Mieszkając w
akademiku mam częsty nawyk jedzenia gotowych krokietów. Nie oddają one tego,
czym są domowe i zrobione z pasją i poświęceniem. Ja uwielbiam krokiety ze
wszystkimi dostępnymi dodatkami. Dziś zaproponuje wam krokiety z serem i
pieczarkami. Zapewne tradycyjne i najczęściej spotykane to krokiety z kapustą i
grzybami, ale chciałem zaproponować, co niektórym coś nowego. Zaserwuje wam
porcję dla czterech osób. Samo przygotowanie zajmuje około 40 minut plus
gotowanie 10 minut. A jeśli mielibyście ochotę na krokiety z pieczarkami i
cebulą to taką propozycję możemy znaleźć w Nowej Piekarni z Łukowa.
Składniki:
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki gazowanej wody;
- 3 jajka;
- 2 łyżki oliwy;
- pół kg pieczarek
- jedna cebula;
- 2 łyżki masła;
- pół szklanki bułki tartej;
- olej do smażenia;
- sól;
- pieprz;
- 15 dag żółtego sera;
I przechodzimy do
przygotowania naszych krokietów z serem i pieczarkami. Krokiety z pieczarkami i
serem to danie proste i niewymagające. Jednak jego przygotowanie zabiera
odrobinę czasu. Warto postać przy kuchni i zrobić pyszne krokiety, bo można je
nie tylko zamrozić, ale też zróżnicować farsz. Na początku mleko, wodę
mineralną oraz oliwę należy zmieszać w misce. Dodajemy potem jedno jajko,
szczyptę soli oraz mąkę. Teraz musimy energicznie to wymieszać albo też
zmiksować. Teraz potrzebować będziemy rozgrzaną patelnie. Wlewamy do niej olej
i smażymy nasze cienkie naleśniki na Krokiety z serem i pieczarkami. Gdy są
gotowe, należy je przełożyć na talerz i zakryć, żeby nam nie wystygły za
bardzo. Teraz z kolei na patelni będziemy musieli rozgrzać masło, obrać cebulę
i posiekać. Wszystko to wrzucić na gorący tłuszcz i podsmażyć. Teraz należy
Obrać pieczarki, pokroić je na drobne kawałki i dodać na patelnię. To wszystko
musimy usmażyć, do momentu, kiedy cała woda z pieczarek wyparuje. Kolejnym
krokiem jest dodanie rozbełtanego jajka, w celu zespolenia się farszu. Należy
to doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko zależy od tego jak lubimy
przyprawiać dania, bo możemy dodać trochę pikanterii i dosypać chili. Przejdźmy
teraz do ułożenia farszu na naleśnikach. Należy je posypać startym żółtym
serem. Potem zawinąć krokiety. Każdego krokieta musimy namoczyć w roztrzepanym
jajku i robimy panierkę z bułki tartej. Teraz nasze krokiety z serem i
pieczarkami należy smażyć na rozgrzanym oleju do momentu, kiedy nabierze
złotego koloru z każdych stron. Takim o to sposobem i trzymaniem się przepisu
mamy gotowe krokiety z serem i pieczarkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz