Dziś prezentuję przepis na potrawę, która, niezależnie
od wersji przygotowania, jest idealnym daniem na rodzinny obiad, kolację we
dwoje lub większą imprezę. Chodzi oczywiście o krokiety, czyli znane i lubiane
połączenie naleśników i wielorakiego farszu. Wachlarz możliwości przygotowania krokietów
jest bardzo duży, czego dowodem są liczne przepisy na tutejszym blogu.
Składniki na naleśniki:
1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej, 3/4 szklanki mleka, około 1,5
szklanki mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
400 g kurek (mogą być inne grzyby), 100 g wędzonego boczku, 2 łyżki
posiekanego koperku, 2 łyżki startego żółtego sera, 1 cebula, sól, pieprz
Dodatkowo: 1 jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia
Wykonanie:
Przygotować farsz. Grzyby umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać
i posiekać. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Na patelni z
wytopionym tłuszczem smażyć kurki i podsmażyć cebulę. Odstawić do wystudzenia.
Następnie wymieszać z żółtym serem i posiekanym koperkiem. Doprawić do
smaku pieprzem i niewielką ilością soli, gdyż boczek i ser są słone.
Przygotować naleśniki. Do garnka wlać wodę i mleko, dodać jajko, mąkę, szczyptę
soli i olej. Składniki zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić na 20 minut. Z
przygotowanego ciasta usmażyć około 6 sztuk dużych naleśników.
Przygotować krokiety. Farsz nakładać na usmażone naleśniki i zwinąć w krokiety.
Obtoczyć je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu
stron na złoty kolor.
Brak pomysłu na obiad to dobry moment, aby przypomnieć
sobie o istnieniu krokietów. Ich wszechstronność pozwała nam na przygotowanie
tego smacznego dania na swój własny sposób.
Komentarze
Prześlij komentarz