Witam
państwa ponownie i zapraszam na wielką ucztę, gdzie na początku najpierw zajmiemy
się robieniem super zdrowych i bardzo smacznych krokietów z cukinii i pieczarek. Myślę, że jest to idealny pomysł na nie codzienny obiad z wykorzystaniem
bogatej w wartości odżywcze cukinii.
Kabaczek bardzo dobrze komponuje się z aromatycznymi pieczarkami
tworząc smakowity farsz będący sercem chrupiącego, złocistego naleśnika. Krokiety z cukinią i pieczarkami to genialna
alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Ich smak jest
równie dobry. Z pewnością jest to danie lżejsze i bardziej lekkostrawne. Natomiast
po zjedzeniu krokietów zaproszę państwa na pyszny deser, którego pewnie nie
pożałujecie. Zjemy równie smaczny i zdrowy sernik zebrę popijając specjalnie na
tę okazję przygotowaną kawą z czekoladą i bitą śmietaną.🙂
Zapraszam!🙂
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami
Składniki: (ok. 12 krokietów)
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami
Składniki: (ok. 12 krokietów)
farsz:
500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu),
250 g pieczarek,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
ok. 3 łyżki masła,
bazylia w proszku,
sól,
pieprz.
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki orkiszowej,
1 szklanka mleka,
2 szklanki wody,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 duże jajka,
płaska łyżeczka soli,
olej,
ok. szklanka bułki tartej,
jajko + odrobina mleka,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu),
250 g pieczarek,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
ok. 3 łyżki masła,
bazylia w proszku,
sól,
pieprz.
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki orkiszowej,
1 szklanka mleka,
2 szklanki wody,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 duże jajka,
płaska łyżeczka soli,
olej,
ok. szklanka bułki tartej,
jajko + odrobina mleka,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Farsz:
Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.
Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Studzimy.
Naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).
Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.
Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.
Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.
Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)
Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.
Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Studzimy.
Naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).
Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.
Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.
Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.
Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)
Do tych bardzo zdrowych i przepysznych
krokietów zaserwowałam państwu dzisiaj super smaczny i pięknie wyglądający
serniczek Zebra. 🙂 Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu.
Serdecznie polecam.
🙂
SERNIK
ZEBRA
SKŁADNIKI:
Na spód:
- 150 g herbatników,
- 75 g roztopionego masła.
Masa twarogowa:
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 4 jajka,
- 20 dag cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szkl. kwaśnej śmietany,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 gorzka czekolada,
- 2 łyżki kakao.
Polewa
czekoladowa:
·
100 ml śmietany kremówki,
- 1 mleczna czekolada.
Sposób
wykonania:
Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia,
boki smarujemy masłem.
Herbatniki kruszymy (np. w malakserze) i łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi spód formy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Herbatniki kruszymy (np. w malakserze) i łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi spód formy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem i
cukrem waniliowym na kogel-mogel. Stopniowo dodajemy śmietanę, twaróg i budynie
w proszku cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą
twarogową. Dzielimy ją na pół. Do jednej z części dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i kakao. Miksujemy.
Masy wylewamy na herbatnikowy spód naprzemiennie po 3 łyżki
– raz masę białą, raz czekoladową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 1
godz. i 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto aż
do ostudzenia.
Śmietankę wlewamy do garnuszka, łamiemy do niej czekoladę i
podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Smarujemy wystudzony sernik.
PYSZNA
KAWA DLA SMAKOSZY.
Jeszcze do krokietów i tego smacznego i pięknie wyglądającego ciasta zebra
, chciałam zaproponować pyszną kawę, żeby w ten super fajny czas karnawału
poświętować ze swoimi bliskimi. Ta kawa w połączeniu z czekoladą i bitą
śmietaną może być prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. 🙂 Jeśli lubisz cynamon to możesz dodać jeszcze
do smaku. Jest prosta w przygotowaniu, myślę, że nie pożałujesz jeśli ją
zaserwujesz swoim gościom. Przepis na pyszną kawę prezentuję poniżej.
🙂
Składniki (na 2 filiżanki):
- 1/2 szklanki mleka,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1/2 szklanki wody.
Dodatkowo:
- 150 g śmietany kremówki 30%,
- 1 płaska łyżka cukru pudru,
- starta czekolada do posypania.
Sposób
przygotowania:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Do rondelka wlać mleko i wodę. Zagotować i wyłączyć gaz.
Dodać posiekaną czekoladę i kawę rozpuszczalną. Mieszać, aż czekolada się
rozpuści i składniki się połączą. Następnie przelać do filiżanek, udekorować
bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Smacznego
🙂
Komentarze
Prześlij komentarz