Babeczki cytrynowe

Słodkości w małych formach mają w sobie wiele wdzięku. Są bardzo popularne wśród dzieci, które chętnie biorą udział w ich przygotowaniu i wykorzystują je w trakcie słodkiej zabawy. Takimi uroczymi przekąskami są babeczki z owocami, na które przepis znajduje się poniżej. Sposób ich przygotowania jest w tym przypadku nieco podobny do tego na muffinki. Babeczki z owocami możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów. Możemy je urozmaicać dodatkiem przeróżnych kremów, serka, bitej śmietany oraz dla wzbogacenia koloru dodatkiem barwników. Takie babeczki najczęściej pieczone są z ciasta zbliżonego do biszkoptowego lub kruchego. Dobór owoców to już kwestia naszej wyobraźni lub umiejętności łączenia różnych smaków.

Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki tortowej, 200 ml mleka 3,2 %, 1/2 szklanki drobnego cukru, 2 jajka, 1 cytryna, 1 małe opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: cukier puder i świeże owoce do dekoracji

Wykonanie:
Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Owoc przepołowić i wycisnąć sok.
Przygotować dwie miski. Do jednej wlać mleko i sok z cytryny, dodać rozkłócone jajka i skórkę cytrynową. Do drugiej miski wsypać mąkę (należy ją przesiać, by babeczki były pulchniejsze) sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Sypkie składniki dokładnie wymieszać i połączyć z płynnymi składnikami. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto przekładać do papilotek rozłożonych w formach do pieczenia muffinek. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Babeczki piec około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorące babeczki wyjąć z foremek (papilotki zostawić) i wystudzić na kratce kuchennej.
Wystudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.

Powyższe babeczki z owocami można przygotować też w inny sposób. Wówczas garść posiekanych owoców wsypać do ciasta przed rozłożeniem go w papilotkach. Innym sposobem będzie zastosowanie konfitury. Możemy wtedy porcję konfitury (około 1 łyżeczka) włożyć między dwie porcje ciasta.

Komentarze