Krokiety z tatarem z łososia i mozzarellą

Wachlarz możliwości przygotowania krokietów jest bardzo duży, czego dowodem są liczne przepisy na tutejszym blogu. Takie zdanie pojawiło się przy okazji przepisu na krokiety z kurkami, boczkiem i serem. Dziś kontynuuję tę myśl, a jej powodem jest kolejny przepis na krokiety. Tym razem jest to połączenie naleśników z łososiem i mozzarellą. Połączenie to powinno się pojawić na talerzu u tych, którzy poszukują nowych smaków dla znanych od lat potraw.

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżki oleju, szczypta soli
Składniki na farsz:
250 g tatara z łososia, 150 g mozzarelli, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 pęczek koperku, pieprz
Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania

Wykonanie:
Przygotować naleśniki. Do garnka wlać mleko, dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i olej. Składniki zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić na kilka minut. Z przygotowanego ciasta usmażyć cienkie naleśniki.
Przygotować farsz. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do tatara z łososia dodać posiekany koperek i doprawić go do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotować krokiety. Pastę z łososia rozsmarować na plackach naleśnikowych i posypać mozzarellą. Całość zwinąć w krokiety. Obtoczyć je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Krokiety na tym blogu to niekończąca się opowieść. Dlatego w bliżej nieokreślonej przyszłości należy się spodziewać kolejnych wzmianek o tej niezwykłej w naszej kuchni potrawie.

Komentarze