W ostatnich latach pojawiło się wiele zarzutów
dotyczących jakości spożywanego mięsa i jego niekorzystnego oddziaływania na
nasze zdrowie. W wielu wypadkach okazywało się, że są to zarzuty słuszne, które
powinny nas skłonić do pewnych przemyśleń. W obliczu tych kontrowersji warto zredukować
często spożywane mięsne obiady na rzecz innych potraw. W naszej polskiej kuchni
mamy ku temu wiele możliwości. Są przecież bezmięsne pierogi, krokiety,
zapiekanki, tarty, gołąbki, łazanki i wiele innych. Jedna z propozycji na wegetariański
obiad znajduje się poniżej. Są to pierogi z soczewicą, która idealnie uzupełnia
się z dyniowym miąższem.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki ciepłej wody, 1 jajko, szczypta
soli
Składniki na farsz:
0,5 szklanki czerwonej soczewicy + 2,5 szklanki wody, 2 łyżki oleju, 1
cebula, 2 ząbki czosnku, 800 g miąższu z dyni, sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować farsz. Soczewicę zalać podaną wodą i namaczać ją przez 30
minut. Następnie w tej samej wodzie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień
i gotować przez 5 minut. Odcedzić i osączyć.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dynię zetrzeć,
dodać do cebuli i czosnku, smażyć razem przez 3 minuty. Następnie dodać
soczewicę i smażyć przez 5 minut, pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą. Dodać jajko,
wlać wodę i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na
kilka minut. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Szklanką wyciąć
kółka.
Przygotować całość. Na wykrojone krążki nakładać farsz. Składać je na pół
i mocno zlepiać. Wodę posolić i zagotować. Pierogi wrzucać partiami do wrzątku
i gotować 2 – 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką
cedzakową.
Pierogi z soczewicą i dynią możemy spożywać ugotowane
i okraszone zrumienioną cebulką lub podsmażone z dodatkiem cebulki. Pierogi z
soczewicą można również przygotować w wersji po kurpiowsku. Wówczas dwa
ugotowane ziemniaki i ugotowane na twardo jajko posiekać i dodać do farszu
zamiast dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz