Dzisiaj zaproszę
państwa do zrobienia pierogów z ciasta parzonego z dynią i bez dodatku jajek. Muszę przyznać, że
zawsze byłam zwolenniczką ciasta z jajkami, ale to ciasto na pierogi bije na
głowę inne przepisy. Jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach i jest elastyczne i miękkie, więc można je
rozwałkować bardzo cienko i nie będzie się rwało ani kleiło. Jest po prostu
genialne! A farsz dyniowy, daję słowo nie będziecie się mogli od niego oderwać!
Miałam na początku zrobić pierogi z soczewicą, ale nasi domownicy byli na
zakupach i kupili w dobrym miejscu dużą dynię, to zabrałam się za te pierogi.
Mam w planie ugotować jeszcze dobrą zupę.
Pierogi z dynią.
Składniki na
ciasto:(50 sztuk):
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wrzątku,
- 1/3 łyżeczki soli.
Składniki na farsz z pieczonej dyni:
- 800 g pieczonej dyni (najlepiej hokkaido),
- 4 cm świeżego imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz (najlepiej kolorowy),
- oliwa do posmarowania brytfanki
- świeża kolendra do posypania, można też dodać trochę do farszu.
Sposób wykonania:
Farsz:
Dynie obieramy ze skórki i kroimy na podłużne kawałki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko nasmarowanym oliwą. Posypujemy solą i
kolorowym pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez
30 minut. (ustawienie góra-dół).
Upieczoną dynię i posiekany imbir blendujemy na puree.
Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Opcjonalnie można dodać trochę
posiekanej kolendry.
Ciasto:
Przesiewamy mąkę i sól na stolnicę. Zagotowujemy wodę
i odmierzamy szklankę. Robimy wgłębienie, do którego stopniowo wlewamy wodę i
zagniatamy. Woda musi być tak gorąca, że zaparzy mąkę, wtedy ciasto będzie
gładkie i elastyczne. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wydaje się bardzo
długo, ale wierzcie mi dla tego efektu warto! Po wyrobieniu formujemy je
na kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy je na
cienki placek ok. 1 mm. Szklanką wycinamy kółka i na środek nakładamy niecałą
łyżeczkę farszu. Składamy na pół, zlepiamy brzegi i ozdabiamy widelcem.
Gotowanie:
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy
zacznie mocno wrzeć wrzucamy pierwszą partię pierogów ok. 7 sztuk. Zmniejszamy
ogień do średniego. Kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze
przez pół minuty. Uwaga, długość gotowania zależy od grubości ciasta. Dlatego
najlepiej testowo od razu spróbować jednego pierożka. Pierogi wyławiamy łyżką
cedzakową na talerz. Podajemy posypane świeżą kolendrą.
SMACZNEGO : )
Podobno nieleczona infekcja trwa tydzień, a
leczona siedem dni. Nieprawda. Pokażemy ci, jak się wykurować w dwie doby.
Pracownik Nowej Piekarni powinien być zawsze zwarty i gotowy do pracy. A jak
mamy początkowe objawy infekcji należy natychmiast poddać swój organizm
leczeniu. Trzeba się ratować naturalnymi sposobami, a dopiero ostatecznie kiedy
nic nie działa sięgać po antybiotyki. Ja znalazłam dla państwa taki ratunek i
pragnę was zachęcić do jego stosowania. Polecam!😊
Zacznij działać, gdy tylko zauważysz pierwsze objawy
infekcji. Sprawdź w naszym mini przewodniku, co o której godzinie robić, żeby
obniżyć gorączkę, uśmierzyć ból gardła, złagodzić kaszel i odblokować nos.
Pierwszy dzień:😊
7.30 😊 Na
śniadanie kanapki z chleba dobrego z
czosnkiem. Rozgnieć dwa ząbki na kromce chleba. W czosnku znajdują się
izosiarkocyjaniany o właściwościach antybakteryjnych.
11.00 😊 Zastosuj leczniczy olejek z oregano. To
niekwestionowany hit medycyny naturalnej. Kupisz go w zielarni lub sklepie internetowym. Weź jedną trzecią
szklanki wody i dodaj do niej 3 krople olejku. Wymieszaj i szybko wypij. Ma
silne działanie przeciwwirusowe. Łagodzi też kaszel i ból gardła. Uwaga: olejku
nie wolno pić bez rozcieńczenia ani nie można podawać go dzieciom.
13.00 😊 Ugotuj rosół. Gorący wywar usprawnia
przepływ śluzu, więc drobnoustroje nie zalegają w drogach oddechowych. W mięsie
drobiowym jest ponadto cysteina, która pomaga w odkrztuszaniu. Jest
niezastąpiona przy suchym kaszlu.
16.30 😊 Zaparz herbatkę. Jeśli masz gorączkę,
najskuteczniejszy będzie napar z suszonych kwiatów lipy lub czarnego bzu. Po
wypiciu od razu wskocz do łóżka. Jeśli nie masz wysokiej temperatury, zaparz
rozgrzewającą herbatkę zimową z anyżem, goździkami, miodem i plastrem
pomarańczy ( taką jak zaproponowałam w poprzednim poście).
19.00 😊 Uzupełnij cynk. Przygotuj ciepłą kolację.
Może to być np. pieczony kurczak z brokułami. Schrup też garść pestek
słonecznika. W ten sposób dostarczysz sobie solidną dawkę cynku. Pierwiastek
ten poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, wzmacnia organizm i skraca
czas trwania przeziębienia.
20.30 😊 Wypłucz gardło. Zalej torebkę szałwii
wrzątkiem i przykryj na 20 minut. Napar wystudź i wypłucz nim gardło. Ma
działanie antyseptyczne i przeciwzapalne.
22.00 😊 Natrzyj plecy. Poproś swojego partnera, żeby
nasmarował ci plecy Amolem. Preparat zawiera lecznicze olejki, m.in. cynamonowy,
goździkowy i mentol. Taki zabieg rozgrzewa, poprawia krążenie, łagodzi bóle
mięśniowe i pomaga zasnąć.
Drugi dzień: 😊
7.30 😊 Zacznij dzień z imbirem. Kilka plastrów
świeżego korzenia imbiru zalej wrzątkiem. Ciepły napar działa antywirusowo i
dodaje energii.
9.30 😊
Odblokuj nos i zatoki. Zastosuj wodę morską w aerozolu. Potem weź na
chusteczkę kilka kropli olejku Olbas i wdychaj aromat eukaliptusa. Od razu
poczujesz, że lepiej ci się oddycha.
11.30 😊
Zadbaj o nawodnienie. Walcząc z wirusami, organizm zużywa dużo wody.
Wlej ciepłą przefiltrowaną kranówkę do termosu i popijaj przez resztę dnia.
13.00 😊 Zjedz
kanapkę z chlebem dobrym z tuńczykiem. Podczas infekcji powstaje dużo wolnych
rodników, dlatego potrzebujesz teraz silnych przeciwutleniaczy, takich jak
selen. Pierwiastek ten znajdziesz m.in. w tuńczyku, a także w soczewicy,
żurawinie i orzechach brazylijskich. (Albo możesz zjeść parę pierogów z
soczewicą, którą kupisz w Nowej Piekarni). Nie jedz tylko kanapki z chlebem
razowym żytnim, bo możesz dorobić się biegunki. Wiem coś o tym. Należy stosować dietę lekkostrawną.
16.00 😊 Zrób
płukankę. Czas znów zadbać o gardło. Tym razem wypłucz je solą. Weź pół
łyżeczki soli na pół szklanki letniej wody. Nie więcej, żeby nie przesuszać
gardła. Na wszelki wypadek po wypłukaniu rozgryź kapsułkę witaminy A+E.
18.30 😊 Połóż kompres. Nadal masz zatkany nos?
Zamocz gazę w ciepłej wodzie, wyciśnij i na kilka minut połóż na twarz. To
odblokowuje nos i działa relaksująco.
20.30 😊 Wypij
rooibos. Ma właściwości przeciwzapalne. A jeśli dodasz do niego miód, wzmocnisz
układ odpornościowy.
22.00 😊 Połóż się spać. Sen to najlepszy
sprzymierzeniec w walce z infekcją. Gdy śpisz, organizm szybciej się
regeneruje, a ty nabierasz sił.
To też może się przydać:
1. Rutinacea Med powstrzymuje rozwój wirusów i bakterii,
Aflofarm, 4,50 zł/30 tab. do ssania.
2. Cukierki z miodem manuka o wysokiej zawartości
działającego antybakteryjnie methylglyoxalu, Manuka Health, 29,90 zł/65 g.
3. Licur 7000 + wit. D wzmacniająca kurkumina o wysokiej
przyswajalności, Biomedical Pharma, 66 zł/30 szt.
4. maść Mumijo - Maść dobra na wszystko, a szczególnie na
opryszczki. Kupisz ją tylko u Franciszkanów Konwentualnych, bo to jest maść
zrobiona według receptury O. Grzegorza Sroki. Kosztuje 18 zł. Zawsze miej ją w
swojej apteczce, bo warto. Zapoznaj się koniecznie w internecie z jej działaniem.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. 😊
Komentarze
Prześlij komentarz