Słodkości w małych formach mają w sobie wiele wdzięku.
Są bardzo popularne wśród dzieci, które chętnie biorą udział w ich
przygotowaniu i wykorzystują je w trakcie słodkiej zabawy. Takimi uroczymi
przekąskami są babeczki z owocami, na które przepis znajduje się poniżej. Sposób
ich przygotowania jest w tym przypadku nieco podobny do tego na muffinki. Babeczki
z owocami możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów. Możemy je urozmaicać
dodatkiem przeróżnych kremów, serka, bitej śmietany oraz dla wzbogacenia koloru
dodatkiem barwników. Takie babeczki najczęściej pieczone są z ciasta zbliżonego
do biszkoptowego lub kruchego. Dobór owoców to już kwestia naszej wyobraźni lub
umiejętności łączenia różnych smaków.
Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki tortowej, 200 ml mleka 3,2 %, 1/2 szklanki drobnego
cukru, 2 jajka, 1 cytryna, 1 małe opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka
sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: cukier puder i świeże owoce do dekoracji
Wykonanie:
Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach. Owoc przepołowić i wycisnąć sok.
Przygotować dwie miski. Do jednej wlać mleko i sok z cytryny, dodać
rozkłócone jajka i skórkę cytrynową. Do drugiej miski wsypać mąkę (należy ją
przesiać, by babeczki były pulchniejsze) sodę, proszek do pieczenia, cukier i
cukier waniliowy. Sypkie składniki dokładnie wymieszać i połączyć z płynnymi
składnikami. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto przekładać do papilotek rozłożonych w formach do pieczenia
muffinek. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości. Formy wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Babeczki piec około 20
minut do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorące babeczki wyjąć z foremek
(papilotki zostawić) i wystudzić na kratce kuchennej.
Wystudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.
Powyższe babeczki z owocami można przygotować też w
inny sposób. Wówczas garść posiekanych owoców wsypać do ciasta przed
rozłożeniem go w papilotkach. Innym sposobem będzie zastosowanie konfitury. Możemy
wtedy porcję konfitury (około 1 łyżeczka) włożyć między dwie porcje ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz