Pierogi z dynią.



     Dzisiaj zaproszę państwa do zrobienia pierogów z ciasta parzonego z dynią  i bez dodatku jajek. Muszę przyznać, że zawsze byłam zwolenniczką ciasta z jajkami, ale to ciasto na pierogi bije na głowę inne przepisy. Jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach i  jest elastyczne i miękkie, więc można je rozwałkować bardzo cienko i nie będzie się rwało ani kleiło. Jest po prostu genialne! A farsz dyniowy, daję słowo nie będziecie się mogli od niego oderwać! Miałam na początku zrobić pierogi z soczewicą, ale nasi domownicy byli na zakupach i kupili w dobrym miejscu dużą dynię, to zabrałam się za te pierogi. Mam w planie ugotować jeszcze dobrą zupę.
Pierogi z dynią.
 Składniki na ciasto:(50 sztuk):
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 1/3 łyżeczki soli.
Składniki na farsz z pieczonej dyni:
  • 800 g pieczonej dyni (najlepiej hokkaido),
  • 4 cm świeżego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz (najlepiej kolorowy),
  • oliwa do posmarowania brytfanki
  • świeża kolendra do posypania, można też dodać trochę do farszu.
Sposób wykonania:
Farsz:
Dynie obieramy ze skórki i kroimy na podłużne kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko nasmarowanym oliwą. Posypujemy solą i kolorowym pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 30 minut. (ustawienie góra-dół).
Upieczoną dynię i posiekany imbir blendujemy na puree. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Opcjonalnie można dodać trochę posiekanej kolendry.
Ciasto:
 Przesiewamy mąkę i sól na stolnicę. Zagotowujemy wodę i odmierzamy szklankę. Robimy wgłębienie, do którego stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy. Woda musi być tak gorąca, że zaparzy mąkę, wtedy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wydaje się bardzo długo, ale wierzcie mi dla tego efektu warto! Po wyrobieniu formujemy je na  kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy je na cienki placek ok. 1 mm. Szklanką wycinamy kółka i na środek nakładamy niecałą łyżeczkę farszu. Składamy na pół, zlepiamy brzegi i ozdabiamy widelcem.
Gotowanie:
 W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy zacznie mocno wrzeć wrzucamy pierwszą partię pierogów ok. 7 sztuk. Zmniejszamy ogień do średniego. Kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez pół minuty. Uwaga, długość gotowania zależy od grubości ciasta. Dlatego najlepiej testowo od razu spróbować jednego pierożka. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy posypane świeżą kolendrą.
SMACZNEGO : )
        Podobno nieleczona infekcja trwa tydzień, a leczona siedem dni. Nieprawda. Pokażemy ci, jak się wykurować w dwie doby. Pracownik Nowej Piekarni powinien być zawsze zwarty i gotowy do pracy. A jak mamy początkowe objawy infekcji należy natychmiast poddać swój organizm leczeniu. Trzeba się ratować naturalnymi sposobami, a dopiero ostatecznie kiedy nic nie działa sięgać po antybiotyki. Ja znalazłam dla państwa taki ratunek i pragnę was zachęcić do jego stosowania. Polecam!😊
Zacznij działać, gdy tylko zauważysz pierwsze objawy infekcji. Sprawdź w naszym mini przewodniku, co o której godzinie robić, żeby obniżyć gorączkę, uśmierzyć ból gardła, złagodzić kaszel i odblokować nos.
Pierwszy dzień:😊
7.30 😊  Na śniadanie kanapki z chleba dobrego  z czosnkiem. Rozgnieć dwa ząbki na kromce chleba. W czosnku znajdują się izosiarkocyjaniany o właściwościach antybakteryjnych.
11.00 😊 Zastosuj leczniczy olejek z oregano. To niekwestionowany hit medycyny naturalnej. Kupisz go w zielarni  lub sklepie internetowym. Weź jedną trzecią szklanki wody i dodaj do niej 3 krople olejku. Wymieszaj i szybko wypij. Ma silne działanie przeciwwirusowe. Łagodzi też kaszel i ból gardła. Uwaga: olejku nie wolno pić bez rozcieńczenia ani nie można podawać go dzieciom.
13.00 😊 Ugotuj rosół. Gorący wywar usprawnia przepływ śluzu, więc drobnoustroje nie zalegają w drogach oddechowych. W mięsie drobiowym jest ponadto cysteina, która pomaga w odkrztuszaniu. Jest niezastąpiona przy suchym kaszlu.
16.30 😊 Zaparz herbatkę. Jeśli masz gorączkę, najskuteczniejszy będzie napar z suszonych kwiatów lipy lub czarnego bzu. Po wypiciu od razu wskocz do łóżka. Jeśli nie masz wysokiej temperatury, zaparz rozgrzewającą herbatkę zimową z anyżem, goździkami, miodem i plastrem pomarańczy ( taką jak zaproponowałam w poprzednim poście).
19.00 😊 Uzupełnij cynk. Przygotuj ciepłą kolację. Może to być np. pieczony kurczak z brokułami. Schrup też garść pestek słonecznika. W ten sposób dostarczysz sobie solidną dawkę cynku. Pierwiastek ten poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, wzmacnia organizm i skraca czas trwania przeziębienia.
20.30 😊 Wypłucz gardło. Zalej torebkę szałwii wrzątkiem i przykryj na 20 minut. Napar wystudź i wypłucz nim gardło. Ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne.
22.00 😊 Natrzyj plecy. Poproś swojego partnera, żeby nasmarował ci plecy Amolem. Preparat zawiera lecznicze olejki, m.in. cynamonowy, goździkowy i mentol. Taki zabieg rozgrzewa, poprawia krążenie, łagodzi bóle mięśniowe i pomaga zasnąć.
Drugi dzień: 😊 
7.30 😊 Zacznij dzień z imbirem. Kilka plastrów świeżego korzenia imbiru zalej wrzątkiem. Ciepły napar działa antywirusowo i dodaje energii.
9.30 😊  Odblokuj nos i zatoki. Zastosuj wodę morską w aerozolu. Potem weź na chusteczkę kilka kropli olejku Olbas i wdychaj aromat eukaliptusa. Od razu poczujesz, że lepiej ci się oddycha.
11.30 😊  Zadbaj o nawodnienie. Walcząc z wirusami, organizm zużywa dużo wody. Wlej ciepłą przefiltrowaną kranówkę do termosu i popijaj przez resztę dnia.
13.00 😊  Zjedz kanapkę z chlebem dobrym z tuńczykiem. Podczas infekcji powstaje dużo wolnych rodników, dlatego potrzebujesz teraz silnych przeciwutleniaczy, takich jak selen. Pierwiastek ten znajdziesz m.in. w tuńczyku, a także w soczewicy, żurawinie i orzechach brazylijskich. (Albo możesz zjeść parę pierogów z soczewicą, którą kupisz w Nowej Piekarni). Nie jedz tylko kanapki z chlebem razowym żytnim, bo możesz dorobić się biegunki. Wiem coś o tym. Należy stosować dietę lekkostrawną.
16.00 😊  Zrób płukankę. Czas znów zadbać o gardło. Tym razem wypłucz je solą. Weź pół łyżeczki soli na pół szklanki letniej wody. Nie więcej, żeby nie przesuszać gardła. Na wszelki wypadek po wypłukaniu rozgryź kapsułkę witaminy A+E.
18.30 😊 Połóż kompres. Nadal masz zatkany nos? Zamocz gazę w ciepłej wodzie, wyciśnij i na kilka minut połóż na twarz. To odblokowuje nos i działa relaksująco.
20.30 😊  Wypij rooibos. Ma właściwości przeciwzapalne. A jeśli dodasz do niego miód, wzmocnisz układ odpornościowy.
22.00 😊 Połóż się spać. Sen to najlepszy sprzymierzeniec w walce z infekcją. Gdy śpisz, organizm szybciej się regeneruje, a ty nabierasz sił.
To też może się przydać:
1. Rutinacea Med powstrzymuje rozwój wirusów i bakterii, Aflofarm, 4,50 zł/30 tab. do ssania.
2. Cukierki z miodem manuka o wysokiej zawartości działającego antybakteryjnie methylglyoxalu, Manuka Health, 29,90 zł/65 g.
3. Licur 7000 + wit. D wzmacniająca kurkumina o wysokiej przyswajalności, Biomedical Pharma, 66 zł/30 szt.
4. maść Mumijo - Maść dobra na wszystko, a szczególnie na opryszczki. Kupisz ją tylko u Franciszkanów Konwentualnych, bo to jest maść zrobiona według receptury O. Grzegorza Sroki. Kosztuje 18 zł. Zawsze miej ją w swojej apteczce, bo warto. Zapoznaj się koniecznie  w internecie z jej działaniem.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. 😊
  




   

Komentarze