Kopytka z serem.




  Chciałbym was dzisiaj zaprosić na coś dobrego i innowacyjnego. Przepis ten jest prosty a nasze kopytka z serem są przepysznym daniem. Dla jednych kopytka są typowym zapychaczem a dla mnie w takim połączeniu jest to danie idealnie wyważone.
Składniki:
- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków;
- 2 jaja;
- 30 dag pszennej mąki;
- sól;
- 30 dag białego sera;
  Przejdźmy do przygotowania. Obieramy i myjemy ziemniaki a następnie gotujemy w osolonej wodzie i pozostawiamy je, aż całkowicie wystygną. Jeżeli chcemy to możemy także nasze ziemniaki ugotować dzień wcześniej i przechować w chłodnym miejscu. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków albo mielimy w maszynce. Następnie do naszej ziemniaczanej masy  dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę do ziemniaków albo zmielony w maszynce. Następnie wrzucamy to do miski i  dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. W mgnieniu oka oraz energicznie wyrabiamy sprężyste ciasto. Pamiętajmy, że jeżeli nasza masa klei się do rąk to dodajmy dodatkowo odrobinę mąki. Tak zrobione ciasto musimy wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na mniejsze części. Teraz musimy z nich uformować niezbyt grube wałki, które kroimy po skosie na mniejsze kluseczki. Pamiętajmy, że ich wielkość zależy od naszych upodobań. Takie kuleczki należy wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody. Kiedy kopytka wypłyną na wierz to trzeba je gotować jeszcze przez około jedną minutę. Potem po prostu wyjmujemy je łyżką cedzakową. Takie kopytka możemy podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Wyśmienicie smakują polane stopionym masłem z podsmażoną na nim bułką tartą i posypane cukrem. Jak ktoś lubi więcej dodatków to możemy je posypać cynamonem albo polać słodką śmietanką.
  Smacznego!

Komentarze