Kiedy mieszkałem w
internacie otrzymałem przepis od jednej wychowawczyni na chleb, który ona sama
wypieka i nie trzeba długo czekać, żeby go skosztować. Wiadomym jest, że nie ma
to jak domowy dobry chleb bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Ja wtedy będąc laikiem poradziłem sobie ze zrobieniem ciasta do tego łatwego, ale dobrego
chleba a następnie wypiekłem go.
Składniki to:
- jeden kg mąki;
- jedna szklanka ziaren słonecznikowych lub dyni;
- pół szklanki siemienia lnianego;
- jedna szklanka otrąb pszennych;
- jedna łyżka soli (można więcej);
- jedna łyżka cukru;
- trzy łyżki oleju;
- jeden litr ciepłej wody;
- dziesięć dag drożdży;
Kolejne kroki są
równie proste także każdy z nas potrafiłby zrobić ten dobry chleb. Następnymi
krokami jest wsypanie do garnka mąki, szklanki ziaren, otręby pszenne, sól,
cukier i wlać olej. Wszystko to wymieszać. W między czasie litr ciepłej wody
plus 10 deko drożdży, rozpuścić, i wlać do pozostałych składników, czyli do
tego garnka czy innego naczynia. Plusem tego chleba domowego jest, że nie
trzeba czekać, aż wyrośnie. Po wymieszaniu wszystkiego wlewamy ciasto w 2 formy
lub korytka duże i piec w 220 stopniach Celsjuszach przez godzinę czasu. Po
godzinie czasu mamy gotowe chleby. Ja osobiście lubię jeść jeszcze ciepłe
pieczywo. Czyli tak jak widzimy nie zawsze pieczenie chleba jest czymś trudnym.
Wystarczy przepis na dobry chleb domowy, składniki i trochę chęci.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz