Krokiety z cukinią i pieczarkami, Sernik Zebra i pyszna kawa z czekoladą i bitą śmietaną.



     Witam państwa ponownie i zapraszam na wielką ucztę, gdzie na początku najpierw zajmiemy się robieniem super zdrowych i bardzo smacznych  krokietów z cukinii i pieczarek. Myślę, że jest  to idealny pomysł na nie codzienny obiad z wykorzystaniem  bogatej w wartości odżywcze cukinii. Kabaczek  bardzo dobrze  komponuje się z aromatycznymi pieczarkami tworząc smakowity farsz będący sercem chrupiącego, złocistego naleśnika.  Krokiety z cukinią i pieczarkami to genialna alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Ich smak jest równie dobry. Z pewnością jest to danie lżejsze i bardziej lekkostrawne. Natomiast po zjedzeniu krokietów zaproszę państwa na pyszny deser, którego pewnie nie pożałujecie. Zjemy równie smaczny i zdrowy sernik zebrę popijając specjalnie na tę okazję przygotowaną kawą z czekoladą i bitą śmietaną.🙂
 Zapraszam!🙂 
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami

  Składniki: (ok. 12 krokietów)
farsz:
500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu),
250 g pieczarek,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
ok. 3 łyżki masła,
bazylia w proszku,
sól,
pieprz.
Ciasto na naleśniki:

2 szklanki mąki orkiszowej,
1 szklanka mleka,
2 szklanki wody,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 duże jajka,
płaska łyżeczka soli,
olej,
ok. szklanka bułki tartej,
jajko + odrobina mleka,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Farsz:
Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.
Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Studzimy.
Naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).
Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.
Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.
Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.
Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)
     Do tych bardzo zdrowych i przepysznych krokietów zaserwowałam państwu dzisiaj super smaczny i pięknie wyglądający serniczek Zebra. 🙂  Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu. Serdecznie polecam. 🙂
SERNIK ZEBRA
SKŁADNIKI:
Na spód:
  • 150 g herbatników,
  • 75 g roztopionego masła.
Masa twarogowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 4 jajka,
  • 20 dag cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 gorzka czekolada,
  • 2 łyżki kakao.
Polewa czekoladowa:
·      100 ml śmietany kremówki,
  • 1 mleczna czekolada.
Sposób wykonania:
Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Herbatniki kruszymy (np. w malakserze) i łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi spód formy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Stopniowo dodajemy śmietanę, twaróg i budynie w proszku cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą twarogową. Dzielimy ją na pół. Do jednej z części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy.
Masy wylewamy na herbatnikowy spód naprzemiennie po 3 łyżki – raz masę białą, raz czekoladową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 1 godz. i 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto aż do ostudzenia.
Śmietankę wlewamy do garnuszka, łamiemy do niej czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Smarujemy wystudzony sernik.
PYSZNA KAWA DLA SMAKOSZY.
     Jeszcze do krokietów i  tego smacznego i pięknie wyglądającego ciasta zebra , chciałam zaproponować pyszną kawę, żeby w ten super fajny czas karnawału poświętować ze swoimi bliskimi. Ta kawa w połączeniu z czekoladą i bitą śmietaną może być prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. 🙂  Jeśli lubisz cynamon to możesz dodać jeszcze do smaku. Jest prosta w przygotowaniu, myślę, że nie pożałujesz jeśli ją zaserwujesz swoim gościom. Przepis na pyszną kawę prezentuję poniżej. 🙂
Składniki (na 2 filiżanki):
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 szklanki wody.
Dodatkowo:
  • 150 g śmietany kremówki 30%,
  • 1 płaska łyżka cukru pudru,
  • starta czekolada do posypania.
Sposób przygotowania:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Do rondelka wlać mleko i wodę. Zagotować i wyłączyć gaz. Dodać posiekaną czekoladę i kawę rozpuszczalną. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Następnie przelać do filiżanek, udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Smacznego 🙂






   



Komentarze