Chciałbym was dzisiaj
zaprosić na coś dobrego i innowacyjnego. Przepis ten jest prosty a nasze
kopytka z serem są przepysznym daniem. Dla jednych kopytka są typowym
zapychaczem a dla mnie w takim połączeniu jest to danie idealnie wyważone.
Składniki:
- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków;
- 2 jaja;
- 30 dag pszennej mąki;
- sól;
- 30 dag białego sera;
Przejdźmy do
przygotowania. Obieramy i myjemy ziemniaki a następnie gotujemy w osolonej
wodzie i pozostawiamy je, aż całkowicie wystygną. Jeżeli chcemy to możemy także
nasze ziemniaki ugotować dzień wcześniej i przechować w chłodnym miejscu.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków albo mielimy w maszynce.
Następnie do naszej ziemniaczanej masy
dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę do ziemniaków albo zmielony
w maszynce. Następnie wrzucamy to do miski i
dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. W mgnieniu oka oraz energicznie
wyrabiamy sprężyste ciasto. Pamiętajmy, że jeżeli nasza masa klei się do rąk to
dodajmy dodatkowo odrobinę mąki. Tak zrobione ciasto musimy wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę i podzielić na mniejsze części. Teraz musimy z nich uformować
niezbyt grube wałki, które kroimy po skosie na mniejsze kluseczki. Pamiętajmy,
że ich wielkość zależy od naszych upodobań. Takie kuleczki należy wrzucać do
lekko osolonej wrzącej wody. Kiedy kopytka wypłyną na wierz to trzeba je
gotować jeszcze przez około jedną minutę. Potem po prostu wyjmujemy je łyżką
cedzakową. Takie kopytka możemy podawać zarówno na słodko, jak i na słono.
Wyśmienicie smakują polane stopionym masłem z podsmażoną na nim bułką tartą i
posypane cukrem. Jak ktoś lubi więcej dodatków to możemy je posypać cynamonem
albo polać słodką śmietanką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz