Pączek z marmoladą to klasyka gatunku. Nie mniej popularny
i równie smaczny jest też pączek z budyniem oraz pączek z ajerkoniakiem,
względnie pączek z adwokatem. Ciekawą opcją jest połączenie budyniu i ajerkoniaku
w jedno nadzienie Taką możliwość prezentuję w poniższym przepisie.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, 80 g cukru, szczypta soli, 42 g (kostka) świeżych drożdży,
200 ml mleka, 80 g masła, 2 jajka
Składniki na nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru, 200 ml + 5 łyżek mleka, 75
ml ajerkoniaku
Składniki na dekorację:
150 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 – 5 łyżek ajerkoniaku, 25
g posiekanych pistacji
Dodatkowo: 1 litr oleju do głębokiego smażenia, mąka do oprószenia
stolnicy
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski i utworzyć w niej wgłębienie. Do dołeczka wsypać
cukier, dodać szczyptę soli i pokruszone drożdże. Podgrzać 100 ml mleka i wlać
je do dołeczka. Wymieszać z drożdżami, dosypując tyle mąki z brzegów
miski, by powstał gęsty zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na 15 minut.
Masło stopić. Wlać do niego 100 ml mleka i razem podgrzać, następnie wlać
do miseczki z wyrośniętym zaczynem. Wbić jajka. Całość zagniatać do
momentu, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni i ścian miski. Odstawić pod
przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść
i przełożyć na stolnicę. Podzielić je na 18 kawałków i uformować z nich kulki.
Odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie budyń wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mleka. Pozostałe mleko
zagotować i wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować do zgęstnienia. Masę budyniową
lekko przestudzić i wymieszać z ajerkoniakiem. Odstawić do całkowitego
wystudzenia.
Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie do temperatury 160 – 170 stopni.
Wkładać pączki po 4 – 5 sztuk i smażyć je 6 – 8 minut z obu stron na rumiany
kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na papierowy ręcznik.
Szprycę cukierniczą napełnić masą i nadziewać nią pączki.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i wymieszać z ajerkoniakiem.
Lukrem posmarować pączki i posypać je pistacjami.
Pączek z budyniem i ajerkoniakiem to znakomita przekąska
na zimowe dni. Ajerkoniak przełamuje słodycz budyniu, czyniąc go wyrazistym
nadzieniem. Tak przygotowane, otoczone pysznym lukrem pączki, zapewnią nam wiele
smakowitych doznań.
Komentarze
Prześlij komentarz