Krokiety jest to taka potrawa, z którą możemy
eksperymentować. A dokładniej z tym, co dodamy do środka. Czy to będzie farsz
mięsny a może jakiś farsz z grzybami? Wszystko zależy od nas samych. Dziś
proponuje farsz z soczewicy. Cały czas mamy trend na zdrową żywność także
osobom zainteresowanym tą kategorią ten przepis przypadnie do gustu.
Zaproponuje wam przepis na 10 krokietów. Potrzebować będziemy:
Składniki na naleśniki:
- mleko sojowe naturalne/ może być też normalne jak nie lubimy
sojowego albo nie mamy takiego akurat;
- trochę soli;
- 2 szklanki mąki;
- suszona natka pietruszki;
- trochę pieprzu ziołowego;
Składniki na farsz:
- 2 szklanki zielonej soczewicy;
- 2 cebule;
- 1-2 ząbków czosnku;
- pieprz;
- sól;
- oliwa;
- pomidory suszone w zalewie;
Składniki na panierkę:
- 4 łyżki siemienia lnianego;
- bułka tarta;
Na początku w naszym
przepisie na krokiety z soczewicą wrzucamy wszystkie składniki na ciasto do
naleśników i mieszamy tak, aby uzyskać gładką masę. Nie możemy pozwolić, aby
zrobiły się grudki. Nie możemy sprawić, by nasze ciasto było za wodniste albo
za gęste. Jeżeli będzie za rzadkie dodajmy trochę mąki a jeżeli za gęste to
odrobine mleka. Potem nasze ciasto smażymy na patelni. Teraz pomału
przechodzimy do naszej soczewicy. Musimy ją ugotować. Gotujemy ją tak długo, aż
będzie miękka. Nasz czosnek oraz cebule należy posiekać i podsmażyć razem na
patelni. Następnie blendujemy naszą soczewicę tak, aby uzyskać drobną masę i
dodajemy do niej podsmażony czosnek wraz z cebulą. Kolejno siekamy nasze
pomidory i też dorzucamy do soczewicy wraz z przyprawami i mieszamy. No i pomału
przechodzimy do końca. Nasz farsz nakładamy na naleśniki. Najlepiej zrobić to
na środek naszego naleśnika i zawijać od boków do środka, potem zwijamy resztę
boków naleśnika tak, żeby się nie rozwijały, ale nie róbmy za grubych tych
naleśników. Pewnie cały czas macie w głowie: A co z siemieniem lnianym? Otóż na
początku zalewamy je wrzątkiem i czekamy, aż ostygnie. Teraz nasze krokiety
maczamy w siemieniu a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni około
10 minut. Tak, żeby wyszło na stronę około 5 minut do momentu, żeby nabrały
złotego koloru. I oto mamy swoje krokiety z soczewicą. Jeżeli lubimy jakieś
dodatki to śmiało można dodać tak, żeby się komponowały wraz z nimi. Możemy się
cieszyć przepysznymi krokietami z soczewicą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz