej osoby. Poniżej kolejne przepisy.

Składniki na ciasto – 10 sztuk:
60 g masła, 120 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, szczypta soli
Składniki na krem:
100 g masła roślinnego, 50 g cukru pudru, 1/2 szklanki kefiru, 1/4 szklanki syropu truskawkowego, truskawki i inne owoce sezonowe

Wykonanie:
Ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać Zimne masło pokrojone w kostkę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać kółka, powinny być nieco większe niż średnica foremek, gdyż ciasto może się kurczyć podczas pieczenia. Foremki natłuścić i wylepić ciastem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Babeczki piec 10 minut. Po upieczeniu zostawić w foremkach i wyjąć dopiero jak wystygną, gdyż są kruche i delikatne.
Krem. Masło przełożyć do miski i zmiksować z cukrem na gładką masę. Powoli wlewać kefir, cały czas miksując, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodać syrop i wymieszać. Babeczki wypełnić kremem i udekorować owocami.

Babeczki z owocami możemy też przygotować w wersji bezglutenowej. Jest to dobra wiadomość dla osób, które borykają się z pewnymi ograniczeniami wynikającymi z problemów zdrowotnych.

Składniki na 20 sztuk:
80 g margaryny, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1 szklanka mąki gryczanej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3/4 szklanki mleka, 3 jabłka
Wykonanie:
Margarynę przełożyć do miski. Wsypać cukier i dokładnie utrzeć. Następnie wbić jajka i całość wymieszać. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Porcjami wsypywać do masy, cały czas miksując. Dodać cynamon, a na koniec wlać mleko i połączyć z ciastem.
Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wlać do silikonowych foremek. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić babeczki i piec około 30 minut. Upieczone babeczki odstawić na kuchenną kratkę do ostygnięcia.

Do bezglutenowych babeczek można dołożyć też inne owoce. Doskonałym dodatkiem będą też orzechy, które należy pokruszyć przed wsypaniem do ciasta.

Komentarze